Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.02.22. 02:53 emmausz

„…hirnök jő, s pihegve szól…”

Először a görög vonult ki a közoktatásból, aztán a latin. Utóbb a költemények. Eltűnésükkel egy-egy szín hullt ki az oktatás palettájából, egy lehetőség a gondolatok továbbélésére. Lehet, hogy a verseket ma is el kell olvasniuk a diákoknak, de memoriterként a legritkább esetben kell megtanulniuk. Ennél fogva – o tempora o mores – idézni sem képesek, ami azt jelenti, hogy értékes gondolatok mennek veszendőbe, s nem biztos, hogy helyettük megfelelő minőségű újat alkalmaznak a társalgók. (Talán az angol szavak divatja hoz változatosságot az élő beszédbe. Húsz éve még azt mondtuk, két pöcc az egérrel. Ma senki nem mondja. Klikkelnek.)
Már az én időmben (60-as évek) is kevesebb verset tudtunk kívülről, mint eleink. Magyartanárunk nemegyszer idézte a hivatkozott verssort, de nem emlékszem rá, hogy Czuczor Gergely (1800-1866) bencés szerzetes költészetével foglalkoztunk volna, pláne, hogy megtanultuk volna egy-egy versét. Mivel én nem tudtam, honnan az idézet, anyámtól kérdeztem meg, mert feltételeztem, hogy ők még tanulták. Tudta is, miként számtalan Petőfi-verset is.
Azért emlékezem most ezzel az epizóddal anyánkra, mert ma volna 98 éves. Születésnapját immár 21 éve a teljes létben, az öröklétben szemléli s üli meg, ha ez egyáltalán felmerül odaát.
Az ő emlékének adózva másolom ide.       

Czuczor Gergely: HUNYADI
Ki áll amott a szirttetőn,
   Hunyad magas falánál,
S körültekint a sík mezőn
   Az esti fénysugárnál?
Hunyadi ő, az ősz vitéz,
Hazáját most nem űzi vész,
   Várába szállt nyugonni.

De hirnök jő, s pihegve szól:
   „Uram, hatalmad eldült,
Hazádon nem kormánykodol,
   A polczra már Ulrik ült.”
„Ha úgy akarta a király,
Hunyadi akkor félre áll.”
   Mond és marad nyugodtan.

Más hirnök is jő csakhamar:
   „Törnek reád, uram, félj,
A főnemesség nyelve mar,
   Előlök, mint lehet, térj.”
„Hogy törnek rám, hihetni bár,
De úgy nem, mint török, tatár.”
   Mond és marad nyugodtan.

„Uram, hős vajda, véredet
   Szomjúzza egy gonosz sziv;
S hogy oltsa fényes éltedet,
   Külföldre álnokul hív.”
„Rám czélza már nem egy halál,
S ha isten hagyja, eltalál.”
   Mond, és marad nyugodtan.

S a mint fennáll, a mint lenéz
   Nyugalmasan szivében,
Habos lovon fut egy vitéz,
   Vérlobogó kezében,
S kiált: „édes hazánk oda,
Nyakunkon a török hada,
   Siet kivívni Nándort.”

„Pogány jő? hah! nem tűrhetem,
   - Mond, és tűnik nyugalma, -
Magyar hazán és nemzeten
   Nem dúl pogány hatalma!”
S aczélt ragad, lovára kap,
Csatáz, vív, izzad éj és nap,
   S míg nem győz, nincs nyugalma.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2516434978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása