Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.04.11. 21:41 emmausz

Írók, költők, költészet napja

Érdekes, és engem meggyőző mondatot idéz VD Móricz Zsigmondtól, aki így ír: „Az író természeti alkatánál fogva aktív és élőszóval folytatott agitációra nem alkalmas. Az író elvégezte feladatát, ha gondolatot termelt, és azokat magával sodró módon írásban közli.” (in: Tanulmányok III.)
Miközben Zsiga bácsi az írót felmenti az élőszóval folytatott agitáció alól, kötelességévé teszi a sodró módon való írást. Ez utóbbinak nem tudom, hogy mennyire feleltem meg, de az előző lényem része. Próbált már neves műsorvezető rábeszélni, hogy beszélgessünk a zenéről a Bartók Rádióban, próbált már rábeszélni BTH, hogy adjak interjút a Mária-Rádiónak. Azt feleltem nekik, hogy kérjenek tőlem bármilyen témában cikket, élménybeszámolót, esetleg még verset is, de mentsenek fel az alól, hogy a rádióban (le)szerepeljek. Az egy másik műfaj, meg lehet szokni, de nem hetvenévesen.   
Április 11. a költészet napja. Ebben a tízmilliós országban, amelyben 40 hangzóból áll az ábécé, ahol minden szóból lehet igét képezi, ahol a szótőhöz, gyökhöz jeleket, képzőket, ragokat lehet ragasztani, mindenki költő. Tízmillió költő országa vagyunk.
Bár a költészet egyfajta pozitív (?Hm. Nem mindig) szómágia, melynek során a költők a szavakat ritmikus rendbe rakják, már akikben belül lüktet a szókincs sokszínűsége, s amelyben a sorvégi összecsengések hivatottak hitelesíteni a mondandót - tele van csapdával.  
Azt szoktam mondani, hogy attól még nem igaz egy csasztuska, hogy rímelnek a sorok.
Azt is szoktam hangoztatni, hogy attól se vers a leírt mondat, hogy egymás alá írjuk a szavakat nagyjából azonos sorhosszúságot tartva. Még attól sem vers az írás, hogy időmértékes a mondat. A Wartburg szerelőkönyvében állt:
A fékvezetékeket
légteleníteni
kell
.

Pattog ez rendesen, mégsem vers.
Weöresnél pedig az, aki ezt írja:
Tóth Gyula bádogos és
vízvezetékszerelő
.

Szabó Magda Zeusz küszöbén c. munkáját olvasva azon kaptam magamat, hogy a szokásosnál sűrűbben találok benne időmértékes félmondatokat, mondatokat. Ja, kérem, egy költőnő írta le prózában útiélményeit, és akaratlanul is bizonyos rendben tolultak elő belőle a szavak írás közben.
Az ötvenes években ilyen szörnyűségek születtek a sertésbőr-beadás idején:
Ki szereti hazáját  
megnyúzza a disznaját
.

A Szentkirályi és Bródy S. utca  sarkán működő maszek zöldséges is rímfaragással kísérletezett.
Ha jó forintját megbecsüli,
úgy árainkat megfigyeli
.  Továbbá:

Maszek szódavizet igyon,
nem rúg be és nagyon finom.
Nem ragozom tovább.

Ma sokan osztották meg posztjaikban saját verseiket. Bevallom, nekem is voltak, ritkán vannak is csábulásaim ez irányban, mégis sikerült megfékeznem közlési indulatomat.
Inkább egy régi kuplé szövegrészletét másolom le. Azt, amelyet apánk oly sokszor idézett-énekelt egy gyermek keménykalap iránti kielégítetlen vágyáról.
Nézd, kicsikém, nem neked való,
Hadd legyenek mások csillogók.
Majd megtudod, ha megkapod,
Hogy a vágyad becsapott
.

         

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7416498120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása