Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.05.13. 00:11 emmausz

Jigsaw puzzle

Az angol szóra egyetlen fordítási javalatot találtam: Kirakós.  Igaz, kirakós, de azt gondolom, hogy a szókirakó is kirakós, és mégis teljesen más. Kirakós a négyzetbe tömörített néhány idom is, amelyből sokféle mintázatot lehet árnyképek alapján összehozni.  Alighanem még ezeken kívül is igensokféle kirakós létezik.
Mindegy.
Maradjunk annál, hogy a jigsaw puzzle az az alakokra vágott (fűrészelt) kép, amelynek a részeiből egy minta állítható össze. A kirakós darabkák alakja formai elem, mely mintájával és színeivel valamiképpen hordozója egy nagy képnek. Az alakos mozaikdarabon tárolt szín- és képrészlet önmagában alig, vagy egyáltalán nem értelmezhető. Tehát van sajátos körvonala, van színkészlete és vannak vonalai is esetleg. Az izgalmat az okozza összerakás közben, hogy az önmagukban értelmezhetetlen részek együtt a szemünk előtt válnak értelmes ábrákká.
Talán Szent Ágoston hasonlata az, amelyet Istennek a világgal való elgondolásáról szoktak emlegetni, nevezetesen, hogy mi a hímzést (szőnyeget) fonákjáról látjuk, és a szálak eldolgozásai, lebegő végei, a szálkihagyások stb. kuszává teszik a mintát. De fordítsuk csak meg, mindjárt helyére kerül minden, és a színén szépen kirajzolódik az isteni elképzelés.       
Ha abban a korban létezett volna a kirakós, alkalmasint azzal ismertették volna az isteni elgondolást a világ dolgairól. Ma több mint hétmilliárd ember-„mozaik” él a földön, és keresi a helyét az isteni kirakósban. Végül minden a helyére fog kerülni. De addig is keressük a helyünket, bár nem látszik az isteni terv. Mind-mind másalakúak vagyunk, más mintánk van, más a színünk, és nincs belőlünk több. A kirakás folyamatos. A meghatározó színek, formák, minták alapján kialakulhatnak értelmezhető képrészek, de a végső nagy egész kirakása hosszú időt vesz igénybe.  
Vegyük észre, hogy mindenkinek meghatározott helye és feladata van. Az is látszik, hogy nem lehet ösztönösen összerázni az egymáshoz illő darabokat. És az is igaz, hogy a részeknek közük van egymáshoz. Egymás létét feltételezik, és csak egybekapaszkodva képesek felmutatni a végső képet.
Bevallom, hogy el-elidőzöm a kirakóssal, és módszerem, hogy a kirakandó kész kép folyamatos nézését jószerével mellőzöm. Így – bár tovább tart, de – izgalmasabb a részek összekeresgélése.
Van ebben a keresésben valami nagyon életszerű.
Keressük a párunkat,
keressük a helyünket az életben,
keressük a tehetségünkhöz passzoló hivatást, elfoglaltságot,
keressük a hozzánk illő embereket, barátokat, ismerősöket.
Végül is mindezekre rátalálunk,
megvalósul a terv,
összeáll a kép.   

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8216557852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2021.05.13. 12:17:04

Én is ugyanezzel játszom az utóbbi 2-3 hónapban, és csak akkor nézem meg a kirakandó képet, ha már végképp megáll a tudományom és sehogy se tudok továbblépni. Úgy az igazi a feladat. :)

emmausz 2021.05.13. 14:33:07

Persze. Mechanikis volna és gyors. nem ez a cél, hanem a megoldás önálló keresése. Üdv mik

emmausz 2021.05.13. 14:33:47

Persze. Mechanikus volna és gyors. Nem ez a cél, hanem a megoldás önálló keresése. Üdv mik
süti beállítások módosítása