Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.05.18. 02:33 emmausz

Hit és tudás feszültséges viszonya

Egyszer már írtam a hitről, amely felfogásunk szerint übereli a tudást, mert olyan dimenziókban pásztáz, ahová a természettudományi eszközök szükségképpen nem érnek el. A természetfeletti tanulmányozhatatlan a tudományos eszközökkel. Ezért aztán kibékíthetetlennek látszik az az ellentét, amely a pusztán tudományos emberek és a bibliás emberek között fennáll. Nem kellene okvetlenül így lennie, de a tapasztalat azt mutatja, hogy mégis így van.
Aki csak azt hiszi, amit lát, amit kikísérletezett, s ami következtetéseket levont a tapasztalatokból, az nem tesz mást, mint a teremtésbe helyezett törvényszerűségek egy-egy szeletét megismeri, magáévá teszi.
Ám maguk a törvényszerűségek a tudósoktól függetlenül léteznek, mintegy a természetbe oltva. A hívő ember tudomásul veszi a kinyilatkoztatás alapján, hogy van gazdája az univerzumba oltott törvényeknek, az, aki megálmodta a világmindenséget és létbe hívta.
A hívő sajnálja azt, aki csak a tudomány alapján gondolkozik, az ateista sajnálja a hívőt, mert hívő olyasmit gondol, amit a józanész nem ismer el igazságnak. Ez az ellentmondás nehezen áttörhető. A hit magunk felől nézve ugyanis kegyelem kérdése.
Mindez napi sétálásom során ötlött eszembe, amikor is azon gondolkoztam, hogy reggelente a kezemben tartom az Isten Fiát, igen azt, mert hitünk szerint Jézus testének megjelenítése történik minden misén. Ő hagyta ránk végrendeletében. Tehát a kezemben tartom Jézus testét. Ez teljesen felfoghatatlan ép ésszel. Ide csak a hit világíthat be. De hogy mekkora a hitünk, az abból látszik, hogy mennyire rendít meg bennünket ez a csaknem képtelen és hatalmas méltóságot hordozó valóság. Séta közben azon gondolkoztam továbbá, hogy létezik-e valami több vagy legalább hasonló csoda az életemben, ehhez fogható, mint az Eucharisztia érintése, vele való töltekezés. Akármennyit törtem a fejemet, arra a következtetésre kellett rájönnöm, hogy nincs hozzáfogható jó sem a lakásunkban, sem az országunkban, sem a világban, de még a világegyetemben sem. És ez a csoda nap mint nap megesik velünk. A legnagyobb sajnálatomra kénytelen voltam azt is megállapítani, hogy ha ezt egy nem hívő embernek elmondom, az szükségképpen naivnak, hiszékenynek, bolondnak tarthat, mert hit nélkül lehetetlen az ész számára felfoghatatlan valóságot befogadni.
Ugyanez a feszültség jellemezi korunk tudományosnak kikiáltott hamisságai, csúsztatásai, és a bibliás emberek felfogása közötti hézagot. Mi Isten megmásíthatatlan törvényeire tesszük életünket, szemben azokkal., akik az isteni törvények határait folyamatosan feszegetik.
Az összes ellenségeskedés visszavezethető az istentagadók és istenhívők közötti feszültségre, a köztük tátongó áthidalhatatlan felfogásbeli különbségre.
Az előzőek hangja nagyon felerősödött a „felvilágosodás” óta, az utóbbi századokban. Azt kívánnák, hogy mi, hívők fogjuk be a szánkat.
Jut eszembe a virológus dr. Koch Sándor visszaemlékezése saját életére. Ő feljesztette ki és gyártotta le azt a vakcinát, amellyel végigoltották a gyerektársadalmat, s megszüntették a gyermekparalízist az országan. Nos, hívő ember volt, s ismételten szembesülnie kellett ateista kollégái kioktatásával. Őt idézem: „Nem jól gondolja, Kokk elvtárs” – mondták a párt emberei. Pedig jól gondolkozott. 
Nem tehetünk mást mi se, mint megismételjük és alkalmazzuk a 2000 éve elhangzott szöveget: „Fontoljátok meg: Inkább kell engedelmeskednünk Istennek, mint az embereknek.”      
    

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2716564364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg nem értett 2021.06.18. 09:52:13

"Egyszer már írtam a hitről, amely felfogásunk szerint übereli a tudást" Ez nem verseny,hogy egyik jobb legyen a másiknál. Mindkettőre szükségünk van,aki ezt nem látja be,az elbillent valamelyik irányba.

"Aki csak azt hiszi, amit lát" Ez egy tévhit,mert ilyen ember nincs. Hit nélkül nincs élet. Olyan ember létezik,aki bizonyos dolgokban csak akkor hisz,ha látja,de ha picit jobban gondolkodna,rájönne,hogy ha csak abban hinne amit lát,akkor folyamatosan első kézből kellene megszerezni minden információt,azaz mindent át kellene élnie,meg kellene tapasztalnia,ami lehetetlen.

"aki megálmodta a világmindenséget és létbe hívta" Ez nagyon szép.

"létezik-e valami több vagy legalább hasonló csoda az életemben (mint az
Eucharisztia érintése)" Az életben milliárdnyi csoda van,ám ahhoz,hogy észre vedd és értékeld rá kell hangolódnod. Azt veszed észre ami foglalkoztat és ami nem,az alig létezik számodra. Itt tehát nem az a kérdés,hogy mi a legnagyobb csoda,hanem az,milyen csodákat veszel észre. Minél többet látsz,annál több ember vagy. Egy vallási fanatikus nagyon gyatra és kevés ember,mint ahogyan az is aki csak a tudománynak él. " Mivel szereted az idézeteket én is idézek. Jézus azt mondja:"legyetek tehát tökéletesek". Azonban a szavát félre fordították. Amit leírtak görögül,inkább azt jelenti:légy teljes. (mennyi ilyen van még!!)
nincs hozzáfogható jó .... a világegyetemben sem" Te vallási fanatikus vagy,amit büszkén vállalsz,ha te jelented ki magadról ám,ha valaki más mondja rólad,megsértődsz,mert akkor a "fanatikus" szó,hordoz valami irritálót számodra. Azaz egyszerre képes vagy fanatikus lenni és tagadni is azt.

"Mi Isten megmásíthatatlan törvényeire tesszük életünket" Csúsztatás! Arra teszed az életed,amit mások Isten törvényének mondanak. Természetesen ezt nem veszed észre,mert gyermek korod óta ebbe a rendszerben élsz,ezt tartod igaznak,amit nehezen tudnál megváltoztatni. Semmi baj a hittel és Istennel. A baj azzal van,ahogyan hiszel és amit gondolsz Istenről.

"istentagadók és istenhívők" Valójában olyanok vannak akik Mózes istenében hisznek és olyanok akik másban. Sajnos Mózes istenét egy hentes mészáros,együgyű,gyenge jellemű,kétszínű,ember ellenes lénynek festették le. Ez az isten csak a zsidók (jóvoltából a katolikusok) fejében létezik. Ettől az igazi Isten nagyon távol van.Csak egy dolog:Isten,ember(és minden) barát (tehát nem gyilkolja őket). A többit majd később.

Az írásaid nagyon jók,élvezem őket,látszik,hogy széles körű a tudásod. Mégis mikor Istenről beszélsz,az intelligenciád semmit nem számít. Az istenképzetedet a sérüléseid irányítják és úgy ahogyan a sérüléseiddel megtapasztalod a világodat. Segítek:Isten nem ember és nem emberi logikával gondolkodik.
süti beállítások módosítása