Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.08.21. 22:58 emmausz

Kottaolvasóban

Hatévesen megtanultam a latinbetűket írni, olvasni, kb. nyolcévesen a kottát is írni, olvasni, felsőtagozatban a cirillbetűket, s párhuzamosan felismerni az írott gótbetűs szövegeket.
Mivel a könyvmegállóban nemcsak szövegekkel telt könyvek vannak, hanem olykor egy-egy zenei csemege is, ezekre alkalomadtán lecsapok. A most fellelt kötet a Kulcs a muzsikához c. tankönyv mellé rendelt Énektár 2. c. kötet. Nem számoltam egyesével, de kb. ezer dallamot és dalszöveget gyűjt össze, hogy a tini korosztály alapvető zenei műveltségét alátámassza minőségi muzsikákkal.
Népdalfajtákkal kezd, más népek dalaiból válogat, egyházi énekeket közöl több felekezettől merítve, kánonokat rögzít bőséges számban, műzenei szemelvényeket hoz.
Nos, hozzáláttam a dalokkal való töltekezéshez, és ma be is fejeztem a 290 oldalas zenedarabgyűjtemény olvasását. Mert mint írtam, a kottát olvasni is megtanultam Kodály követői jóvoltából. Nagyon megszerettem a színvonalas zenék és az általam már ismert énekek szövegének felfrissítését kínáló kötetet.
A kiadvány 5. kiadásként 2002-ben jelent meg. Igazi kincsesbánya. Szerkesztői Pécsi Géza és Uzsalyné Pécsi Rita. Alighanem gyengébben muzsikált még a magyar gazdaság annak idején, mert sárguló környezetbarát papírra készült, megjelenését négy szervezet támogatta, mégis kénytelenek voltak a kiadvány anyagát olyannyira sűríteni, hogy az olvashatóság határán mozog sok kottakép. Különösen is a félhangok felismerése nehéz, hiszen a kottafeje elvileg üres karika, szemben a negyedkotta telt kottafejével. Ám ez az alkalmazott technika miatt olykor alig észrevehető.
Mégis örülni kell ennek a széles zenei anyagból merítő összeállításnak, mert a maga nemében egyedülálló és roppant értékes.
Mindenkinek ajánlom a vele való megismerkedést, aki messzetűnő gyermekkorában még találkozott a magyar népdalkinccsel s a klasszikus meg egyéb komolyzenével.      
Sok örömet találhat a feldolgozott anyagban való elmerülésben.
***
Ránézek egy kottaképre. A négy szólam egymás alatt sorakozik. A szólamok kezdőbetűjét sorolja rendre: SATB. Szoprán, alt, tenor, basszus. Olyasmi a betűkép, mint a satöbbi. Mnemotechnikai szó.  
(Akinek ismeretlen ez az idegen szakszó, annak gimnazista koromból emelek ide példát. Megtanultuk, hogy az AIMOSZANFÖV szószörny az életjelenségeket juttatja eszünkbe: Anyagcsere, ingerlékenység, mozgás, szaporodás, fejlődés, öröklékenység, változékonyság. A BÉTETJÚ pedig a Lélek hét ajándékát: bölcsesség, értelem, tudomány, erősség, tanács, jámborság, úrfélelem.) Sok ilyen van, vagy csak volt. Talán már ki is ment a divatból.
Mindent IS tud az okostelefon.   

   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2716666854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása