Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.08.25. 10:22 emmausz

Kalazanci Szent József emléknapján

Kalazanci Szent József emléknapja van, a piarista, azaz kegyesrend megalapítójáé. Tagjai a szokásos szerzetesi fogadalmak mellett vállalják a gyermekek neveléséről való különleges gondoskodást. Kifejezetten a szegény gyerekek felkarolására, nevelésére, tanítására jött létre. Iskolái a világon sok helyen jelen vannak. Amikor francia vejem érdeklődött, hogy hova jártam iskolába, elmondtam neki, hogy a piaristákhoz. Nem hallott róla. Nem tudom, van-e ilyen rend a franciáknál? Hihetőleg nincs. Másutt van. Rómából indult, Frascatiban folytatódott 1516-ban, aztán itt is, ott is felbukkant. A Felvidéken is, de Magyarországon is. A rendek szétzavarása után a férfirendek közül hármat hagytak meg magnak a szocik. A bencéseket, ferenceseket és a piaristákat. Mindet alaposan megnyirbált létszámmal, és ugyanígy megnyirbált tanulói létszámmal.    
Sokat írtam róluk, itt elég legyen megjegyezni, hogy életre szóló humán műveltséget alapoztak meg bennünk. Meg is jegyezte főiskolai nyelvtanárom, hogy én semmit se tanultam abból, amit ő előadott, hanem azt kamatoztattam, amit a középiskolából magammal hoztam. Ez nem csak az én eseteben fordult elő. Sok osztálytársam mesélte el, hogy matematikai, fizikai nyelvi, stb. képzettsége sokáig elégnek bizonyult felsőiskolás tanulmányai idején.
Lehet, hogy a kamaszkor idején a legfogékonyabb az emberi elme, az új tudásanyagok befogadására?
Ami pedig a rendi iskolák jó színvonalú oktatását illeti, két dolgot emelek ki. Az egyik: a szerzetes tanárnak nincs saját családja. Ráadásul helyben lakik a hasonló ügyekben eljáró társaival együtt. Teljes szívvel fordulhat tehát a tanítás felé, nem kell a családokat terhelő magánéleti gondokkal megküzdenie. Mellé teszem Mészáros István iskolatörténeti kutató megállapítását. Ő úgy összegzett: A szerzetesek által működtetett iskolák színvonala általában jó volt, de koronként eltérő nívót képviseltek ezek az intézmények attól függően, hogy az éppen tanító gárda egyes tagjai miféle tanítói erényeket és tudást tudtak felmutatni.
***
A mai perikopából: „Atyáitok a prófétáknak sírboltot építettek, … s azt mondjátok: Ha atyáink idejében éltünk volna, nem lettünk volna részesek, mint ők a próféták vére ontásában. Ezzel magatok is megvalljátok, hogy a próféták gyilkosainak vagytok a fiai”. (Mt 23,31)
Vajon hány politikusra igazak az előző mondatok?
Vajon hány politikus tetette el láb alól a vele egyet nem értő társait?
Vajon lesz-e ezen valaha változás?
Remélem, de félek tőle, hogy nem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2116669934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása