Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.03.03. 05:16 emmausz

Utcák 7. Zugló

Még a Baross utcában laktunk, amikor kaptunk egy kedvező ajánlatot. Zugló, Álmos vezér park, száz m2, két szint, előkertecske, hátsó kertecske, új sorházban, némi bérért. Belelovaltam magamat. Hiszen szépen elférünk benne, fogadhatunk nagyobb létszámú vendégsereget akár, autómmal beállhatok a garázsba, az előkertbe, vagy kint is hagyhatom a kocsit az utcán. Az utcának az a szakasza zsákutca lévén a gyerekeké volt, labdázhattak, görkorcsolyázhattak, kerékpározhattak, bandázhattak, nem igazán járt arra jármű.  
Értelmiségiek lakták a szomszédságot annak minden előnyével és hátrányával. Előnyével, mert értelmesen el lehetett velük beszélgetni, hátrányával, mert egyszerű életvitelünkkel bizonyos fokig kilógtunk a mezőnyből. A legtöbb tulajdonos lényegesen tehetősebb volt nálunk.
Egy alkalommal egy zsák krumplit kaptunk a NOE jóvoltából. Gyorsan fel kellett használni, mert kezdett romlani. Tücsi nekiált szalmaburgonyát sütni. Nagy sikere volt. Elég gyorsan felszámoltuk a zsák tartalmát.
Abban az időben már önkiszolgálók működtek, de bevásárló kosárért gyakran sorba kellett állni. Igaz, hogy álldogálás közben hallgathattuk a kávédaráló zümmögését, érezhettük a pörkölt kávé illatát.
Itt növögettek a gyerekek,
itt szaladgáltam egyik-másik után, amikor biciklizni tanultak.
Innen indultam paksi kerékpártúrára a rokonokkal.
Itt született az a versike, amelyet Miki fiamnak igazítottam át egy népdal nótájára.
Miklós fiam az út mellett,
mind meglocsolja a füvet,
ne félj Miklós nem vagy árva,
együtt megyünk a SUGÁRBA.  
A Sugár pedig üzletközpont neve.
Itt próbáltam kiirtani a kert gyepéből a pitypangot, s az északi oldalon a mohát. Nem sok sikerrel. Tavasztól késő őszig locsoltuk a füvet, és sűrűn nyírtuk, mert a locsolásért hálából gyorsan nőtt.
Télen a havat kotortuk a járdáról. Itt ért bennünket az a szokatlanul nagy hideg 1987-ben. Alacsonyabb volt a hőmérséklet mínusz 20-nál. Szokás szerint én vittem a gyerekünket óvodába. Az az óvoda jó messze esett a háztól, ahol laktunk. Hideg volt, hát hideg volt. Szánkóra ültettem jól bebugyolált fiamat, s uccu neki, vesd el magad, elindultunk megbirkózni a nagy szűz hóval. Egy darabig ment ez, aztán elakadtunk. Szerencsére találtam egy üres telefonfülkét, ahol szélcsend volt, és ahol kiliheghettem magamat. Megérkezve aztán az óvónők hangos nevetésre fakadtak, meglátva engem, akinek a szakállára fagyott vagy kétkilónyi pára. A tükörbe nézve nevettem én is magamon. Elég szörnyen néztem ki. Melegvízben áztattam le a nem kívánt matériát.
Akkora hideg volt, s akkora hó, hogy a metrón kívül alig járt valamiféle közlekedési eszköz. Sokan otthon maradtak, vagy – mint én is – elkéstek a munkából.
Éltük egy ideig Zuglóban gondtalannak tűnő életünket, majd egyre inkább az kezdett el foglalkoztatni, hogy nem a sajátunkban lakunk, és ha a jó világnak vége lesz, hogyan tovább?
Nagy fába vágtuk a fejszénket, amkor saját tulajdonú nagy lakás után néztünk. Olyant kerestünk, amit még anyagilag elbírunk, s amely a mienk.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9317770558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása