Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.08.11. 10:01 emmausz

Én még bírom!

Az embert élete során különféle kihívások érik. Ezek egy része életteli, mások életrombolók. Az idősödő ember tapasztalja az utóbbit. Egykori főnöklöm hetven éves korában három félére panaszkodott az orvosnak, aki így riposztozott: Jegyezze meg, és nyolcvan éves korában emlékezzen rá, hogy csak három féle kellemetlenséggel kellett megküzdenie.
Mit is akarok mondani?
A kihívások egy szintig nemhogy elviselhetők, hanem edzik is az embert. megtanulja kezelni a stresszhelyzeteket. (Jut eszembe unokánk, akivel a nappaliban körbe-körbe kergettük egymást. Egy darabig...Aztán nekem, a felnőttnek elegem lett a futkosásból. Unokánk kacagva bizonykodott: Én még bírom, én még bírom ... és futkosott tovább.)
Nos, van egy határ (kinek-kinek más a tűrőképessége), amelyet már nem képes tolerálni. Elég, ha csak az őt támadó betegségekre gondolok. Egy darabig ellenáll a tüneteknek, kezeli őket és megpróbálja lerázni magáról. De eljöhet az a pont, amikor nagyobb számban támadják a kopások, mint amennyit elviselni képesi. Ez hanyatlást hoz. Szerencsés esetben visszafordítható hanyatlást, ellenkező esetben végzeteset.
Ez történik kicsiben.
És nagyban…?
Nagyban pedig össztársadalmi szinten béke van, ameddig béke van.
Aztán jön egy árvíz. Leküzdve.
Jön egy földrengés. Leküzdve.
Jön egy világjárvány. Leküzdve.
Jön az aszály. Leküzdve.
Jön egy háború. Leküzdve.
Jön az energiaválság. Leküzdve?
Jön a klímaválság. Leküzdve?
Jön a nem kívánt migráció. Leküzdve?
Jön a belső ellenségeskedés. Leküzdve?
Jönnek hamis tanítások. Leküzdve?
Jön a kirekesztés. Leküzdve?
Jön az infláció. Leküzdve?
Jön a mammon gőzhengere különféle formákban. Leküzdve?
Jönnek az erdőtüzek. Leküzdve?
Nem is sorolom tovább. A kihívások hol erősödnek, hol lanyhulnak. Egy ideig kezelhetők, egy ideig képes egy-egy kormány megküzdeni velük (tán nincs is más választása). A kérdés csupán az, hogy hol az a határ, amely még visszafordítható, és hol az, amikor már nem tud eredményes lenni a küzdelem?
Marad a remény a reménytelenségben.
Cromwell Olivér így biztat: Bízzál Istenben, de tartsd szárazon a puskaport! (Put your trust in God; but be sure to keep your powder dry.)
Illetve a zseni Madách, aki drámáját így fejezi be: „Mondottam, ember, küzdj, és bízva bízzál.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1017905713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása