Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.10.08. 11:38 emmausz

Ritkuló találkozások

- Tizenöt évig napi kapcsolatban álltam a széles látókörű jezsuitával, Szabó Ferenccel.
- Hetvenedik születésnapjára ünnepi kötettel köszöntöttük.
- Hetvenötödik születésnapján Munkácsy albummal.
- Nyolcvanadik születésnapjára cikket kért és kapott tőlem A Szív szerkesztősége. Cikkem nem jelent meg, mert Ferit sokoldalúságával összefüggésben J. S. Bachhoz hasonlítottam.
Sok túlzás nem volt a dologban. Ma is vallom, hogy elhunyt főnököm – Isten nyugosztalja – hasonlóképpen nagy összefoglaló munkásságot tudhatott magáénak, mint Bach. Jó filozófus volt, de nem tett újat hozzá pl. Teilhard de Chardin munkásságához. (Dienes Valéria remélte, hogy tovább fogja fejleszteni Sz. Feri a francia szerzetes elméletét.)
Költőként bőven áradtak keze alól a költemények. Leginkább az erosz és a tanathosz, a szerelem és a halál kérdése foglalkoztatta, de bőven vallott mindenkori életállapotáról is: gyerekkori emlékeiről, időskori betegségeiről stb. Recenzióiban, cikkeiben, köteteiben feltárul hitvallása, a világról alkotott nézetei. Az élenjáró teológiai tételeket összefoglalja, elemzi anélkül, hogy megváltoztatni akarná őket. Ezzel a fajta magabiztos tudással analizálja Prohászka Ottokár írásait, Pázmány Péter anyagait, és de Lubac krisztológiáját is. Összefoglal akkor is, amikor összegyűjti a kortárs jezsuiták élettörténeteit.
Bach is így tett egykor. Ismerte, de nem élt a hegedűsök vibrátó előadásmódjával, nem élt a crescendó és a decrescendó lehetőségeivel, nem folyt bele a kalapácsos zongora adta műfaji lehetőségekbe. Viszont zenéjében felvonultat minden korábbi értéket, szabadon cikázik a különféle műfajok körében, és hallatlanul termékeny életművet hoz össze. Összefoglal.
Feri halála okán sokan virtuális emlékkönyvben emlékeznek meg róla. Csaknem mindenki kitér feri sokoldalúságára. Okkal.
Találkozásaink utóbb nagyon megritkultak.
- Elmentem aranymiséjére. Emlékem szerint 40 fokos hőség tombolt akkor a fővárosban.
- A 70. születésnapomon is találkoztunk. Fiunk felkérésére ő volt az ünnepség szónoka.
- Fotóztam őt és videót is készítettem, amikor átvette a parlamentben kitüntetését.
- Sokadmagammal részt vettünk gyémántmiséjén. Üdvözöltem őt, aki igen elesettnek mutatkozott. Kezet fogtunk, s csak annyit szólt: Távlatok. Ez volt a búcsúnk. Remélte, hogy megerősödik, és a szerkesztőséget vendégül látja. Nem így történt.
Október 21-én temetik.  
***
Egy jóleső elismerés.
Elmentem megnézni Váli Dezső kiállítását, ahol is dedikálta a Deske.hu 2. c. naplóját. Készítettem egy fotót már az utcán az üvegablakon keresztül, amint éppen dedikál a művész. Elküldtem neki. Válasza jól esett. Ezt írta: „Te, ez remek. Sokkal jobb, mint az összes többi fotó erről. Áttettem ff-be (feketefehér).” Majd látom, hogy megjelenik honlapján is a fénykép megfejelve e szavakkal: „Most jött egy igazán jó fotó. Gy. M.”
Az teszi értékessé megállapítását, hogy maga kitűnő képeket készít, s könyvalakban is megjelentetett belőlük egy szériát.     
  

                

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1217949544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása