Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.06.04. 07:09 emmausz

Tanúk és vértanúk

Még egyszer a …kövek fognak kiáltani… c. kötetről. Ha többé-kevésbé ismeri az ember azokat a szereplőket, akikről a kötet szól, könnyebbé lesz az olvasás. Kézenfekvő dolog. Szemünk előtt megelevenednek a szereplők, nem kell elképzelni őket, mert közvetve vagy közvetlenül életünk részesei voltak, vagy azzá váltak. A kötetben csak szerzetes nevükön szerepelnek. Pl. Placis atya. Ízelítő a névsorból:
Korzenszky R., Olofsson Placid, Várszegi Asztrik, Halász Piusz, Faddy Othmár, Pálos Antal, Vácz Jenő, Bálint József, Morlin Imre, Kelényi Tibor, Medvigy Mihály, Lénárd Ödön, Fekete Antal, Kincs Lajos, Kovács Mihály, Szemenyei László, Galambos László, Papp László, Darvassy Mihály, Bulányi György… Endrédy Vendel…   és még sokan mások, különféle utalások alanyai.
Közülük egyeseket személyesen ismertem, mások tanítottak, harmadikukat hallgattam, megint másokkal munkakapcsolatban álltam.
Vallanak megpróbáltatásaikról, életükről, örömeikről, bánatukról. Mesélnek életüknek általam korábban nem ismert részeiről.
Nagy hatással voltak rám az olvasottak. Utoljára még néhány mondatot idézek:
Olofsson Placid: „Egy fiatalember nagyon hamar ráharap arra, hogy igazán élni csak eszmények alapján lehet. Az örökké változó ideológiák nem alkalmasak erre. Csak eszményekre lehet rátenni az életet.”
Egy ciszter: „A zirci címernek daru a figurája. Szent madár. Magasan repül a daru: ezer métereket, ezer kilométereket tud megállás nélkül, kifáradás nélkül megtenni. Közben sejtelmes, szinte túlvilági hangokat hallat. Lent a földön pedig a legelhagyatottabb ingoványon is meg tud állni, fészket tud rakni. Csudálatosan éber, az éberség kövét tartja az egyik lábában. Ha elalszik, elszunyókál, a követ ráejti a másik lábára, és azonnal fölébred. Ez a szürkedaru. A cisztercieket sok évszázadon át csak így ismerték: szürkebarátok, szürke szerzetesek.
A darumadár hol lakik?
Ahol éppen fészket tud rakni, akár a legelhagyatottabb helyeken is. Ennek a darumadárnak az ébersége szimbólum. A ciszterci szerzetesek ébersége az éjszakai imádság. Míg mások alszanak, addig a ciszterek imádkozva virrasztanak…
Nem folytatom, pedig igen sokféle megaláztatásról, megkínzatásról, gyilkosságról olvastam a könyvben. Sokuk lett ténylegesen vértanú. Mások  ún. fehér vértanúk, akik nem haltak bele a meghurcoltatásukba. Pl. Mindszenty.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4218420983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása