Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.11.02. 10:10 emmausz

A kovász és a háló

Jézus többek között azt mondja, hogy a mennyek országa hasonlít a kovászhoz, melyet az asszony belekever három mérő lisztbe, és az egész megkel tőle.
A kovász rejtetten és egyenletes eloszlásban van jelen a kenyérben. Hatására a tészta átalakul, megtestesedik. De a kovász nem fedezhető fel benne. Nem lehet azt mondani, hogy itt vagy ott van. Mindenütt van, de épp csak annyira, amennyire kell. Ha egy kupacban volna, nem járná át a tésztát. De háló mód végzi el a kelesztést. Mindenütt hatékonyan és egyenletesen. Nincs belőle több, mint amennyi szükséges. Hogy mennyi szükséges, azt a Gondviselés határozza meg. Hol több kell belőle, hol kevesebb is elég. A liszt minőségétől függ.
A kovász a tanítványok. Jézus mondja: Menjetek el az egész világra, és tegyetek tanítványommá minden népből. Mondja a tizenkettőnek. Mondja a hetvenkettőnek. Ma hánynak mondja? Hiszen az idő előre haladását látva jegyzi meg a Mester talányosan: Vajon talál-e hitet a földön, amikor újra visszatér? Talál-e tanítványt, aki továbbadja a hitet. Hány tanítvány szükséges a tészta kelesztéséhez ma? Hány van? Hiányzik-e akár egy is? Ki tudja. Kik a nem tanítványok? Ki tudja?
Kodály azt mondta, nem azért kell szolfézst tanulni a magyar gyerekeknek, hogy másfélmilliónyian klimpírozzanak jól-rosszul, hanem azért, hogy vágy ébredjen bennük a jó zene befogadására, és másfélmilliónyian hallgassanak meg egy jó előadást a koncerttermekben, és ne csak az az ötezer, aki kitartóan jár a zeneestekre.
Mi volt Jézus álma? Hogy mindenki tanítson, vagy az, hogy a szükséges mértékben legyen tanító, és a többi tanítványként Őt szolgálja és egymást. A tanító és tanítványiság fogalma itt összecsúszott. Azt vélem, hogy nem minden Jézust hallgató lett vándorprédikátor (tanítványból lett tanító) hanem sokan életükkel élték a krisztusi tanítást, s legfeljebb áttételesen mondhatók tanítóknak. A tanítványi mivolt ugyanis nem prédikálást jelent, nem térítési munkát jelent, hanem példamutató életet, mely követésre ösztönző, melynek tetteit látva a pogányok dicsőítik a mennyei Atyát.
Ma Csókay A. elmondta a tévében, hogy az ünnepen, 23-án a lovasroham előtt Papp Lajos kb. ezer embert rávett arra, hogy együtt mondják a miatyánkot. S beszámolt róla, hogy a rendőrnők arcáról csorogtak a könnyek. Íme a dicsőítés egyik lehetséges és meglehetősen bizarr megnyilvánulása.
A világban jelenleg kétféle kovász működik. A jó kovász és a rossz kovász. A búzának való kovász, és a konkolyt sokasító.
Ma a világban kétféle háló van. A közjó érdekében tevékenykedő háló, mely igyekszik lefedni a társadalom egészét és valamilyen módon és javuló színvonalon biztosítani jólétét, de van egy ezzel ellentétes célú háló(zat) is, mely a kapzsi, de nyilvánvaló érdekek mentén kíséreli meg minden nemes és nemtelen eszközzel elfojtani az előzőekben leírt háló tevékenységét. Teszi ezt a fogyó számú pénzéhes cinkosok cinizmusával és vélt érdekeik kizárólagos szem előtt tartásával. Ezt a hálót nem jó érzésű emberek csomózzák, hanem gyilkos mérgű pókok, akiket előbb-utóbb idegdúcláncon csapnak (agyuk nincs a pókoknak), avagy egymást irtják ki, mint feketeözvegy a párját.
A harc, a fenekedés folytatódik. Vörösmarty saját korának szóló sorai ma ijesztő próféciának bizonyulnak. A vén cigányban 1854-ben veti papírra:

Tanulj dalt a zengő zivatartól,
Mint nyög, ordít, jajgat, sír és bömböl,
Fákat tép ki és hajókat tördel,
Életet fojt, vadat és embert öl;
Háború van most a nagy világban,
Isten sírja reszket a szent honban. …

Hogy mi lesz, azt már Arany J. is tudta, (Egy reményem van, a végső), de hogy addig mi lesz, azt a rabbi se tudta. [A vicc szerint az üldözöttek kérdezik a rabbitól, hogy most mi lesz. Mire azt válaszolja: Hogy mi lesz, azt tudom, de hogy addig mi lesz, azt nem.]

* * *

A mai nap szójátékai
A pacsirta. Apacs írta.

oda: darázs - vissza: szárad

* * *
Délutáni hír: Az október 23-i „ünneplés” - a kormány oldal szerint zavargások - nyomán tett rendőri intézkedések - az ellenzék szerint - túlkapások - ügyében a három érdekelt bizottság nyílt ülésen megtárgyalta, hogy a fidesz az oka mindennek, majd zárt ülésen deklarálta, hogy kik voltak a felelősök, s mindjárt 80 évre titkosította is ezt a dolgot.
Javaslatom: Ha már tudják, hogy kik adtak otromba oszlató parancsot az ünneplés biztosítása helyett, s kiknek a jóváhagyásával történtek a brutalitások, nincs mit tenni, ügyükben járjon el a bíróság titkos perben, s a titkos per vádlottait titokban ültessék le érdemeik szerint. Hogy a fene egye meg ezt a piszkos ügyet. Tipikus esete ez annak, hogy ha a fidesz neve felmerül, támadásba kell lendülni, a módszer és az igazság nem számít. Jó lenne, ha ezt az ellenzék nyilvánosság előtt hangsúlyozná.
Két latin szállóige kívánkozik ide folyamatosan hónapok óta. Az egyiket Cato mondogatta beszéde végén, és így kezdődik: Ceterum censeo..., a másikat Cicero cónokolta a Catilina-per corán, (hogy alliteráljon) Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? quem ad finem sese effrenata jactabit audacia? ...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr685167344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása