Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.12.08. 08:53 emmausz

Jelentésárnyalatok

Olvasom valakinek az újságjába belekukkantva a címet: Fülest kaptam. Nem tudom, miről szól a cikk, mert a címnek ötféle jelentésárnyalatát ismertem fel. Vegyük sorra: Fülest kaptam, tehát

1. hírül vettem
2. pofon vágtak
3. Vettem egy rejtvényújságot
4. Adtak egy szamarat
5. Esetleg egy nyulat
* * *
Az egypúpú tevét az különbözteti meg a kétpúpútól –
aki akarja. Ez motoz a fejemben, s egészen más igazságokra jövök rá.
A teve szó például szolgál arra is, hogy megkülönböztessük a képzőművészetet az irodalomtól. Merthogy ha lerajzolom a tevét, mely balról jobbra néz, és rákérdezek, mit látsz a képen, azt mondod: ez egy teve. Ha jobbról balra néz a teve, akkor is teve. Ha lerajzolom szemből, és én nézem balról jobbra, amit látok teve. S ha jobbról balra vetek rá tekintetet, akkor is, de ha leírom, hogy TEVE, akkor elolvasván megjelenik előttem a dromedár, de ha jobbról balra olvasom el: EVET, akkor biztos, hogy mókus jut eszembe, s az nem ugyanaz. Sőt. 
* * *
Az ádventi gondolatok mai dózisa... 

december 8. péntek
- (Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása ? főünnep)
"Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni."
... és kommentárja:

(Miért van kérdőjel az ünnep neve után?) Mellényúlt a billentyűnek a beíró, aki kettőspontot szeretett volna odabiggyeszteni? Kételkedik benne, hogy Mária fogantatott szeplőtelenül? Ő úgy gondolja, hogy ez a kifejezés Jézusra vonatkozik? Remélem, nem. 
S most nézzük az elmélkedésre szánt mai kérdéseket:
- Vajon a menyasszony Mária gondolt-e arra, hogy egyszer majd gyermeket fog várni?
Szerintem igen. Minden lánygyermek számíthatott rá, hogy egyszer majd gyermeket fog várni.
- Tervezgette-e esküvőjét? És házaséletét?

Úgy vélem, hogy nem. Az esküvők szinte szögre azonos módon zajlottak le a közösség előtt. Így, mire valaki esküvője közelségébe került, elég jól ismerhette annak rítusát, minden összetevőjét, szerkezetét, a dolgok, tennivalók sorrendjét. A házaséletről a vidékiek ma is többet tudnak, mint a város. Tapasztalják, amit tapasztalnak. A zsidók különösen is képben voltak. Nem volt káposztamese, nem volt gólyamese, de voltak tekercsek, melyeket rendszeresen felolvastak. Tudták, mit jelentenek pl. ezek  a szavak: megsokasítom gyötrelmeidet, és terhességed kínjait, fájdalommal szülöd a gyermekeket. De még máshol írt egyebeket is olvashattak a házasság témájáról. Pl. Dávid és Betsabé esetét stb.
- Mi tetszhetett neki Józsefben, amiért az életét vele akarta összekötni?
Nem tudom. Talán a jövő biztonságát remélhette a gyermeklány attól, akinek feladata volt az asszonyáról való gondoskodás. Persze még sok minden tetszhetett neki, de ezt legfeljebb találgatni lehet, aminek túl sok értelme nincs, mert vagy úgy volt, vagy egészen máshogy.
- És én milyen párt kívánok?
Teljesen mindegy. Van párom. Ha boldog akarok lenni, akkor épp ilyet, ha boldogtalan, akkor másmilyet, de ennek semmi reális alapja, értelme és célja nincs.
- Mit tartok fontosnak, amit társammal szeretnék megélni, átélni?

Erről két listának kellene készülni, egy, melyet ő ír, egy, amelyet én írok. A kettőt össze kellene vetni, és ami közös, abban együtt menetelni. Hogy ez milyen egyszerű, gondoljuk csak meg, mennyi vita előzi meg a névadást, és milyen sovány eredménnyel. Sokszor hosszas keresgélés után gyenge indoklással egészen fura nevet kap a tiltakozni még képtelen csecsemő.
- Milyen szülő szeretnék lenni?
Már semmilyen. Hogy milyen szülő voltam, arról nyilatkozzanak a gyerekek.

Lehet, hogy külön ádventi gondolatokat kellene a nyugdíjas szekció részére összeállítani?
* * *

Apropó nyugdíjas. Cafrangok után lihegő korunkban érdekes lenne névjegykártyámra ezt a szöveget írni:

Gyorgyovich Miklós
Állami Nyug-díjas
publicista

Tegnap ebéd közben el is dicsekedtem vele, hogy a múlt héten kitüntettek, értékes díjat kaptam: Emelt havi nyug-díjat.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr475167371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása