Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.04.04. 11:33 emmausz

Valóságunk

1. Variációk:
Egy hangos
.
Naponta találkozom a tűsarkú cipők kopogásával. Miért olyan érdekes ez a dolog. A tűsarkú cipőt Amerikában találták ki. Nem tudom, mekkora erőfeszítés benne járni. Mindenesetre jellegzetessé teszi a mozgást, megnyújtja az illető lábát, csakúgy, mint a balerináét a spiccelés, és Barbie-babáét a kitalálója. Ennek a mögöttese érdekes. A férfiaknak a hosszú lábú nők jobban tetszenek – szól a szigorú ítélet. Azért szigorú, mert más forrásból meg úgy tudom: a nők arányai mások, mint a férfiakéi. A nyakigláb férfiakhoz képest a nők anatómiailag hosszútestűek, hogy alkalmanként épségben kihordhassák magzatukat. Testük tehát a végtagok rovására hosszabb. Hát hogy legyen okos az ember eme kijelentések közepette. Mindenesetre igaznak tűnik az a megállapítás, hogy a nő nem megy a magas sarkúban, hanem vonul. Mint az ügyeletes tiszt a hosszúfolyosón. Amíg csak látómezőnkben van, mindvégig hallatszik cipőjének egyenletes kopogása, és ez csakugyan tekintélyt kölcsönöz a tűsarkú viselőjének.
Egy néma.
Ami a nő számára a tűsarkú, az a férfi számára a kalap. A kalap viselése nem jár hanggal. Tőle legfeljebb az árnyéka nyúlik meg a kalapot viselő férfinak. A kalap viselése megnyújtja a férfit. Érdekes módon felül hosszabbodik meg tőle, szemben a tűsarkúval, mely alulról emeli viselőjét. Magasabbnak látszik tehát a férfi a kalaptól, mint koronájától a király, mint süvegétől a pápa, a püspök, mint tányérsapkájától a katonatiszt (már megint egy tiszt). Azt súgja tehát, hogy itt valaki van. A nagyfejű. Aki a kalapot hordja. Az előzőek miatt viselőjének csakugyan ad némi tekintélyt a kalap a maga csendes módján.
2. A hit hegyeket mozgat.
Ez valóban így van. Az istenhit ilyen, tudjuk az evangéliumból, de nemcsak az Istenbe vetett hit, hanem valamennyi remélt valóságba vetett hit. Gondoljunk csak a lascaux-i barlangrajzoló hitére, aki feltehetően nem sámán vagy pap volt, hanem inkább talán vadász, aki odarajzolta az áhított végeredményt – az elejtett vadat – a falra, s hitelesítette saját tenyerének lenyomatával. A végeredményre szögezte tekintetét, s a körülményeket ehhez igazította. Megtanult fegyver készíteni, azt használni, amikor itt volt az ideje, lesbe ült, amikor annak jött el az ideje, s csendes várakozásban töltötte az időt, mígnem eljött a találkozás, a harc ideje. Egyetlen pontos és erőteljes célzás után a remélt és erősen hitt végeredmény sem maradt el.
Ugyanígy működik minden akart valóság. Ha valaki elképzeli és elhiszi, hogy bizonyos erőfeszítés-sorozat végén más nyelven képes lesz kifejezni magát, akkor kellő kitartás után valóban beszélni kezdi azt a másik nyelvet. Ha erősen úgy véli, hogy képes egy autót elvezetni, akkor kellő kitartás után eléri célját. De az öttusázónak is látnia kell győztesen magát ahhoz, hogy a valóságban is versenyt nyerhessen. Nemrég írtam a fogyásról. Szerintem ez is ugyanezt a kategória. Nem is folytatom ezeknek a céloknak a felsorolását tovább.
3. Vágtató gazdaságunk.
Tegnap rekordot döntött a TGV. Az egész világ nyilvánossága előtt vizsgázott a franciák büszkesége: 574,8 km/h sebességet ért el. Ez csakugyan száguldás. Ehhez képest Kovács úr arra intette nemzetünket, hogy próbáljon kicsi lenni, minek ez a száguldozás, minek a fejlődésbe vetett hit. Kovácshoz képest Kóka vágtató gazdaságról beszél, csakhogy a gazdaság lova döglött, legalábbis döglődik. A hírtévé közlése szerint a kórházi reformnak hazudott egészségügyi ellehetetlenülés első mártírját már temetik. Egy cukros ember kezelése maradt el, melynek következtében elhunyt. Statisztikázni kellene a bizonyítható eseteket, s felkelőst állítani a holtak mellé. Csakhogy tudja, tudják a főtisztviselők, miféle néprosszléti intézkedéseket hoznak. Mekk mester hozzájuk képest a szakma kiváló mestere.
A lapokat sorra mondják vissza az előfizetők. Nem telik rá. A könyvkiadók panaszkodnak, hogy nincs vevőjük. Még annyian se olvasnak, ahányan szeretnének. Nincs jövedelmük rá.
Mit is üzenhet a kormánynak a publicista? Talán az Illés-szám szövegét: Csak annyit kérek tõled, ha érted, ne vágj ki minden fát! Legalább néha-néha lazíts egy fél órát! Mióta itt hazudgat folyamatosan a ballib, úgy érzem magam, mint a periférián, rezervátumban élő vadember a Huxley-féle Szép új világban. Nagyon régen olvastam a regényt. A falanszterből üveg mögül szemlélve csakugyan vadaknak látták a – ténylegesen és a szociális hálón – kívül rekedteket a szövegekkel elkábított béták, gammák, és talán még az alfák is. A vadak ugyanis egyfajta szubkultúrában éltek, éldegéltek, primitív körülmények között. A részletekre már nem emlékszem. Viszont mintha a mi osztályrészünk hasonló volna. Mondom, a részletekre nem emlékszem, ezért nem is tanácsolhatom, hogy úgy éljünk, mint ezek a vadak. De nem is olyan fontos ez. Nekünk van Mesterünk. Emiatt magunknak egészen mást találtam ki. Na nem a hagyományos passzív rezisztenciát, hanem ezt: Tegyük a jót, amíg csak élnünk adatik. S akkor nyugodtan élhetünk, akár vágtat a gazdaság, akár összeomlóban van, mint jelenleg. Utóbbi béketűrő magatartásra álljon itt a következő virtuális párbeszéd két GYM között. 

Ifjabb GYM (Mica) blogjából:

A számlámon ma reggel található 1167 Ft 91 Ft-ot kamatozott, de csak 73-at láttam belőle, mert az állam levont 18 Ft kamatadót. Így 1258 Ft helyett csak 1240 Ft-om van (plusz a KP a zsebemben.)
Az állam tehát elvette tőlem - szerencsétlen egyetemista diáktól - egy üres zsemle árát. Legalább, ha már a reformokra ment el, szeretnék rendelkezni róla: költsék tényleg zsemlére és adják oda egy másik szerencsétlennek, aki tényleg éhezik!

Id. GYM (Mickey). Kétezer éves történet következik:
„Jézus (a Mester) megkérdezte Pétertől:
– Mit gondolsz Simon, a földi királyok kitől szednek vámot vagy adót, fiaiktól, vagy az idegenektől?
–  Az idegenektől – felelte Péter.
Erre Jézus így szólt:
– A fiak tehát mentesek. De, hogy meg ne botránkoztassuk őket […] add oda nekik (mármint az adópénzt, egy ezüst sztatért).” (Mt 17, 25s köv.-k)

Az előzőek analógiájára megkérdezem most tőled Mica:
– Mit gondolsz, Kozonithy, a Mekk-mesterek kiktől szednek vámot vagy adót? A fiaktól vagy az idegenektől?

... és nem is kell, hogy hangosan válaszolj!


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr835167470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása