Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.04.11. 08:23 emmausz

TGV és 424-es

Azt ígértem, hogy ma a TGV-ről és a 424-esről írok. Nem a reklám miatt jeleztem előre a következő nap témáját, hanem azért, hogy el ne felejtsem, mint már oly sokszor, hogy mit is kellene feljegyeznem, kibontanom érdekes témaként. Szerencsémre éppen a blog mián meredtem a képernyőre, mikor megint felötlött a vonatok kérdése.
Persze elölről kell kezdenem, mert messzire nyúlnak vissza a szálak. Még az 1991-es Budapesti Taizéi Találkozóra érkeztek néhányan Saint Etienne-ből. francia fiatalok. Meglátogattak minket is, és többek között pontosítani szerettek volna valamit, én pedig elővettem értékes, még 1926-ban nyomtatott larousse-omat, s megnéztük benne. A franciák szabályosan kiröhögtek, hogy egy ilyen Noe korából származó enciklopédiából szeretnék tájékozódni. Ők röhögtek, én egy kicsit megsértődtem, amiért lefikázták az én tősgyökérből faragott könyvemet. Ez a magatartás csak kivételes véletlen lehet, morogtam magamban.
Más alkalommal a francia zenéről esett szó, a könnyű műfajról is, nosza előkerestem egy Mireille Mathieu-lemezt. A hatás ugyanez volt. Ki hallgat már ilyen avítt nyálas-szirupos zenét. Ugyan hol van már Mathieu? – kérdezték. És még mindig nincs vége. A cseh elővárosi kisvasút eldöcögött előttünk Aquincumnál a töltésen, mikor éppen ott sétáltunk fr-hongr. unokáinkkal. Mondom nekik: MAGYAR TGV. Nagyon jó kedvük lett látva a rozoga alkotmányt, ahogy hússzal tép, miközben hangosabb a TGV-nél. Azért valamiféle belső kényszer hatására, nevezzük nemzeti büszkeségnek, csak megjegyezték: Ez nem is az.
Minap írtam a TGV világrekordjáról. (Több mint 500 km/h.) Ez már valami! Nálunk pedig a 424-es, a 475-ös nosztalgiavonat jelenti a valamit. Kandó óta nincs új a nap alatt. S egyszerre mindazok a gondolatok felötlöttek bennem, amelyeket a fentiekben részleteztem. Mert valóban nem lehet a fejlődés útját kiolvasni az 1926-os larousse-ból. Ahhoz friss ismeretek is kellenek, s feszítő vágy arra, hogy valami sose volt létrejöjjön. Ahhoz pozitív jövőkép és öntudatos jelen kell, s némi merészség, hogy nekirugaszkodjunk a sosevoltnak abban a reményben, hogy meglesz. Ahhoz hit kell, és összpontosítás, próbálkozások s tettek. Ebből nekik mintha több volna. El kellene tanulni tőlük – volna értelme. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr95167475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása