Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.08.20. 18:17 emmausz

Receptek egy XXI. sz.-i szakácskönyvből

Kenyérsütés Félkilós vekni
Tégy a mércébe a vonalig lisztet, a megfelelő nyílásba szórd az előírt adalékanyagokat, s töltsd fel egy mérőbögre vízzel a gépet. Nyomd meg a piros gombot.

Vekni másképpen
Végy elő egy 100 ft-os érmét. Helyezd az érmefogadó nyílásba. Végy el ízlés szerint egy félbarna, fehér vagy házikenyeret. Árát hasonlítsd össze anyagi helyzeteddel, s ha megengedheted magadnak, vehetsz egy-két bajor rozsos kenyeret vagy baguette-et. Ha a kiválasztáson túl vagy, készíts elő bankkártyát vagy megfelelő címleteket. A kasszánál így gyorsan végzel, s máris hozzákezdhetsz a falatozáshoz. Jó étvágyat!

Töltött kifli Orly-módra
Végy egy taxit (prendre), igyekezz a reptérre. Számolj vele, hogy bármelyik útvonalon mész, dugóba (bouchon) keveredhetsz. Ha kiértél az Orly-Sud-re, keverj ahhoz a Malév-járathoz, amelyre jegyed szól. Fel a mozgólépcsőn (escalateur), becsekkolsz, s megtalálod a kaput. Itt pihenteted magad indulásig. Majd a hernyón keresztül betöltenek a gép bélésébe. Kényelembe helyezed magadat, amennyire a JET ülései ezt lehetővé teszik. Ezzel minden előkészületet megtettél ahhoz, hogy a friss töltött kifli – Orly módra a tiéd legyen. Utána – ha van kanalad hozzá, ne késlekedj vörösbort kérni. Kérj egy pohárnyi villányit. Santé!

Sütemények

Linzer nagymama módra
Végy elő néhány pénzdarabot. Öntsd ki az asztalra, s válogasd szét a szemetjétől. Az egy- és kétforintos érmék nem játszanak. Lassan el se fogadják őket. Ha elég százas érme összegyűlt, vagy ezeknek megfelelő címlet, gondosan gyűjtsd össze a (ki)szemelt pénzeket, s söpörd a bukszádba. Eme előkészületek után keresd ki a legközelebbi boltot, s ott is a sütis polcot. Találsz kettő, négy és nyolc kockás kiszerelésű almáspitét. Ha jól akarsz járni, megvárod, míg a tészta megszikkad. Ez a lejárat napján már garantált. Ilyenkor egyet fizetsz, kettőt vihetsz! S már jól is jártál. Ellenőrizd, hogy nagymama-lekvárral töltötték-e a tésztát. Ehhez célszerű éles bicskával felpattintani az átlátszó műanyagdobozt. Késhegynyi lekvárt érzékszervi vizsgálatnak vetsz alá. Ha szerencséd van, a lekvár csakugyan gyümölcsből van. Ha kevesebb szerencséd van, guargumit tartalmaz – dioxin nélkül. Ha nincs szerencséd, dioxinos guargumit fogsz bekebelezni.

Almás pite nagymama módra
Bemész a Nagymama cégfeliratú pékségbe, és rendelsz két szelet almás pitét. Helyben elfogyaszthatod. Ha időd, pénzed, étvágyad engedi, vagy ha az egész család követeli, vehetsz még hozzá egy tepsivel. Nem bánod meg, (legfeljebb a pénztárcád bánja meg).

Magyar franciakrémes
Bemész az üzletközpontba (ne feledkezzél el a pénzzel működő kocsiról), mérlegeled, hogy mit is adnál fel ebéd után. Ha édesszájúak vagytok, kérsz franciakrémest. Nézd meg alaposan. Ha puha drapp bevonatot találsz a tetején, az a magyar franciakrémes. Ezt egyszerű minőség, cukros cukorral cukrozott fajta, híg csokimázzal a tetején, általában tejbevonó masszával vagy annak látszó valamivel. Ne túlozd el a mennyiséget, mert nem fog elfogyni.

Francia franciakrémes
Bemész az üzletközpontba (ne feledkezzél el a pénzzel működő kocsiról), mérlegeled, hogy mit is adnál fel ebéd után. Ha édesszájúak vagytok, kérsz franciakrémest. Nézd meg alaposan. Ha kemény, sötétszínű mázat találsz a tetején, valamiféle karamellszerű kopogós lapos tető ez, alapos a gyanú, hogy jó minőségű franciakrémessel találkoztál. Nézd meg a lejárati határidőt. Ha korábban lejárt, reklamálj, ha vásárlásod napján jár le, kérj nagy engedményt rá, ha még friss, ne sajnáld rá az árát. Ha a teteje jár le, de a határidő nem, ne törődj vele. Jó étvágyat!

Rövid receptismertetésem kissé egysíkú lett. Lehet, hogy édesszájú vagyok?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr405167608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása