Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.11.26. 09:31 emmausz

Makogni fogunk?

Tegnap este ingben-glóriában üldögélek a tévé előtt, meglehetősen reménytelenül próbálván valamiféle értelmes műsort felhajtani. Hallom, hogy nyílik a bejárati ajtó, s azt is hallom, hogy gyermekem beszél valakihez. Kapok hát fűhöz-fához, hogy a bejelentés nélkül érkező vendég ne találkozzék félmeztelen magamagammal. Ámde pánikra semmi ok, az ajtókivágásban egyedül jelenik meg, nekünk biccentve, s a telefonálást harsány hangon tovább folytatva az érkező. Sto szlucsílosz – kérdezné az orosz, mi történt, kérdezhetném én? S csakugyan.
Mi történt?
Hogy van az, hogy valaki hangosan beszél egymagában, és mégse őrült? Mondhatom, hogy mobilozik. De az is mobilozik (lám a helyesírás-ellenőrző program tévesnek jelöli a szót), aki éppen csak a kezében tartja a mobilját (Hendy), de éppen hallgat. És az az úrhatnám polgár is mobilozott a mobiltelefónia őskorában, aki mindenféle ökörségeket beszélt játékmobilján, ami arra volt csak alkalmas, hogy a technikai eszköz látszatát fenntartsa. És tényleg volt ilyen.
Visszakanyarodva ehhez a hanghoz, máig nincs közismert, elfogadott kategória arra a jelenségre, hogy valaki hangosan beszél mobiltelefonjába. Noha ez nem azonos azzal, hogy valaki telefonál. Amikor valaki telefonált, elbújt a fülkébe, hogy mondandóját ne hallják meg kéretlen és avatatlan fülek. Olyannyira így volt ez, hogy lakásunk készülékéhez soha nem tudtam elég hosszú zsinórt venni, mert mindenki a saját szobájába kívánta cipelni a telefonkagylót. Oda lett ez az intimitás. Érdekes módon a mobilozó világgá akarja kürtölni, hogy neki ilyenje van, mert nagyon fontos ember. Ugyanúgy mint az, aki öltönye bal karjának külsején viseli a Pierre Cardin jelzést, nehogy azt vélje valaki, hogy uraságtól levetett öltönyben jár, amit a VOR készített.
Ám nincs egyedül a jelenség, mert felszólítás ellenére előfordul, hogy a mobilcsengő „beszól” illetlen módon illetlen időben. Voltam a Művészetek Palotájában egy koncerten, amikor is Haydn-kamarazenét fűszerezett valakinek a mobilja Mozart G-moll (K. j. 550.) szimfóniája első tételének a főtémájával. Hogyan kellene ezt a jelenséget megnevezni? Mobil-pánik, mely kiül a tulajdonos arcára, és a felhangzástól eltelt az idő növekedésével egyenes arányban teszi tönkre idegrendszerét? Mobil-frász, mely a csengőfrászhoz hasonlóan sokkolja azokat, akik nem szeretik hallgatni a kéretlen hívóhangot?  (A fiatalok kedvéért ideírom: a csengőfrász az ötvenes évek kategóriája, és arról szól, hogy az emberek az éjszaka megszólaló csengőhangtól csakugyan frászt kaptak, mert nagyon gyakran ávósok nyomták a csengőt, akik rendszerint elvitték rövid házkutatás után a politikailag nem kívánt magyart. [Na jó, megjegyzem: a házkutatás is őrült kifejezés. Legtöbbször csak lakáskutatást takar. Az emberek jó része bérlakásban húzta meg magát.])
Nyelvészek, dologra fel, nincs még sem a mobilfrászra, sem a mobildumálásra korrekt terminus technicus. És még sok egyébre sem. Tegnap hallottam, hogy a DVD ideje is lejárt. Legalább két újabb technikai eszköz fejlesztése folyik, melyek kiszorítják a piacról a DVD-t. Következtetés: A technika olyan gyorsan hozakodik elő újabb eszközökkel, hogy a nyelveknek nincs idejük arra sem, hogy az eszközökkel való műveletekre szavakat kreáljon. Mi lesz velünk?
A technika nyelvén fogunk makogni?
Milyen lesz az? Ilyesmi: „Szivi, sms-t küldtem, h. a Cd-t dobd el, mert MP3-on van már a videóra vett cucc. Szted OK?”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr895167718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása