Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.05.14. 08:28 emmausz

A kutyafáját!

Nemrég egy, a faluszélen focizó gyerektársaságra rontott 13 kutya a közeli házból. A legkisebbet, egy hét éves gyereket halálra marcangoltak az ebek.
Megrendített az eset. Ebben a 10 milliós országban hárommillió kutya van! Azt hiszem, ez egy kicsit sok.  Nincs statisztika arról, hogy közülük hány kóbor eb csatangol országszerte kivert kutya módján. Egyes becslések szerint csak Bp. környékén több tízezer. S különösen, ha falkába verődve támadnak, csakugyan veszélyesek az emberre.
Kb. tizenöt éve engem is megtámadott egy kisebb falka. Egyedül sétáltam a Duna-parton, amikor öt kutya jött velem szembe. A vezérük támadólag állt meg előttem, a többi kezdett volna körbekeríteni. Nem sok időm maradt rá, hogy kitaláljam, milyen taktika lehet eredményes ellenük. Leguggoltam, hogy teljes erővel pofán vághassam a vezérüket, ha támadna. Azt hiszem, ez volt a szerencsém. A kutya egy nála sokkal nagyobb „kutyával” szembesült, lesunyta a farkát és eloldalgott, a többiek követték. Le is írtam azon frissiben az eseményt, és megjegyeztem, hogy mennyi mindent tanítanak az iskolában, de egy bárkivel bármikor előfordulható veszélyhelyzet kivédésére nem tanítanak meg. A tévé reggeli adása ugyanerre a megállapításra jutott. Egy kisiskolás tudja, hogy a cet emlősállat, de nem tud egy kutyatámadást elhárítani.
Magam már sokfélét hallottam.
Az egykori postás ráordított a kutyára: Mész el innen, te utálatos dög! és az elment.
Az angol postásokat arra tanítják, hogy ne nézzenek a farkaskutya szemébe, hallassanak csámcsogó hangokat.
Megint mások úgy tudják, ha kutyával beszélsz, bot legyen a kezedben.
A rómaiak közmondása így szól: Cave canem,
a magyaroké: Óvakodj a kutyától.
És sorolhatnám.
De vajon akad-e általánosan hatásos módszer a kutyatámadás kivédésére. Talán a sintéreket (pardon: gyepmestereket) kellene kifaggatni. (Ők, azt hiszem,  mindmáig a dróthurokra esküsznek. Egy fuldokló kutyát ugyanis könnyebb szóra bírni, mint egy szabadon támadót.)
Szerintem soha nincs késő. De ideje volna érdemben foglalkozni már e témával.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr695167947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása