Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.07.29. 08:53 emmausz

Csak a szeretet

POST
Ma nincs semmi fontos mondandóm, elmondom hát a legfontosabbat. Reggel email jött a vatikáni rádiótól. Márta küldte, akinek válaszoltam, de újra fogok, mert ma Márta nap van. Isten éltesse hát a rokonokat (Mártákat, Csocsát), és kedves ismerősöket, (az említettet a rádiónál, Samut, és még sorolhatnám őket, mert) sokukkal dolgoztam együtt, tanultam együtt, táboroztam együtt.
Márta napra olvastatott két gyönyörűséges rész a Bibliából. Az első János-levélnek az a szakasza, amikor – ha jól számoltam – 18-szor szerepel a szeret, szeretet, szeretett, különféle variációkban. Amikor az ember megvénül, letisztulnak a dolgok benne, és jól látja a hiábavalóságokat. (János idősen írta levelét.) Amikor az ember megvénül, alkalmatlanná válik a tanárkodásra, mert mindent elnéz, mindent megbocsát, mindent elfelejt, mert már a lényegre koncentrál. Próbál maradék erejével szeretni. Így János is. Pont.
Az evangéliumi jelenet Jézus látogatása Mártánál és Máriánál. A kép: Mária leül Jézus mellé, és jelen van neki. Márta pedig gondoskodik arról, hogy tisztességes vendéglátásban részesüljön a szeretett vendég. És akkor jön a hidegzuhany: Mária a jobbik részt választotta, nem is veszti el soha. Ez sokakban áll keresztben, nekem is egy darabig gondot okozott. Aztán a helyére került. Nem akarom a jelenet értelmezési nehézségeit feloszlatni, csak hozzáteszem, amit magam gondolok róla.
Az egyik, ami nekem fontos, annak a meglátása, hogy Jézus máskor is rangsorol. Mi nagyobb, teszi fel a kérdést a farizeusoknak: a templom vagy a templom aranya, az oltár vagy a rajta levő ajándék? (Vö. Mt 23,23skk.) Itt ugyanaz a helyzet. Jézus a lényegre tanít. Mert mi fontosabb a jó kaja a vendégségben, vagy a személyiségcsere. Ugyanis a Jézushoz letelepedő Mária Jézus személyiségében fürdik meg és fordítva. Megkísérelik kimondani, és ezzel a kimondással megajándékozni egymást. Nem mondom szerelemnek, letisztultabb annál. Amikor joggal úgy vélem, hogy egy ember valósága többet ér az egész világegyetemnél, akkor nem hazudok. Amikor két ember kölcsönösen megosztja egymással lényének az esszenciáját, a legnagyobbat teszi, amit csak tehet. Amikor Jézus találkozik Máriával, ugyanez a boldogság tör fel kettejük között. Ez lesz az üdvösségben is. A személyiségek mutatkoznak meg teljes szépségükben, és törnek be egymáshoz. Ennek a gazdagsága végtelen. Hogyan is fogható hozzá az ezerrel való buzgólkodás. Úgy vélem, azért visszatetsző sokaknak ez a kép, mert földi életünkben nem tartunk itt.
Jézus elővételezi az örökkévalóságot.
Persze, hogy van itt dolgunk. Persze, hogy szeretetünk nincs meg tevékenységek nélkül. De odaát nem így lesz. Emberségünk teljes intenzitásával fog másokhoz fordulni, és gyönyörködni amazok szépségében a mindenkit szerető Isten jelenlétében.
Túl egyszerű mindez ahhoz, hogy megérthessük.
Egy másik érthetetlen képet rakok e mellé. Jézus feltámadása után áthatol a zárt ajtón, Tamás sebeibe dugja ujját, és ellenállásba ütközik, azaz Jézusnak teste van. Majd Jézus kér egy halat, és velük eszik, utána eltűnik. Vajon lényeges volt-e a seb fizikális valósága ahhoz képest, hogy a feltámadt test szabadon közlekedik a matériák között. Vajon lényeges volt-e Jézusnak ennie? Azt hiszem, mindkét kérdésre nemmel válaszolhatok. A találkozás volt lényeges, amelyben kimondták magukat egymásnak. Amelyben megvalósult a személyiségcsere. Ez történt Mária és Jézus között is. Reményeim szerint ez fog velünk is történni. 
PRAE
Viszonyok
Isten és mi. Amikor fiunk kicsi volt, s rossz fát tett a tűzre, megszidta a feleségem. Később mesélte, hogy nemegyszer előfordult: a szidás után visszakérdezett fiúcskánk: de azért szeretsz, anya?
Ez a magatartás annyira általános, hogy magam is többször megfigyeltem: a szidott gyerek az őt korholó szülő karjai közé rohan, az ölébe bújik, odaszalad hozzá oltalomért. Éppen ahhoz, akitől a letolást kapja.
Jézusnak a tékozló fiúról szóló parabolája ugyanígy működik. Az elcsángált fiú miatti szenvedése ellenére a hazaérkezőt szívére öleli az, aki a kapcsolatuk megszakadása miatt oly bánatos volt. A fiú karjai közé rohan. Összefonódásuk jelenti a hazatérést, a kapcsolat helyreállását, s kibillent érzelmeik helyreállását.
Ez a bűnbánat lényege.
PS. Szóljatok rám, ha ismételten hoznék egy korábbi szöveget! Köszönöm.       

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr425168041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása