Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.16. 09:21 emmausz

Igazi kincsek

POST
Bikficnél olvasom: „Sok-sok időm megy el azzal, hogy őket olvasom, bizony! De nem bánom...” E fölött a szöveg fölött három oszlopba rendezve 28 blogger utolérhetősége sorakozik.
Elgondolkoztató a kijelentés és a névgyűjtemény. Valaki azt mondta, hogy nincs érdekesebb regény, mint megismerni valakit önközléseiből, róla szóló írásokból, vagy éppen saját életművének elolvasása által. Ez a gazdagításnak kétségtelenül egyik lehetséges formája. Zavartalan is ez a megismerés, mert csendben, mintegy „laboratóriumi körülmények között” történik. Magam is művelem és szeretem.
Ám nem volna jó lemondani a biomechanikus érintkezésekről sem, mert emberlétünk legfontosabb alapja ez. Hadd szabadjon egy személyes kitételt megfogalmaznom: Az örökkévalóság másból sem áll, mint a szépséges személyiségcserékből, az ezekből kölcsönösen merhető gazdagodásból. Lett légyen szó isteni személyekről, lélekből lelkedzett angelusokról, vagy átlelkesült éteri testtel bíró emberekről.
Azért írom talán már nem is először, hogy figyelmeztessek mindenkit, aki másutt, másban keresi a boldogságot, hogy ne érje egykor akkora meglepetés. 
És természetesen biztatom magamat is, hogy olvassak csak a blogokat, a könyveket, mert a jobbik felük értékhordozó.
A tinta szaga
Ha azt mondom, hogy tinta, és nem érzed orrodban a csersav szagát, akkor fiatal vagy. A tinta olaszban festék értelmű, de színest is jelent. Sőt, ha minden igaz, egyfajta vörösbor neve is. A tinta évszázadokon át meghatározta az írásbeliséget, mert a savas folyadék csaknem kitörölhetetlen nyomot hagyott a papíron. Nekem is volt szerencsém hozzá, mert 1953-ban nálunk úgyszólván ismeretlen fogalom volt még az „örökíró”, a golyóstoll. Mártogatós tollal tanultunk írni, 363-as tollszemmel, ezt rögzítettük többnyire fa-fém kombinációjú tollszárba. Az acél tollhegy kettéhasított csúcsból állt, mely nagyobb felületről gyűjtötte össze az írásnyomot hagyó nedvességet. A felnőttek jobban szerették az ún. 100-as tollat, mely nekünk nem tetszett, mert „kapart”. Még idősebbek egy lantformára emlékeztető tollhegyet használtak a „zsinóríráshoz”. Az előttünk járt korosztály hangsúlyos írásmódot használt. Jobbra dőlő betűket rajzolt felfelé mozgásában vékony, lefelé pedig vastag vonással. Ezek az írások lendületesek, ritmusosak, jól tagoltak és szép külleműek voltak. Kár értük.
Mi már álló betűket írtunk, és lendület nélkül róttuk a bötveket. Olyan is lett kézírásunk. Igazán szerencse, hogy felhagyhattunk vele.
Általában kék tintát használtunk, hattyúnyakú üvegből mártogattuk ki, mely nem dőlt fel könnyen, de ha igen, az látványos következményekkel járt. Paca helyett tócsa keletkezett. Alig lehetett eltüntetni. Apánk revizor lévén zöld tintát használt. Alighanem a számviteli tisztviselők meg pirosat. Hol van már mindez!
Ma nincs tinta, nincs füzet se, legalábbis az általános iskolákon túl nincs. Jó minőségű golyóstollak volnának, mégse sűrűn használjuk őket. Mint ahogy füzetet is alig. A spirálfüzet jobb oldalára könnyebb volt írni, mint a balra, hiszen utóbbi esetben zavarólag hatott a spiráldrót fizikai léte. Valaha jelentősége volt annak, hogy milyen papírból készül a füzet. Segíti az írást a számok rajzolását. A vonalas irka egyenes sorok kialakítását és a sortávolság tartását szabályozta. A négyzetrácsos (kár hogy a „kockás füzet” kategóriát kiirtották ahelyett, hogy tudomásul vették volna, hogy a nyelv nem követi a formális logikát) meg segítette, hogy a helyi értékek egymás alá íródhassanak. Tehát mindezek ma szűnőben vannak. Az írásban végezhető műveletek helyett kétféle számológép segíti az embert munkájában (kiszorítva még a logarlécet is, mely logaritmusműveletekkel gyorsította volna a számolást.) Hol van már annak az előnye. A gép irdatlan tempóban vágja az eredményt. A vonalak helyett különféle sortávolságokat kínál a számítógép. Nincs vonalas, nincs kockás füzet. Ánégyes papírlap van, mégpedig nagy tömegben... És nyomtató.
Az is nagy tömegben.
Idén már olyan nyomtatót használunk, mely a lap optimális kihasználása miatt mindkét oldalára nyomtat. Így a páros oldalszámú anyagok esetén csakugyan jobb a papírkihasználás, páratlan számúak esetén az utolsó lapnak csak egyik oldalára nyomtat.
A mai számítógépek és nyomtatók olyan komfortosak, hogy csaknem mindent tudnak.
Csaknem tökéletes a nyomtató. Kár, hogy munka közben ózont termel, mely a korábbi századok tévedésével szemben nem dúsítja a levegőt, hanem a háromatomos oxigén a kétatomos allotróp módosulata kaparó ronda valami. Érdekes, hogy nem jöttek rá az írók, noha görög neve: rossz szagot árasztó jelentésű. Ha sokat nyomtatok szellőztetni kell, mert sok ózón keletkezik, és irritáló vacak szag az. Erős oxidálószerként káros is az egészségre. Légúti bántalmak okozója, sőt rákkeltő hatása is van azoknak a kémiai folyamatoknak, melyeket az ózon gerjeszt.
A csaknem tökéletes nyomtatókat én azért továbbfejleszteném. Tapasztalom ugyanis, hogy sokszor csak belső információkat, többé-kevésbé elhanyagolható jelzéseket nyom egy újabb oldalra a gép. Ez bosszant. Miért nem programozza úgy, hogy fattyúszavak, fattyúsorok, fattyúmondanivalók ne keletkezzenek.
Ilyenekre gondolok pl.:

__________________NOD32 3520 (20081014) Információ______________________

Az üzenetet a NOD32 antivirus system megvizsgálta.
http://www.nod32.hu
És alul felül a dátum. Minek?
A vírusirtóról szóló információ meg tördelje be magát az előző oldal aljára, vagy hagyja el magát, ha erre nem képes.
Churchillről mondják, ha nem fért el a napi hadijelentés egy oldalra, akkor nem olvasta el. Vagy szorítkoztak, vagy feleslegesen dolgoztak. Pedig nem babra ment a játék. A II. világháború jelentéseiről írtam.
Tehát fejlesztők. Íme az ingyenes tipp. Nem szabadalmaztatom, mint a jóléti államokban teszik. Még akkor se, ha köreikben az a közhely forog közszájon, ha valami nem elég drága, nem is lehet jó. Miért nem?

PRAE  
Egy szeles éjjelen

Világéletemben szerettem a szelet. Szerettem, ha lágyan simogat a szellő, szerettem az erős szelet, sőt a tomboló viharosat is. Egyik este utóbbi fajta szél száguldozott felénk is. Mivel aludni nem tudtam, kitelepedtem az erkélyünkre, kényelmesen elterpeszkedtem, egyszóval kitettem magamat a szél áldott hatásának. Hagytam, hogy hajam alá fújjon, hogy átmosson a légfürdő. Hagytam, hogy a lakást átjáró légörvények hadd nyissák-csukják kedvükre az ajtókat. Javában élvezkedtem, mikor a család egyik tagja – megunva a huzatot – becsukta a balkonajtót belülről, majd azonnal távozott a lakás másik felében elhelyezkedő hálók irányában. Mire felocsúdtam, már késő volt. Kirekesztetté lettem. Egyre inkább tudatosodott bennem: Innen csak akkor van visszaút, ha valaki észrevesz, és belülről kinyitja az ajtót. Az egyre gyérülő gyalogosforgalom még lehetővé tette volna esetleg, hogy velük üzenjek alvó családtagjaimnak a kaputelefon által, de egyrészt körülményesnek tűnt, hogy bárkinek is röviden, de értelmesen értésére adjam szorult helyzetemet, majd megkerestessem vele a sötétben a mi nyomógombunkat… S talán nem is ébred fel senki a csengetésre.
Egyébként is: snassz megoldás ez, nemde?
Egy másik lehetőség is kínálkozott. A hőmérő 24 fokot mutatott. Ha nem hűl le nagyon a levegő, akkor a szabad ég alatt töltök egy éjszakát, mint a csövesek. Úgy döntöttem, hogy 57 évemmel kibírom ezt a furcsa éjszakát. Háziköntösöm a szél első támadásait kivédi, ha nem is lesz túlságosan melegem. A kitett dohányzóasztalt élére állítottam. Ez a megoldás szélvédett sarkot biztosított. Megpróbáltam elaludni. A meg-megújuló széllökések rendre meghiusították ebbéli igyekezetemet.
A hajnal közeledtével a szintén erkélyen álló hajóládából előkotortam egy futó rongyszőnyeget. Jobb híján magamra terítettem ezt is. Most már „paplanom” védettségében megnőtt az esélyem arra, hogy épségben megússzam az éjszakát. Abban reménykedtem, hogy feleségem – rendes szokása szerint – pirkadatkor kijön elmélkedni az étkezőbe. Nem ez történt. Sokáig, úgy véltem az örökkévalóságig nem jött senki.
Na, mondom, a reggel 8 órai misét is elblicceljük, ha ez így megy tovább, hiszen már a nap is felkelt. Valóban, fél nyolc körül szabadultam kirekesztettségemből. Először barátságosan üdvözölt feleségem, még integetett is, amikor felfedezte, hogy kint vagyok. Heves mozdulatokkal kellett értésére adnom, hogy már régóta nem kívánkozom kint elmélkedni, sőt azonnal szeretnék bemenni a szobába. Jót mosolyogtunk, amikor rájött, hogy valójában mi is történt.
Így ért véget „önkéntes” szélfürdőm azon a balzsamos illatú tavaszi reggelen.
Valóban alkalmas tapasztalatot szereztem arról, mit is tehetnek, mit is tesznek az időjárás szélsőségeinek kitett hajléktalanok, olykor szinte eszköztelenül.
     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr905168142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása