Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.28. 17:17 emmausz

Miért hiszek?

POST
Ma recenziót kért tőlem a főszerk. Nemeshegyi Péter könyvecskéjéről, és meg is kapta.

Van egy sorozat, ennek 49. füzete az említett, mely sorozat legfőbb törekvésünkkel egy lélegzetű. Azért élünk a világon, hogy … az üdvösségre jussunk.
Hogy milyen lesz az üdvözültek sorsa? Senki sem tudja pontosan. Én sem. Csak sejtem, hogy közösségi lesz. Fürdés egymás kincseiben, a különféle személyiségek megnyilatkozásaiban, gesztusaiban, szeretetében. Istenében és emberében.
A Miért hiszek? Sorozat (Kairosz) éppen erről szól.
Nincs benne pénzimádat, nincs benne mindent valutában számolni akarás, nincs benne trükközés. De van benne féltő szeretet, van benne hit az értékekben, van benne emberi tartás. Vannak benne olyasvalakik, akik értékek hordozói, értékek hiteles artikulálói. Éppen olyanok, mint akikkel odaát szeretnénk – s reményem szerint fogunk is – találkozni. Akiket eddig elolvastam, mindnek a véleménye ide konvergál: Kínálom az általam felfedezett kincseket, hogy neked is legyen, kedves olvasó. 
A sorozat már túlhaladta az ötvenedik kötetet. Az a vágy bennem, hogy megismerkedjem az újabbakkal, nem lohad. Persze nem jutottam mindegyikhez hozzá. Akikről elolvastam, mind tetszettek. Megpróbálom ábécében sorolni őket. Bíró László püspök, Böjte Csaba szerzetes, Csókay András agykutató sebész, Eperjes Károly színész, Hegedűs Endre zongoraművész, Korzenszky Richárd szerzetes, Oloffson Placid szerzetes, Papp Lajos szívsebész, Rév Lívia zongoraművész, Varga László pap, Vörös Győző régész. Tegnap olvastam el a Nemeshegyi Péterrel készült interjút, ma a Tokody Ilonával készültet, és holnap talán kezembe akad a Szőnyi Zsuzsával készült is.
Megannyi szép élet, értékes élet, szép vallomások, megannyi kiállás az igaz értékek mellett.
Mindnyájukkal és még mennyi mindenkivel kellene közösségben állnunk.    
PRAE
Archaikus mosoly

Nemrég kezembe került egy képes újság, benne interjú egy fogyatékosokkal foglalkozó közösség tagjaival. Számos portrét lehozott a lap, sérült fiatalok arcával. Ezek az arcok mosolygósak voltak. Olyanok, mint akiknek a gazdája az ismeretlent kémleli, és teljesen bizonytalan abban, hogy mit lát, illetve, hogy lát-e valamit egyáltalán. Révedező, félmosolyú figurák néztek ki a lapból, archaikus mosolyú alakok, mint az ógörög szobrok egynémelyike.

Vajon miért ábrázolták a görögök ezzel a merev mosollyal alakjaikat? Mit akartak a szemlélők tudomására hozni. Volt-e valamiféle eszmei mondanivalója a szobrásznak ezzel a metakommunikatív kifejezéssel?

Nem tudom. Talán az, hogy egyes filozófusaik, a cinikusok lemondása, talán a sztoikusok csendes volta jelenik meg, vagy mindkettő a szobrok arcán: a világ abszurditásának kifejezésére.

Az együgyűek félmosoly épp ilyen magatartás összefoglalása lehet. Mosolyogva fogadni a kevéssé érthetőt, az érthetetlent, mert aki mosolyog, az nem ellenkezik, annak a támadásától nem kell tartani. Aki mosolyog, az valamennyire egyetért, legalábbis jóindulatáról biztosítja környezetét.

Szerintem igazuk van.

Ép ésszel nem elviselhető a világ, sem pedig környezetünk egynémely vonatkozásban.

Marad hát az archaikus mosoly.

Lövik az arabokat. Válaszom, archaikus mosoly.

Milliókat tartanak rabszolgasorban? Válaszom, archaikus mosoly.

Lobbiznak a szerencselovagok a parlamentben? Válaszom, archaikus mosoly.

Növekszik a szegénység? Válaszom, archaikus mosoly.

Kitol velünk Ny.-Európa? Válaszom, archaikus mosoly.

Kihasználnak a nagyhatalmak? Válaszom, archaikus mosoly.

Tönkreteszik az infrastruktúrát? Válaszom, archaikus mosoly.

Lepusztítják életterünket? Válaszom, archaikus mosoly.

Zsírunkon élősködnek? Válaszom, archaikus mosoly.

Irtják azt, ami nekünk értékes? Válaszom, archaikus mosoly.

Hazudik a tömegtájékoztatás? Válaszom, archaikus mosoly.

Szétzilálják családomat? Válaszom, archaikus mosoly.

Nyilvántartja a big brother belőlünk a lehető legtöbbet? Válaszom, archaikus mosoly.

félmosoly  archaikus mosoly félmosoly archaikus mosoly fél-archaikus mosoly

Istenem, benned bízom eleitől fogva. Add, hogy társakra találjak, akikben megbízhatok.    

Rászoktam VD-re.
Naplójából egy mondat: „Vettem egy tök jó nadrágot, az elágazásnál ügyes szabású, ösztönösen nagyobbat lépek vele. Most hamarább érek oda. Mindenüvé.”

Hídvégi Máté szerint igenis van különbség az egyházi és állami iskola között.

Az állami iskolában azt tanítják, hogy kétszer kettő az négy.

Az egyházi iskolában pedig azt, hogy kétszer kettő – hála Istennek! – négy.

Hülyevicc

– Miért dobolsz az ujjaddal?

– Azért, hogy távol tartsam a tigriseket.   

– Na ne hülyélkedj, nincsenek is itt tigrisek.

– Látod? Bevált.

Sírvers 

Öt évig élt Rómában,

Ott is halt meg kómában.

Isten nyugosztalja!

Pista bácsi (rég meghalt nagybátyám, Isten nyugosztalja) mondaná erre:

Úgy kell néki, Jól megjárta! Ha-ha-ha… Ennek a mondásának dallama is volt: s f m r mrdt,s,s,s,

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr735168160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása