Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.30. 10:08 emmausz

Megrendülve

POST
Olvasgattam tegnap egy latin-görög kétnyelvű újszövetségi szentírást. A vérfolyásos asszony történeténél kapcsolódtam bele: „Et mulier quedam erat in fluxu sanguinis ab annis duodecim, quae in medicos erogaverat omnem substantiam suam nec ab ullo potuit curari, accessit retro et tetigit fimbriam vestimenti eius; et confestim stetit fluxus sanguinis eius. Et ait Jesus: Quis est, qui me tetigit? ... Filia, fides tua salvam te fecit, vade in pace.”
Ezt a szöveget feltehetően értette Jézus, és még értem én is. Avagy a centurió tisztjével milyen nyelven beszélgetett, akinek a szolgáját meggyógyította, és akiről így nyilatkozott:  „Amen dico vobis, nec Israel tantam fidem inveni.” Vajon a tiszt tanulta meg szolgálata közben az arámiak használta nyelet, vagy Jézus tudott latinul? Feltehetően Jézus tanulta meg a hódítók nyelvét.
Este megrendültem, mert a Duna tévében a katyni mészárlásról beszélgettek, melynek során 22 000 lengyel értelmiségit irtottak ki az orosz belügyisek, s melynek mementójaként nálunk, Óbudán teret és emlékparkot létesítenek a polgármester jóvoltából. Állítólag Sztálin így remélte térdrekényszeríteni Lengyelországot, hogy gyengíti szellemi elitjét, hogy később tagköztársadásává tegye az országot. Állítólag az amerikai tisztekkel is így bánt el. Korábban láttam Andrzej Wajda Katyn c. filmjét. Késő este újra adták. Nem volt kedvem még egyszer szembesülni azzal a szenvtelen pokollal. Emberekről ugyanis nem vagyok képes elhinni, hogy ennyire maguk alatt teljesítsenek, hacsak nem megszállottak.
Ma reggel újra okom volt megrendülni. Két jezsuitát tegnap agyonvertek Moszkvában lakásukon. Egyikük Ecuadorból érkezett, másikuk volgai német ősök szovjet miliőben nevelkedett fia, Otto Messmer (47 éves). Az oroszoknál máig nincs jezsuita provincia, csak régió, amit ez a német-orosz vezetett úgy, ahogy lehetett.
Elgondolom, hogy a reggeli misén velem szemben ülő tanuló jezsuita Kárpátaljáról érkezett. Aztán az is eszembe jut, hogy szintén jezsuita Molnár Miklós az emberek nagy mértékű a kiszolgáltatottságáról számolt be. Nem kellene, hogy ez így legyen.     

PRAE
Időzített bomba 2003. Skodáim száma hál Istennek egyre apadt. Ezzel is megvan a dolog.
A 16 éves csoda balhátsója lefittyedt. A garázsban eresztett le a gumi, ki tudja, miért.
Módszeresen láttam tennivalóimhoz. Először kioperáltam a pótkereket az orra alól a hasából. Nem ment könnyen. Kiderült, azért nem, mert a pótkerék keményre van fújva, ugyanemiatt fel is fuvalkodott. Ott, ahol eléggé viseletes-vékonyka, dudorodott a köpeny. No hát akkor ezt nem érdemes lecserélni a lyukas helyett, mert jámbusban fog menni az úton. Lássunk akkor a kicsavarozáshoz. Nikkelezett kerékanyakulcsom a négyből egyet tudott leszedni. A többi anyán elforgott.  Nosza elő a csillagkulcsot. Kézzel-lábbal sikerült további kettőt lenyúzni. Ám az utolsó icike-picike nem adta meg magát. Szinte gömbölyűre kopott. No majd, le fogsz te jönni, ha hidegvágóval leverlek. Vertem, vertem részenként. Már a csavar fele leforgácsolódott. A maradékkal pedig úgy voltam, mint a fog csonkkal az a fogász, akinek nincs gyökérfogója. Rendben van így is – morfondíroztam. Felfújom a gumit csak annyira, hogy a szomszédban lévő gumishoz átvihessem a verdát.
Ámde a pumpa nem volt hajlandó működni. Az hiszem, bolgár típus az istenadta. Így történt aztán, hogy szégyenszemre szinte üres tömlővel gurultam a szomszédba.
Kérdések: Mi van, ha országúton ér ez a baj. Mi van, ha messze lakik a gumis.
Rossz ezekre gondolni. Marad a megbékélés azzal a gondolattal, hogy százezerben volt induláskor a kocsi. A további részletek befizetése ezután következik.
Az utókorra hagyom
zenei műveltségem pici részét. Ez egy mnemotechnikai mondat, mely szavainak kezdőbetűibe foglalva az ún. „bé”-s dúrok kvintkörön belüli egymásutánját segít megjegyezni. Tehát F-dúr 1 bés, Bé-dúr két bés, Esz-dúr 3 bés stb. Figyelj, írom a mondatot:
Feri bőven eszik asztal deszkán gesztenyét, caesarkonyakkal. (Idáig 7 bé) Ha jól figyeltél, ebből könnyen kiszámolható, hogy a Feszeszesz-dúrban 22 bé az előjegyzés. Szép lehet!     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr945168162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása