Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.31. 11:05 emmausz

Mindenszentek elé

POST
Érdekes egybeesések fordulnak elő olykor.
Reggel a HÉV-megállóban mint oly sok más alkalommal is összefutok Gyurival. Üdvözlés helyett azt mondom neki: Ragyogva fénylik már a nap, de még el se jutok odáig, hogy az Úrhoz szálljon énekünk, közbevág Gyuri: Ilyen nincs. Éppen ezt mormoltam magamban. Mert tudod, minden reggel elmondom néhány versszakát, néha finomítva, pl. Mindjárt ragyogva fog fényleni fent a nap, ha az aktuális derengés így kívánja.
Napindítónak egész jó lehet így gondolni a várható eseményekre.
Napzáráskor meg már mindenszentek előestéje, vigíliája van, akkorra pedig olyasmiken való elmélázást ajánlok, mint amelyek itt alább következnek.
Minden szentek Istent dicsérjétek!
Ujjongjatok és énekeljetek!
Daloljatok az Úrnak citerával,
citerával és zengő muzsikával!
Harsona zengje, s
búgó kürtök Őt!
Ujjongjatok az Úr s Király előtt!
– ferdítem a 150. zsoltárt.

De idézhetem Prohászkát is:
Hiszek a lelkeknek szent közösségében,
hiszek a szeretet végső győzelmében.

 Esetleg a Te Deumot is idecitálhatom:
Téged dicsér, egek Ura
Apostolok boldog kara,
Dicséretes nagy próféták
Súlyos ajka hirdet és áld.
Jeles mártírseregek
Magasztalnak Tégedet.
Szentjeidhez végy fel égbe
az örökös dicsőségbe.
Mindennap dicsérünk Téged:
Szent nevedet áldja néped.
Kegyes szemed legyen rajtunk,
Tebenned van bizodalmunk!
Te vagy, Uram, én reményem
Ne hagyj soha szégyent érnem!
Az utóbbit nagyon sűrűn idézem. Amikor úgy érzem, hogy nem volna idegrendszerem elviselni valamiféle méltánytalanságot, akkor szoktam végső menedékemhez és reményemhez fordulni. Ne hagyd, hogy megszégyenüljek! Ettől megnyugszom, s többnyire nem is ér szégyen. 

PRAE
Modell nélkül
Olvasom: az ipari forradalom tette tönkre Európa – majd a világ civilizációját. Először a férfiakat parancsolta el gyermekeik mellől a gyárakba, az irodákba. Ezzel lehetetlenné téve a fiúgyermekek számára a követési effektust, a férfias viselkedésmód modellálását. A múlt század elkezdte a nők kizsákmányolásával kikezdeni a női identitást is. Ma már nincs modell, nincs követés, nincs normális ember, degenerálódtunk.
Tudom, nekünk Krisztust kell követnünk az evangélium módján. De apánktól, anyánktól láthattuk – ha láthattuk –, hogyan teszik ezt hétköznapjaik során. A mai embernek ezek a viselkedésutánzási esélyei, gyökerei megszűntek. Talán innen az óriási labilitás, reményvesztés, súlytalan élet, álcélok után való lihegés. Nem irigylem magunkat.   

Hamis analógiák
Korunk irodalmi giccse a hamis analógiák gyártása. Azért, mert valami hasonló, még nem biztos, hogy valamivel azonosan az. Az egyébként friss elméjű dr. N. gondolatai kapcsán vélem ezt. Íme, ezt írja többek között: »Az EGYETEMES VALÓSÁG összetevői: a (1)gondolatok, (2)dolgok, (3)események; per analogiam: (1)erő, (2)tér, (3)idő; Jézus azt mondja magáról: Én vagyok az (2)út, az (1)igazság és az (3)élet. „Ego sum via; veritas et vita” (Jn 14,6) Nem nehéz észrevenni hogy az út a dolog, az igazság a gondolat és az élet az esemény.« Szerintem azt sem nehéz észrevenni, hogy többé-kevésbé mindegyiket mindegyikkel kapcsolatba lehet hozni. Avagy nincs-e az út-gondolat az egész Kelet filozófiájának a középpontjában, s nem esemény-e úton lenni, nem nagy dolog-e az élet – és így tovább. Ez a fajta szómágia nem áll közel hozzám annak ellenére, hogy olykor magam is erős kísértést érzek a csábításra.
Ugyanezt érzem a költemények rímjeivel
kapcsolatban is. Attól, hogy rímel –
egy kispesti vendéglőbe
egy kispesti vendég lő be
– még nem valós a hír.  Még csak nem is vers.
S még akkor sem igaz, ha a reklám kettős értelemmel operál. „Jól kijövök, ha bemegyek.” Vagy jól, vagy kevésbé, eladdig,
hogy netán rosszul jövök ki, ki se jövök, mert bent fölfordulok stb.      
Ez ugyanolyan kancsal gondolkodás, mint a „mert azért hülye nem vagyok”-féle durva agresszió
személyem ellen. Zsarolni akar ez a reklám, hiszen nem akarok hülye lenni. De átlátva a szitán, nem is leszek az, nem hagyom, hogy palira vegyenek.
Összefoglalva: Van egy nóta, melynek két sora így hangzik:
Petróleum, főzőkanál, liszt, meg cukor, szóda,
szőr, zsír, lencse, lekvár, gyertya mind egybe van szórva.
Nos, attól,
hogy a két sor ritmusa megfelelő, s a sorok végén lévő rím is stimmel, attól még a felsorolt dolgok között semmiféle logikai rendszer nem képződik. Ezért mondom szómágiának a szabályosságok kiterjesztését arra a körre, amelyre vonatkozóan már nincs meg az illetékességük.
Ugyanezért utálom a nyugaton olyannyira kedvelt 3M-et, 7K-t vagy akárhány akármit. Meglehet,
hogy segítenek az összetevők megjegyzésében, de pontatlanná teszik a megnevezéseket a szókezdő betűk kényszere miatt. Fokozottan érvényes ez magyarra fordítás után. Bár guminyelvünk van, annyira azért mégsem, hogy ez a barbárság büntetlenül elkövethető volna vele. Hát ennyit erről, ahogy szokták mondani.
Mottó: ... mégis szeretem a hülyéket, hisz a hülyék csak azért élnek, mert szeretik a hülyeséget...      

Gyurkovics T

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr375168164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása