Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.01.11. 15:03 emmausz

Szmogriadó

Vasárnapra elrendelve.

Pihenőnapon nem muszáj kocsiba ülni. Legfeljebb misére. Ám tegnap úgy tértem nyugovóra, hogy csak figyelmeztetés és felkérés hangzott el, amolyan szmogriadó előtti állapotot jelez ez. Csak a következő fokozat a szmogriadó, amikor a por eléri a 10 mikrogramm per négyzetizét.
Hárman készítjük a kajákat agapéra. Kérdezem Jutkától: – Te, milyen rendszámú kocsival jöttél? Párossal vagy páratlannal? Páratlannal – mondja.
– No, akkor ha elrendelték volna a riadót, most hozzád kellett volna bekéretőznünk, mert a párosakat tilos lett volna használni. Majd hazajővén a rádióból értesültünk, hogy reggel mégis elrendelték. Így mi tilosban közlekedtünk tudtunkon kívül.
A szállongó por egyébként nem lett több, mint már oly sokszor, de eddig kussoltak róla, nem akarván káoszt okozni. Van az itt szmogriadó nélkül is – sose volt mértékben. Most viszont szmogriadó van, ez viszont tényleg sose volt még.
Elég érdekes a szituáció. A levegő porterhelése a fővárosban elsősorban attól magas, hogy a hótól való rettegés miatt teleszórták sós homokkal. Hó egy szál sincs, a kocsik viszont örvényeket húznak a kiszórt homokból. A legtöbb főközlekedési úton úgy száll a por, mintha itt rendezték volna a Párizs–Dakar-ralit.
Lehet, hogy még mindig olcsóbb volna a felesleges homokot felszippantani, mint bizonytalan ideig felszámolni a kocsik felét. Persze a szippantásra aztán várhatunk. Eddig mindig a tavaszi esők mosták a Dunába a homokos sót tonnaszám. Tavaszonként lehetett volna Paksig halászlét merni a folyóból, lévén olaj, só és hal benne elég, csak egy kis vöröshagyma és paprika dukálna még hozzá. Az igényesebbeknek tészta is.
*  * * 
Mostanában azt figyelem, hogy ki az úr az Úr házában. Akarom, hogy az Úr legyen az úr a saját házában. Érdekes élmények és benyomások érnek. Egyszer próbáljatok meg erre figyelve jelen lenni. Vajon mit tapasztaltok?
Nálunk mostanában átírt szövegű énekeket vetítenek mise közben. Nyilván a liturgikus bizottság által szorgalmazott szövegváltozatok ezek. Megpróbálnak aktuálisak lenni a liturgikus év megfelelő alkalmaihoz. Nagyon különböznek a korábbiaktól: Se nem veretesek, se nem költőiek, olykor még pongyola megfogalmazásúak is.
* * *
Találtam egy blogot. Izraeliták írják, hogy rendszeresen imádkoznak gázai győzelmükért. Arab blogba nem ütköztem, de nagyon természetes volna azt olvasni, hogy imádkoznak a végső győzelmükért, meg a bajbajutottakért. Hogy eshet ez Istennek?
Magam úgy vélem, hogy érdemes imádkozni a kölcsönös változásukért, hogy megbéküljenek, mint a franciák és németek egymással, mint a dél-tiroliak és olaszok egymással. Érdemes volna ugyanezért még nagyon sok szomszédnép viszonyának elsimulásáért imádkozni.      
Vajon győzzük-e?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr265168267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása