Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.02.24. 11:04 emmausz

Értelmiségiek

A sokat börtönben ült jezsuitát, Pálos Antalt faggatták a kérdésről. Ő megpróbált eleget tenni neki, visszaemlékezett a régi korok régi kádereire, és elmondta róluk véleményét. Már-már fáj folyamatosan arról olvasni, hogyan mellőztek korábban értékes embereket. Persze ugyanolyan fizikai fájdalmat jelent a napi sajtó hasábjain tallózva a mai válogatott aljasságokkal, hazugságdömpinggel szembesülni is.
Úgy vélem, eljön az az idő, már itt is van, amikor az elviselhetetlen szellemi és anyagi visszaéléseknek kell cselekvésre ingerelniük minden épkézláb gondolkodású embert. Ma is sokan felteszik a kérdést:
Mit kell(ene) tennie az értelmiségieknek?
Nem tudok jobb választ rá, mint amit öregapámtól láttam.
Nap mint nap hajnalban kelt.
Felvette munkás nadrágját, ingét kopott szvetterét-zakóját, fejébe nyomta micisapkáját, kiebrudalta a folyosóra tévedt baromfikat, fellocsolta a műhelyét, számba vette a javításra várakozó bicikliket, és tervszerűen nekilátott megreparálásuknak.
Nem hívott össze megbeszélést az asszonnyal se, mégis megkapta minden reggel az ételét, italát, majd délig folytatta a javítást.
Ha nem akadt elég rossz kerékpár, a szerszámait vette elő, megköszörülte a tompa élűeket, megerősítette a lötyögő nyelűeket, saját kezére igazította azokat, melyeknek gyári nyele nem illeszkedett a markába.
Ha kellett, ragasztóért ment a boltba, vagy éppen csiszolóvásznat vett vagy faszenet a fújtatóhoz.
Délben aztán lecsapta sapkáját, és leült az asztalhoz ebédelni. A másik fele (a fele-sége) is pontosan dolgozott. Ott párolgott a leves a tányérokban. A második fogás is hamar az asztalra került. Néha sütemény is.
Ebéd közben nem szerette, ha kuncsaft zavarta. Foghegyről válaszolgatott az oktondi betolakodónak.
Mindenesetre délután újra munkához látott, és nem is hagyta abba, míg csak el nem jött az általa kitűzött fájront ideje.
Úgy vélte, ez állapotbeli kötelessége, és ennek a kötelességnek mindig eleget is tett.
Azt kellene felfogni mindnyájunknak, hogy személyre lebontott küldetése, hivatása, feladatrendszere van minden embernek.
Egy valóság létezik, annak vagyunk az elemei. Mégpedig önmagára, egymásra és a Teremtőre reflektáló elemei.
Ha körülnézünk az országban, azt látjuk, hogy alig valami van készen. Nagy a rombolás, nagy a gaz, nagy a káosz, nagy a szemét. A munkák elvégzése ránk vár vagy idegenekre, akik elvégzik, mint a törökök a németeknél. De tudomásul kell venni, hogy annak ára van. Ők is emberek, szokásokkal, vallással stb. Életteret kívánnak maguknak teljesen érthető okokból.
Visszatérve az értelmiségiekhez, az a benyomásom, hogy túlnyafizzák saját szerepüket. Nincs külön értelmiségi élet. Minden élet egyféle. Pihenés, munka és szórakozás ritmusos váltakozása.
Tegyék a dolgukat olyan alapossággal, felelősséggel, szorgalommal, odafigyeléssel, olyan kitartóan és ütemesen, mint saját nagyapám. És ne nyafogjanak.
Tartsanak ki ott, ahová állíttattak.
Legyenek élő jelei a becsületnek, az értékek iránti hűségnek, a megvesztegethetetlenségnek, a türelemnek, a szeretetnek.
Sok szenvedés (is) vár rájuk (ránk), de sok szépség és öröm is. 
Talán a legmagvasabbat hagytam a végére, bár az előzőekből kiolvasható:
Az értelmiségi kategória nem kiváltság, hanem a munkamegosztásból következő létforma. Mindenkinek különfélék a tehetségei, de mindenki felel azért, amit a tehetségeivel kezd. Jó, ha naponta ezzel ébred (Mit kell ma tennem ahhoz, hogy este tiszta tudattal, lélekkel pihenjek le?) és fekszik (azaz megtettem-e a rám bízott tennivalókat? Mindet? Többet, mint ami rám volt bízva? Kevesebbet? Semmit?).       

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005168324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása