Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.02.25. 09:10 emmausz

Hamvazószerda

Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris – figyelmeztet az egyház kétezer év óta. Porból vagy és visszatérsz a porba: meghalsz.
– Mondják, hogy az emberi test víztartalma 70–78%. Ez azt jelenti, hogy egy 100 kilós emberi test szárazanyag-tartalma kb. 20-25 kg. Azért írom le ezt, mert az urnatemetések mutatják, hogy nem egy kisebb zsáknyi port, hanem csak egy maroknyit tesznek el a falba a test porából. Igazán tehát nem is ott nyugszunk, ahol az jelezve van.
– Egy valóság van, s mi ennek a részei vagyunk – szoktam mondani. Anyagunk a Big Bang során keletkezett. Mint már más alkalommal is rögzítettem, ugyanazt az anyagot használjuk fel, amit a korábbi korokban már annyiszor. Van bennem elem egykor volt áldozatból, és van bennem egykor volt gyilkosból.
Fama est (azt mondják): Minden köbméter levegőben van hét olyan oxigén (O2), melyet Jézus belélegzett. Folyománya: minden köbméterben van hét olyan, melyet a földön valaha élt emberek mindnyái egyesével már belélegeztek. Van hét olyan is, melyet valamelyik állat lélegzett be, zebra vagy oroszlán, béka, egér vagy elefánt. (Olyan is van nagyon sok, melyet valamelyik gépkocsi lélegzett be, vagy éppen tank, repülőgép. De ilyen messzire nem is akartam kalandozni, mert végül az erdőbe visznek a gondolatok, az erdőbe, mely a világ tüdeje, ahol az oxigéndúsítás végbemegy: CO2 -ből újra meg újra O2 lesz.)
Olyan az anyag körforgása, mint az ezekieli látomás csontmezője. A holt anyag az élet fajfenntartó és önfenntartó parancsának engedelmeskedve sokszorosan átalakul, mintegy „vizet vesz fel, felfúvódik”, és „élő buborék”-ként mindaddig működik, míg a halálban szét nem pattan. Ez nem egyedülálló jelenség: milliárdszor és milliárdszor előfordult már. Velünk is meg fog történni.
Van tehát a húszkilogrammnyi szárazanyagot tartalmazó tehetetlen tömegünk, mely életjelenségeket mutat, és a lelket hordozza. De nem ez, nem az anyag követ el erkölcsbe ütköző cselekedeteket, hanem az őt vezérlő, rá reflektáló és belőle-vele élő lélek. Az erkölcsbe ütközés azt jelenti, hogy Isten világosan értésünkre adta, milyen feltételek fennállása esetén képes a világ működni. Egészen leegyszerűsítve – a szeretet világméretű megvalósulásával. Minden más kárára van, kárunkra van.
Érdekes módon mégis (ma reggel is) testünk kapja a stigmát. Mindünk homlokára került a sötétszürke fűz-barka-hamu – emlékeztetve esendő voltunkra.
Körülnéztem.
Mindnyájan úgy festettünk, mint „kivágásra ítélt fák az erdőben”. Mindnyájunkon rajta volt a jel. Ám nem a memento kezdetű szöveget hallgattuk meg hozzá, hanem ezt:
„Térj meg, és higgy az Evangéliumban.”
Nem bántam, hogy ezt hallom.
Manőverezésünk ugyanis esetleges. Akarjuk a jót, de nem tesszük. Nevezd ezt rosszra való hajlamnak, eredeti bűnnek, vagy aminek akarod. Figyeld meg, hogy sokan mennyire élvezik, ha csúnyán beszélhetnek. A hangoknak mindegy, hogy milyen sorrendben ejtik ki őket. Mégis: a tiltott szavak elmondása valamiféle furcsa megelégedettséget hordoz. Kísértés kielégítése ez. Olvastam egy szerzetes visszaemlékezését: Azt írja, hogy a börtönben megtiltották nekik a misézést. Az őrök ateisták voltak. Mégis igen zavarta őket, hogy a pap kirtartóan mormog valamit az orra alatt, és néhány csepp borral, kenyérrel misézik. Az ellen is kiabálva tiltakoztak, ha egyházi éneket énekelt a rab.
Miért?
Nem voltak megtérve, nem voltak megszelídítve. Természetük rosszra hajló volt.
És mi?
Mondhatom, hogy megtérésünk folyamatban van – halálunkig.
Úton vagyunk, és az útnak szakaszai vannak. Ha kereszténynek (Krisztus -követő) tekintjük magunkat, ezzel azt mondjuk: A Mester nyomdokain kívánunk haladni.
Hol vagyunk még attól, hogy igazán szeressünk.
Nem véletlenül mondta Jézus övéinek: „Nem tudjátok, hogy milyen lélek lakik bennetek.”
De ha tudjuk is, az irgalmas Isten ingyenes szeretetére vagyunk utalva, mert saját hajánál fogva csak Münchhausen bárónak sikerült magát kihúzni a gödörből.

             

  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr625168326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása