Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.03.12. 14:06 emmausz

Angelus a XXI. században

Dél van. Akár harangozhatnának is úrangyalára. Nem hallom, persze könnyen lehet, hogy a fülem nem a régi, és emiatt nem hallom. Az úrangyala régies szövegű ima. Nem is érti az, aki nem született bele vallásunkba. Négy, egymásra épülő szerkezeti eleme van történetbe ágyazottan. 
1. Az Úr angyala köszönté a boldogságos Szűz Máriát, és ő méhébe fogadá Szentlélektől Szent Fiát.
2. Íme, az Úrnak szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.
3. És az Ige testté lőn, és miköztünk lakozék.
4. Imádkozzál értettünk Istennek Szent Anyja, hogy méltók lehessünk a Krisztus ígéreteire.
Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent kegyelmedet, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk Krisztus, a mi Urunk által.
Eddig a szöveg.

Ma persze másképp kellene mondani. Esetleg így:
1. Az Úr angyala megszólította Máriát, hogy közölje: Istentől gyermeket fogan.
2. Mária azt válaszolta: Az Úr szolgálólánya vagyok, történjen hát meg velem akaratod.
3. Krisztus Jézus megszületett és közöttünk élt.
4. Mi pedig kérjük, hogy Mária közbenjárására Krisztus ígéreteiben részesüljünk, és akik megismertük az Ige (Krisztus) születésének a kereteit, kérjük, hogy a Megváltó élete és keresztáldozata érdemére magunk is az üdvösségre juthassunk.

Az

1. Arra tanít, hogy Isten értésünkre adja közvetlenül vagy közvetve, hogy mit kér tőlünk. A
2. pedig arra: jól tesszük, ha parancsai szerint járunk el (és csak akkor élünk helyesen, ha követjük és megvalósítjuk azt a programot, amire teremtve vagyunk). 
3. Engedelmességünk gyümölcsöt hoz. Máriáé a világ minden kincsénél végtelenül értékesebb gyümölcsöt. Tarzusi Pál így fejezi ki ezt a kolosszeiekhez írt levelében: Isten „mindent általa és érte teremtett. Ő (Krisztus) előbb van mindennél, s minden benne áll fönn”. (Kol 1,16)
Mária engedelmességének ekkora értékű gyümölcse volt. Ám a miénk is pótolhatatlanul értékes, mert a világ folyamatos teremtésének a tervébe szervesen illeszkedik személyes életünk.
4. Az ima arra int, hogy Mária példájára magunk is Isten (szeretet)parancsa szerint éljünk, egyben kérjük Istent, hogy Fia érdeméből mi, akik felismertük az Ő nagyszerűségét, vele együtt a boldogító öröklét részeseivé lehessünk.

Ilyesvalami ez az „áhítat”.   

Ami pedig a Krisztus (a Felkent) ígéretét illeti, feltételezésem szerint arra utal, hogy méltók leszünk a Lélek erejéből az Ő Feltámadásának a tanúsítására, mely a legfontosabb valami. Ha ugyanis Krisztus nem támadt fel, akkor mi sem, és akkor hiábavaló a mi hitünk stb. – írja ugyancsak Szent Pál.   (1Kor 15,13skk)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr295168344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása