Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.03.14. 12:17 emmausz

Tavaszra, húsvétra, jobb sorsra várva

A tékozló fiú parabolája méltán világhírű. Mindenki ismeri. Van egy kérdés, mely a történet szereplőivel kapcsolatban feltehető, még ha a történetnek nem is a közepe ez a fajta okvetetlenkedés: Ki kit-mit sajnál?
Az irgalmasan szerető Atya évek óta sajnálja kisebbik fiát, aki léha életet él. A nagyobb fiú sajnálja, hogy olyan kitüntető figyelmességben részesül mihaszna öccse, amilyent még nem érzett soha életében magára vonatkoztatva. A kisebbik fiú sajnálja, hogy eltékozolta ifjúi éveit hiábavalóságokra és elszórta vagyonát ahelyett, hogy értelmesen használta volna.
Állunk a kép előtt, gondolkodunk a történeten, és belehelyezkedünk a szereplők helyzetébe. Szülőkként sajnálhatjuk utódaink esetlegesen téves-hibás döntéseit, de csaknem tehetetlenül szemléljük, csakúgy mint a kotlóstyúk, amikor kacsákat keltetnek ki vele, és tehetetlenül szemléli őket, amint a tóba ereszkednek fürödni.
Saját eltékozolt éveinken elmerengve ugyancsak sajnálkozhatunk. Miért nem hoztunk annak idején értékesebb döntéseket, miért nem használtuk ki jobban az elénk adódó lehetőségeket, miért nem fordítottuk jóra minden időnket, miért nem segítettük ott és azonnal, aki kérőn nézett ránk.
Az idősebb testvér helyzetébe helyezkedve sajnálhatjuk, hogy nem értékeltük kivételesen kiváltságos sorsunkat, miért nem becsültük meg a gondviseléstől kapott mindennapi ajándékokat, miért nem voltunk megelégedve, miért nem örültünk a jól végzett munka sikerének. Testünk egészséges elfáradásának, az éjszakák regeneráló, frissítő nyugalmának. Sajnálkozhatunk kicsinyes irigységünk, féltékenységünk miatt is.
Mindenképpen célszerű elgondolkozni az előzőeken.
Szülőként fel kell nevelni gyermekeinket, de ha vége szakad a folyamatnak, csakugyan irgalmas szeretettel jó szemlélnünk, hogyan vitézkednek a fiatalok az őket érő kihívásokkal, hogyan birkóznak meg felnőtté válva az eléjük tornyosuló feladatokkal. Ha kérdeznek, felelünk, ha mesélnek, meghallgatjuk őket, ha kérnek, adunk, ha megkeresnek, biztosítjuk őket szeretetünkről.
Az ifjúkori életviteli zavarokkal is lehet mit kezdeni. Levonni a helyes következtetéseket, és meghozni a szükséges irányváltoztatásokról szóló döntéseinket.
Ha pedig tartós jó sorsban élnénk, hálásaknak kell lennünk miatta, napról napra tudatosíthatjuk: tényleg el vagyunk kényeztetve a Gondviseléstől. Jól tesszük, ha kérjük mások számára is imában: hagyjanak fel dorbézoló életükkel, őrültségekre vagyonokat költő henye életmódjukkal, lássák be, hogy téves úton haladnak, és saját emberségüknek tesznek jót, ha mintegy a maguk kiüresítésével megosztják másokkal felesleges javaikat.
Mert tényleg jó jót tenni.
Most egy mai történésről írom le, amit gondolok.

Örömet szerez a románoknak, ha a magyarok nem kapnak autonómiát? Ugyan mi változna tőle?
Örömet szerez az illetékes döntéshozónak, hogy a magyar államfő gépét nem engedte landolni?               
Örömet szerez az EU-nak, hogy ilyesmi történik két tagországában?
Megfelel a mindenfelől szentesített trianoni szerződésnek az autonómia megtagadása?
Még általánosabban: Nem azért létesült az EU, hogy minden tagország jól érezze magát benne?
Jobban érzi az egyik nemzet magát, ha a másik ellenkezőleg érzi?
Nem kellene-e egyszer felhagyni egymás fitymálásával oda és vissza?
Sérülne-e egyik nemzet identitása, ha érdeklődéssel fordulna a másikához, hátha az ő kultúrája sem rossz, s vannak átvehető életvezetési stb. tippjei?
De jó volna, ha nagyobb szívünk volna egymáshoz!
 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr205168348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása