Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.07.18. 12:34 emmausz

„Nem cipő”-k

Egyszer megírtam, hogy vettem egy pár MBT-t, ami a gyártó szerint se cipő. Éppen nem az, hanem egy lábra húzható alkalmatosság, amely hatásában leginkább a mezítlábas járást utánozza, igaz, hogy nem ingyért, mert elég sokat kérnek érte, és nem ingyért azért se, mert megdolgozol benne. Mintha egy talpalatnyi homokot vinnél magaddal. Van súlya.
Azt hittem, hogy maskarább topánkával nem találkozom többé.
Nem így lett.
Először egy olyan cipőt láttam egy pasin, amelyen a sarok helyén négy műanyag stopliféle látszott – egybeöntve a talppal. Az volt a benyomásom, hogy a rugalmas járást szabályos spirálrugóknak a sarokrészre való applikálásával oldja meg.
És ez még mindig csak hagyján. Valamikor megálmodtam a cipő talpára pattintható kerekeket, melyek lejtőn lefelé – aktivizálás után – erőfeszítés nélküli haladást biztosítanak a járókelő embernek. Mostanában egy alkalommal egy gyerekcse elhúz mellettem, enyhén „sarkára állva”. Elég gyorsan rájöttem, hogy amit én kerekekkel reméltem megoldani, az hengerekkel valósult meg, mégpedig a sarokra szerelt egy-egy hengerrel. Ha túl gyorsan haladna az ember gyereke, csak a talpára áll a sarkáról, ez adja a fékezési lehetőséget. Nem tudom, miből készült ez a guruló cipő, de elég kopásállónak kell lennie a talpnak és a görgőknek.
A csúcsot tegnapelőtt láttam életemben. Képzelj el egy görkorit, de ne a NDK-g Germina típusút, hanem egy mait, melynek kerekei egy síkban gurulnak, és műanyagcipőre vannak szerelve. Nos egy ilyesféle cipő alatt ezúttal nem görkori, hanem két ívelt műanyaglap található.

A viselője kb. húsz cm-rel magasabb lesz saját magánál. Vázlatosan kifejtve: olyan a „talpszerkezet”, hogy egy ponton érintkezik a cipő talpával, és alsó része olyan, mint az irodákban használt tapper íve, erre jön a cipővel érintkező ív, mely immár tükörszimmetrikus az alsóra. Mintha a cipő alatt két tojásdad ívű lemezrugó volna műanyagból, mégpedig egymással szemben elhelyezve. A rugók járáskor némileg belapulnak, a járást ruganyossá teszik, és … nyikorognak. Ha tehát nem volna amúgy is feltűnő ebben a cipőszörnyben a sétafikálás, a rugók nyiszorgása gondoskodik a feltűnésről. Láttam benne menni egy fitness-teremből szabadult hölgyet. Leszállt a buszról, és ebben az ingatag izében felfelé próbált haladni az úton.
Szavamra mondom, nem irigyeltem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr45168523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása