Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.11.28. 13:39 emmausz

Néha jó felébredni

Nem először álmodom vissza magam a múltba. Hajdanában középvezető koromban éves ellenőrzési ütemtervet alkottam, és leltári ütemtervet is. Utóbbi elég macerás valami volt, mert emberek vidékre utaztatásával járt, napokig tartott egy-egy felvétel, olykor meg kellett ismételni, roppant gazdaságtalan tevékenység volt ez. Hatvan boltot és néhány ellenőrt számolva úgy kellett beosztani, hogy egyenletes legyen a terhelésük többnyire családos embereknek. Volt is morgás olykor-olykor. A legszörnyűbb valami az ikerleltár. Lényege szerint azt jelenti, hogy két stáb egymástól függetlenül dolgozik, a leltározás kétszeres számbavétellel megy. Ha eltérés mutatkozik a kettő között, együtt kell felülvizsgálni, melyik felvétel a helyes. Szélsőséges esetben pl. a nagy kosarakban tárolt miskakancsókat (több ezer) számoltuk meg addig, míg ugyanannyinak nem találtattak. Az senkit nem érdekelt, hogy számlálás közben csorbultak is, fülük letörött stb. többe került a leves, mint a hús. Az ikerfelvétel alapja az általános bizalmatlanság volt. Lám, nem új a fogalom. Tegyük fel, hogy egy-egy felmérés valóságtól eltérése néhány százaléknyi hibát takart. Ezzel semmiképpen sem állt arányban újabb ember(ek) küldése ismételt felvételre a rávetülő költségek miatt: (Szállásdíj, napidíj, útiköltség, munkabér és közterhei stb.) Mégis gyakran megtette a cég, hogy új felvétellel tette pontosabbá az eredményt.
Ilyen gazdagok voltunk.
Amiért ez az egész eszembe jut, az csakugyan az, hogy visszaálmodom magam a múltba. Olykor azt álmodom, hogy nyakunkon az év vége, amikorra is az összes leltárnak el kell készülnie, de túl sok maradt el, túl kevés az idő, túl kevés az ember. És hallatlan megkönnyebbülést jelent felébredni egy ilyen álomból, ráébredni, hogy évtizedek óta nem az enyém a leltárak lezavarásának a felelőssége, a szerkesztőségben legfeljebb el kell tűrnöm a néhány perces számbavételt, de nem én végzem, semmi közöm hozzá. Ha elkezdtem a visszaemlékezést, néhány dolgot visszaidézek. Az egyik: ellenőrök körében elterjedt a kijelentés: A bizalom alapja az ellenőrzés. Adott esetben lezserre vettem, rá is fáztam. A selejtezés tételeit kellett összegezni jegyzőkönyvezés miatt. A bolt személyzete rávett, bízzam a boltvezetőre a dolgot. Kiváló tempóban számol. Csakugyan. Sok tétel volt, sok számolással járt. Rábíztam. Néhány perc múlva hozta is a számot: ennyi és ennyi a selejtveszteség. OK – mondtam, és beírtuk.
A központba érve újraszámoltam. Nem annyi. Megint elölről kezdtem. Megint nem annyi. Mehettem vissza az üzletbe kijavíttatni, szignáltatni a rontott jegyzőkönyvet. Nekem pluszmunka, a boltvezetőnek zsenánt. Kiderült, hogy csakugyan gyorsan számol – és rosszul.
Ha azt mondom ma, hogy cumáz, vélhetően kevesen értik. Még a végtöbblet kifejezést is alig. A méteráru-termelők valamennyivel többet szállítottak végenként, mint amennyit a szállítólevélen feltüntettek. Oka: tudták, hogy kézzel vagdosva nem lesz pontos a metszés szöge, és úgy illik, hogy a vevő kapjon mindig egy kicsivel többet a későbbi viták elkerülésére. Ezt a végtöbbletet hívták cumáznak. Vélhetően a német zu Mass bújik meg a szó mögött, mint ahogyan a muszáj szó mögött a muss sein, a vartapiszli mögött a warte ein biβchen.
De mindez a múlt. Ma gép szabdalja mm pontossággal a tekercsből a matériát, a leltár is gépesített, s apró eltérés esetén is az ésszerűség diktál remélhetőleg, és nem ismételnek, ha az kiszámíthatóan többe kerül.
Nektek pedig, kedves olvasók, örömmel jelenthetem, hogy mindez csak a múlt kísértése, rossz álom, és semmi köze sincs a jelen valóságához. Egyedül a bizalmatlanság maradt meg, és mintha még fokozódna is.  
* * * 

Készítettem tegnap néhány fotót Varga Imre: Esőben c. óbudai kültéri szoborkompozíciójáról. Ma aktuális a látvány, merthogy esik. Jobb lett volna ma felvenni a fénylő kockakövekkel, esetleg az egyik női alak ernyője alá húzódott „bio”-emberrel.         

 

 

 

 

10 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr965168717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2009.11.28. 16:26:18

1. Varga Imre vagy István? Mert kétféleképpen van a képaláírás! (Én úgy tudom, hogy Imre.) 2. A "Még és már" című képen látható 10 emeletes ház helyén laktam gyerekkoromban. :-))

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.11.28. 17:04:16

Köszönöm az ébresztőt. :-) Imre, hát persze (majdnem rákérdeztem: Miért, Istvánt írtam?). Tehát Imre: javítottam. Ami a házatokat illeti: Igaztán sajnálom, hogy így jártatok, azaz úgy, ahogy mi is. Házunk az Albert utcában volt, éppen az albertfalvi kitérő mögött nyugatra, kb. 100 m.-rel. Nyoma sem maradt, nagy ház áll annak a helyén is. Talán a helytörténeti múzeum őriz a leromboltakról egy-egy felvételt. Üdv Mik

Samu 2009.11.28. 17:18:42

Mi a Polgár utcában laktunk 1971-ig. A képen látható magas ház is ott van, abban az utcában, többek között a mi házunk helyén is. (Mert ez hosszú ház, a régiek meg kicsinyek voltak.)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.11.28. 17:25:38

Úgy látom, maga a Polgár u. ma is megvan, csak a régi épületek helyett húzták a paneleket. Kár volt, bár ha meggondolom, nem tudom, ma mi hol laknánk. Talán írtam egyszer már róla, azt mesélik (fama est), hogy a környék egyik magánház-tulajdonosa öngyilkos lett, amikor kitelepítették házából, mely útjában volt a lakótelepnek. Nagyon sajnálom, nyugodjon békében, ha lehet, tette ellenére.

Samu 2009.11.28. 17:27:12

Az albertfalvi kitérőt ismerem. Egy időben odajártam karácsonyfáért, mert ott árusított egy maszek zöldséges olyan hosszú tűs fákat, amelyek nem hullottak. Akkoriban azt még kevés helyen lehetett kapni. Egy ideig a Fenyőgyöngyénél vettük, később ott már nem árusítottak fát, akkor jártam Albertfalvára. Egyébként teljesen véletlenül kerültem a zöldségeshez. Mentem a Bosnyák téren, és egy férfi leszállt a 44-es villamosról. (Ez a 70-es évek közepén volt, akkor még járt az a villamos.) És a férfi vitt egy ilyen fát. Én akkor már bejártam a fél várost hosszú tűs fáért, de sehol sem volt. Gyorsan odamentem hozzá és megkérdeztem, honnan hozza. Mondta, hogy Albertfalváról, a kitérőnél lévő zöldségestől. Így kerültem oda. (Ma már sok helyen lehet kapni olyan fát. Igaz, ma már nem olyat veszek.)

Samu 2009.11.28. 17:36:01

Hát, tudod, sok óbudai házért nem volt kár, hogy lebontották, mert elég szörnyű állapotok voltak ott. Én ott nőttem fel, láttam. Óbuda megújítására valóban szükség volt, csak nem ilyen óriási házakat kellett volna felhúzni, mint például a Szőlő utcában, hogy elfalazza a hegyeket a híd felől. Szóval kicsit emkberközelibbé kellett volna tenni. És talán több régi házat meg lehetett volna menteni és modernizálni, nemcsak azt a keveset a Fő téren és környékén. Igaz, nagyon sok régi ház nem volt alápincézve, az nagy probléma volt. Az igaz, hogy sok idős ember belebetegedett, hogy el kellett költöznie Óbudáról, hiszen ott élte le az életét. Az első időszakban a Kelenföldi lakótelepre költöztették az embereket. Nekem vannak képeim a régi Óbudáról. Szívesen küldök Neked. Pl. a régi Flórián térről.

Samu 2009.11.28. 18:56:09

Bocsánat: van egy k betű többletem. Természetesen azt akartam írni, hogy "emberközelibbé". :-)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.11.28. 19:43:55

A fotókat örömmel venném. Előre köszönöm.

Samu 2009.11.28. 20:01:24

Jó. Majd mennek. Ma már nem, mert most kikapcsolom a gépet.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.11.28. 20:08:35

OK. Én meg egyházi év végét tartok. Beatlest hallgatok és nézek ezen a „szilveszteren”.
süti beállítások módosítása