Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.04.27. 18:45 emmausz

Eső, vihar, csúcstámadás, elbeszélések

Alighanem új albumot kellene nyitnom. Most kb. ezer kép van a fotóetűdökben. Ma meg délután újra káros szenvedélyemnek hódoltam, s újabb negyven képet készítettem. Lefényképeztem a nedvességet, a felhőt, ahonnan eredt, egy csigát meg egy másikat, a hegyeket meg az utakat. Egyszóval fél kettőig a PC-n dolgoztam, ekkor szemergő esőben elindultam. Ezúttal a Fenyőgyöngyétől gyalogolva eredményes támadást vezettem a Hármashatár-hegy csúcsára. A fotókat megkísérelem berakni a meglévő albumba. De ha nem megy, újat nyitok. Études lesz az új album neve.
Útközben eszembe jutott számos szebbnél szebb gondolat, ezek közül egyet vezetek elő. Tegnap este elolvastam Csehov egy kisregénynek is beillő elbeszélését. Címe, íme: A sztyepp. Kb. nagyanyánk születésével egy időben keletkezett, 1888-ban íródott. Sok mindenről szól az elbeszélés. A kerettörténet annyi, hogy a szüle a gyerekét egy messzi városba küldi, hogy tanuljon. Szekérkaraván viszi magával. Áthaladván a sztyeppen, egyszer csak hatalmas vihar támad. A gyerek majd meggebed részint a félelemtől, részint a hideg nedvességtől. Végül túléli az égi kataklizmát, megússza egy napos lázzal.  
Olvasás közben beugrott nekem egy párhuzamos magyar történet. Bernáth Aurél 1956-ban jelentette meg könyv formában önéletírását, bár ami vele esett meg, a századforduló táján történt, amikor még kisgyerek volt. Történetének a címe: Arckép viharban, és az Így éltünk Pannóniában c. könyv második fejezete hozza a sztorit. Arról szól ez az elbeszélés, hogy jó nevű ügyvéd apja jól berúgott a Balaton északi partján, így lekésték az utolsó hajót. Noha hatalmas vihar készülődött, csónakosokat fogadott fel, és négyesben nekivágtak az átkelésnek. A gyerek BA, a két evezős legény és az apa. Utóbbi tovább folytatta az iszogatást, egy darabig még énekelt is, kisfia közben egzisztenciális pánikot élt meg. A villámok egymást érték a koromsötét égből. Egyik evezős merte a vizet, a másik megpróbált előbbre jutni a lélekvesztővel. A fiúcska meg a poklok poklát élte át. Apja – vélhetően – így próbálta kemény legénnyé faragni. Persze totál eredménytelenül, mert akinek más az alaptermészete, az sose lesz vakmerő.  Hogy nem én találom ki az őrült magyarázatot, meg tudom erősíteni. Mert Bernáth Aurél elmeséli azt is, hogy egy hatalmas égiháború idején apja felküldte a padlásra, és nem jöhetett le addig, amíg el nem csitult a vihar.
Mondanom se kell, hogy ettől se lett bátrabb a kislegény.
Nos a párhuzamos történetek abban közösek, hogy igen érzékletesen írják le a természeti eseményt, és abban is közösek, hogy mindkét történet éjszaka játszódik, ami a legénykék számára még félelmetesebbé teszi a jelenségeket.
Most pedig rátérek a fotók kezelésére.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr215168897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2010.04.28. 22:44:43

Már én is akartam javasolni, hogy szét kellene rakni a képeket abból az albumból, mert én már nem is tudom megnézni őket. Olyan nagy, hogy nem tudja kinyitni a gépem. Leáll tőle az egész rendszer. Nem lehetne valahogy kisebb csoportokba rakni? Szívesen megnézném az utóbbi napok termékeit is.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2010.04.29. 15:38:26

Kedves Samu! Rendszergazdámnak kellene szólnom. Én béna vagyok a PC-hez, csak használom. Megprbáltatom ketté szedetni az újabbat. Ma mindenesetre új albumot szeretnék nyitni. Kösz a kommentet.
süti beállítások módosítása