Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.05.18. 18:23 emmausz

„Forradalmi »időket« élünk”

Ha azt mondom, hogy tegnap 162 km/órás szél süvöltött a Kab-hegyen, hogyan volna kommentálható másképpen, mint hogy soha ekkora erősségű szelet még nem mértek az országban.
Ha azt hallom (mert azt hallom Micától), hogy az utóbbi néhány napban öt Balatonnyi víz esett az égből hazánkban, akkor olyasmit morgok magamban, hogy most aztán egy évre meg van locsolva a föld.
Ám ennél durvább a dolog.
Igen sok embert öntött ki a hajlékából.
A kormányzat is ébredezik: rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedéseket „foganatosít”. Szükség is van rá, de nagyon. 
Ma dermesztő hideg esőt permetezett rám a viharos szél, amikor sétára indultam. A szelektív hulladékgyűjtőhöz vittem egy nagy marék papírt, és ha már arra jártam, a bankból kivettem egy másik marék papír(pénz)t. Egy részét visszavittem a postára, mert a tévécsatornákért fizetni kell valamennyit. Majd a közértbe vitt az utam, hogy papír zsebkendőt vegyek, mert kezdünk kikopni a készletekből. Ha már eddig jutottam, megismételtem nagyjából a tegnapi körsétát. A Dunán csupán két kajakos kajakos evezett felfelé, s csupán egy cingár cangás bringázott. Még sétálókból volt a legnagyobb tömeg. Rajtam kívül két elszánt alakkal találkoztam a parton. Reméltük, hogy nem dőlnek a fák a fejünkre.
Alig vártam, hogy hazaérjek.
Bízvást elmondhatjuk, hogy forradalmi időket élünk, de pontosabb volna ellenforradalmi időket fogalmazni.
Hogy miért?
Forradalmi változásokat teremtett az ember a civilizációval.
A felmelegedéshez alighanem közünk van.
Erre kénytelen a teremtett valóság meglépni a maga ellenlépéseit, hogy az egyensúlyi helyzetből kibillentett föld a legkisebb veszteség árán magához térjen. A csapásokat mi mértük a világra. Ezek a napjainkban zajló ellencsapások pusztán válaszok a mieinkre.
És nemcsak negatív módon értékelhetők.
Hol az a légtisztító berendezés, ami ekkora tisztaságot teremtene szerte a földrész országaiban?
Hol az az esőztető berendezés, amely ekkora mennyiségű vizet szolgáltat – ingyen – a természet egészének.
Az elemek okozta károkat azonnal felbecsüljük és számszerűsítjük.
De ha kivételesen hatalmas termést hoz az alapos locsolás, kiszámítja-e valaki, hogy annak mekkora a hozama?
Azért megjegyzem, ha folyton fúj a szél, nem terem semmi.
Ha mindent agyonáztat az eső, szintén nem terem semmi.
A nagy átalakulások hatalmas veszteséggel is járhatnak.
Egyelőre nagy talány, hogy hova tendálnak a mai események, klímabeli történések.  
Itthon aztán a változatosság kedvéért Márai naplóját olvasgattam. A 103. lapon találtam végre egy sokakat érdekelhető aktuális témát. Ezt írja 1961-ben:
„Minden rendszer annyit ér csak, amennyire az ember érdekeit szolgálja. A szovjet rendszer nem az ember, hanem egy utópia és egy imperialista diktátor-klikk érdekeit szolgálja. A feltevés, hogy a végén az »győz«, aki műveltebb – tehát emberségesebb –, csak egy feltevés. Lehet, hogy a végén az »győz«, aki bestiálisabb.” 
Különösen az első mondata tetszik: Minden rendszer annyit ér csak, amennyire az ember érdekeit szolgálja. Én azt mondanám, „amennyire a közjó érdekeit szolgálja”. Persze ő is ezt mondja, csak kicsit homályosabban fogalmaz – általános alanyként használva az ember szót.
Szolgálati közlemény: Házi hírforrásra hivatkozva közlöm, hogy Mica és Elvira egy nap híján egy éve járnak együtt. Isten áldja meg közösre tervezett életüket!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr585168919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása