Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.11.11. 17:08 emmausz

Jegyzet a lábjegyzetekről

A műfaj nem új, az okoskodással egyidős. Elvileg azt a célt szolgálja, hogy kibontson némi adalékokat az írás főcsapása mentén, de megtehetné ezt a szövegben zárójelek közé tett kiegészítések formájában is. Ám akkor nem látszana. Főleg pedig nem volna számolható. Márpedig a lábjegyzetek mennyisége fényesen igazolja egy anyag minden kétséget kizáróan igényes mivoltát. Így aztán egymást érik az idézetek mögé biggyesztett pontosítások, könyvekre utalások lábjegyzetben. Ugyanott (uo.). Az idézett mű x-edik oldalán (I. m….). Vesd össze…(Vö….), lásd uo, stb. Se vége, se hossza nincs a szövegből lábjegyzetekbe kiemelt szösszeneteknek.
Különösebben nem érdekelne, ha a Corel és a WORD-programok szóbaállnának egymással. De nem így van. A WORD kitűnően szerkeszti a lábjegyzeteket. Megmondom neki, hogy lábjegyzet jön, számot ad neki, alul ugyanazt a számot írja ki, csak a szöveget kell melléírnom. Ha újabbakat akarok a szövegbe iktatni, seperc alatt átszámozza a létezőket – automatikusan.
Azt hinnéd, jámbor szerkesztő, hogy teljesítetted, amit megkövetelt a haza.
Tévedésben vagy.
A Corel csak azt értékeli, ha darabonként felsőindexbe teszel egy számot a kiszemelt szó után, majd a cikked végére csattogsz, és egy felsőindexbe tett hasonló szám után nem felső indexre váltva beírod a lábjegyzet fantasztikus felismerését: Uo., I. m. stb. Ha rosszat álmodom, lábjegyzetekkel kell bíbelődnöm, miközben a piszmogás és felesleges szőrözés biztos tudatában a gutaütés kerülget.
Nem lehetne a XXI. században összhangot teremteni a beíró és a szerkesztő programok között?
Költői a kérdés, mégsem hallom a választ!
Pedig a lábjegyzet mint olyan lehetőséget kínál az írott anyagok többdimenziós kibontására.
Egy igen szellemes könyv címe a Lábjegyzetek. (Darvas Iván önéletírása). A kötetnek úgyszólván minden egyes szaváról eszébe jut az életére visszaemlékező színésznek még valami. Valami érdekes, valami újabb szín, újabb epizód, melyet lábjegyzetben kibont, és melytől a főcsapáson kifejtett eseménysor úgy ágazik szét, mint a növény főgyökeréből a hajszálgyökerek. 
Szellemes a könyv címe, és persze szellemes a szerkezete éppen az előzőek miatt, és hát szellemes a stílusa is. Az általa írt lábjegyzetek legalább olyan érdekes történetkék, reminiszcenciák, mint a tankönyvek apró betűvel szedett – nem kötelezően tudni való  –  olvasmányai. Nincs az az olvasni tudó diák, aki ne azokat futná át a legszívesebben. 
Ilyen Darvas Iván-féle lábjegyzeteket kívánok mindenkinek, és minden szerkesztőnek azt, hogy soha ne kényszerüljön arra az időrabló vacakolásra, amit én e héten nem tudtam elkerülni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr345169143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása