Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.03.13. 15:44 emmausz

Gondolatok Arany verseléséről

...
„Rusztem maga volt ő!...s hogy harcola még,
Bár álgyúgolyótul megtört ina, térde!
Én láttam e harcot! ...
Azonban elég:
Ali majd haragunni fog érte."

Mint hulla a hulla! veszett a pogány,
Kő módra befolyván a hegy menedékét:
Ő álla halála vérmosta fokán,
Diadallal várta be végét.

Eh! vége mikor lesz? kifogytok-e már
Dicséretiből az otromba gyaurnak?
Eb a hite kölykei! vesszeje vár
És börtöne kész Ali úrnak."
...
Egy ideje foglalkoztat ez a finom humorral átszőtt balladarészlet.
Arany János beleérző képessége egy-egy történelmi szituációba csodálatra méltó. A ravaszkodó török valamilyen módon szeretné lecsalogatni az életben maradt apródokat, akik a romok tetején himnikus hangon méltatják Szondi kapitány hősiességét.
A török még „rátesz egy lapáttal”, mert szeretné, ha feladatát eredményesen ellátná. Ravaszul túllicitálja az apródokat, amikor egy török-perzsa regehőshöz méri Szondi tettét.
Ám igen hamar kibújik a szög a zsákból, vagy ha úgy tetszik, „kilóg a lóláb”. A hősiességre utaló tódítás pusztán azt célozza, hogy az ifjak fejezzék már be mihamarabb a méltatást.
Ellenkező végletbe csap át: "Eh! vége mikor lesz? kifogytok-e már / Dicséretiből az otromba gyaurnak? / Eb a hite kölykei!/…
Ilyen váltás még akkor is előfordul, ha a dicshimnuszt zengővel teljesen egyetért az, aki szeretné, ha azért befejeződne az ünneplés. Ha pedig pusztán ravaszkodás, akkor éppen ilyen rövid idő alatt történik meg a hangulati pálfordulás.
Ez Arany kitűnő lélektani megfigyelését igazolja. A látszólagos empátia pontos megjelenítése teszi olyan hittelessé ezeket a versszakokat, s az egész verset.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr35169287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_5026 2011.03.14. 20:16:25

Bizony csodálatosan tudott írni Arany, én is nagyon szeretem.
süti beállítások módosítása