Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.06.11. 17:22 emmausz

Minket is hív...

XVI. Benedek pápa teológiai fejtegetései folytatódnak a Názáreti Jézus II. kötetben. Mint bevezetőjében a pápa említi, gondolatai nem a tanítóhivatal aktusai, hanem  az Úr arca személyes keresésének a kifejeződései. J. Ratzinger gondolatai azonban alapos bibliaismeretet feltételeznek, mert nélküle igen körülményes és fárasztó dolog folyamatosan figyelni okfejtéseire. Magam már többször végigolvastam a Bibliát, innen is alakult ki ez a véleményem XVI. Benedek  megfogalmazásairól. Viszont a kötet 212. oldalán összegzi a lényeget, és ez mindenki számára közérthető. Így ír:
Van egy csodálatos kis történet az Evangéliumban. (Mk 6,45–52párh.), ahol Jézus földi élete idején elővételezi, s így könnyebben érthetővé teszi számunkra a közelségnek (térfeletti hatalom) ezt a fajtáját.
Az Úr a kenyérszaporítás után úgy rendezi, hogy a tanítványok szálljanak a bárkába, és menjenek előre a túlsó partra, Betszaidába, amíg ő a népet hazaengedi. Azután visszavonul
„a hegyre”, hogy imádkozzék. A tanítványok így egyedül vannak a hajóban. Ellenszél van, a tó felkorbácsolódik. A hullámok és a vihar ereje fenyegeti őket. Úgy tűnik, hogy az Úr messze van, a hegyen imádkozva. De mert az Atyánál van, látja őket. És mivel látja őket, a tavon odajön hozzájuk, beszáll csónakjukba, és segíti őket célba érni.
Ebben a képben az egyház kora jelenik meg – mondandója nekünk is szól. Az Úr az Atya „hegyén” van, ezért lát minket. Így bármikor beszállhat életünk hajójába. Tehát mindig hívhatjuk, és biztosak lehetünk abban, hogy lát és hall minket. Az egyház hajója ma is a történelem ellenszelében halad az idő felkavarodott óceánján át. Gyakran úgy látszik, mintha a hajónak el kellene süllyednie. De az Úr itt van, és időben jön. „Elmegyek, de visszajövök hozzátok” – ebben bízik a kereszténység, ez a mi örömünk oka.         
Majd hármat lapozunk.
Clairvaux-i Szent Bernát adventi prédikációjában ez áll: „Az Úr három eljöveteléről tudunk. […] A harmadik a kettő között van (adventus medius). Az elsőben lélekben és erőben jön el, a végső eljövetelekor dicsőségben és fönségben. Szt. Bernát János Evangéliumára hivatkozik ahol ez áll: „Aki szeret engem, az megtartja tanításomat, s Atyám is szeretni fogja. Hozzá megyünk, és benne fogunk lakni.”
Egyet lapozunk: Ott ezt köti lelkünkre a pápa: „Kérjük személyes nehézségeink pillanatában: »Jöjj, el, Úr Jézus, és vond be életemet a te jóságos hatalmad jelenébe!« Kérjük őt, hogy mutassa meg közelségét azoknak az embereknek, akiket szeretünk, vagy akikről gondoskodunk. Kérjük, hogy hatékonyan legyen jelen az ő egyházában.”
És az utolsó két bekezdésben ezt találjuk:
„Térjünk vissza még egyszer a lukács-evangélium befejezéséhez: Jézus – így halljuk – Betánia közelébe vezette övéit. Ott »kezét kitárva megáldotta őket. Áldás közben megvált tőlük, és fölemelkedett az égbe« (24,54köv.). Jézus áldás közben válik meg övéitől. Áldás közben megy el, és megmarad áldásában. Kezei kitárva maradnak a világunk felett. Krisztus áldó keze olyan, mint valami tető (védőernyő, gondolom. Mick), amely megvéd minket. Kezei ugyanakkor megnyitnak, kitárják a világot, hogy az ég beleáramoljon, jelenvalóvá lehessen benne.
Az áldó kezek gesztusa kifejezi Jézus maradandó kapcsolatát a tanítványaival, a világgal. Távolodva eljön, hogy felemeljen, túl önmagunkon, a világot pedig megnyissa Isten számára. Ezért örvendezhettek a tanítványok, amikor Betániából hazatértek.
A hitben tudjuk, hogy Jézus felettünk tartja kitárt, áldó kezét. Ez a keresztény öröm szilárd alapja.”
Holnap pedig arra emlékezünk, hogy mi történt, amikor elküldte a Paraklétoszt, a Vigasztalót a tanítványoknak Jeruzsálembe. Ez pünkösd, amikor az egy Péter szavait mindenki a saját nyelvén hallotta. Nem így volt, de így is lehetett: Péter „nyelveken beszélt”, azaz látszólag értelmetlenül, de a hangfolyamból mindenki a maga nyelvének elemeit volt képes megragadni. Ez a nyelv egyedül a szeretet nyelve lehetett csak, az örökkévalóság nyelve. 
Szolgálati közlemény: A ma készült képek felrakva a Fotók 2011.3. albumba.
Bocsánatot kérek azoktól, akikről nem, vagy nem jó minőségben készült kép. Csak remélem, hogy ők szerepelnek Chello képein. Legközelebb jobban odafigyelek a részletekre.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr785169407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása