Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.12.07. 14:19 emmausz

Gerguc, Birbuc, Mincucka és Libucka

JÓKAIT olvasva
A 100 kötetes Jókai-sorozat sose volt meg nekünk otthon. De megvolt a háromkötetes Válogatott elbeszélések, melyen sokat szórakoztunk gyerekkorunkban. Tehettük, hiszen 1955-ben jelent meg. Ezt onnan tudom, hogy újfent megvettem néhány éve antikváriustól kemény 300 Ft-ért. Az ügy különös érdekessége, hogy előlapján beírás található: „Teleki László bv. hdgy. elvtársnak a VI. Békekölcsön jegyzés során végzett harcos kommunista munkájáért. Bp, 55. okt. 15. olvashatatlan aláírás, pol. oszt. vez.
No hiszen…
Eme szerény bevezető után hadd térek rá arra, hogy miért is szól Jókairól ez a poszt. Jókairól, (Maurice Jókai [Morisz Zsoké]) megemlékezik a francia Larousse is. Azt írja, hogy 1825-ben született. Így 1852-ben mindössze 27 éves volt, amikor is megírta azt az elbeszélést, amin egykor – és ma is – annyit mulattunk, mulatunk. Időről időre megidéztük főhőse kiszólásait. A kalmár és családja igen jó színvonalú írás, élvezetes olvasmány ma is. Főhőse a görög, rác vagy örmény … ki tudja, milyen nációhoz tartozó kereskedő, aki sokféle országban élt már, és sokféle országban játszotta el a tönkre menést, és akinek a neve Dimitri, alias Gerguc (s mentalitása leginkább a H. Victor-féle Thénar, alias Thénardier-re hajaz) zagyva keveréknyelven beszél, ezzel megnevettetve az olvasót, aki megpróbálja kitalálni, mikor mit is mond. Gergucnak van egy asszonya, akit nem sokra becsül, van két lánya, Olívia (akit Libuckának) és Minerva (akit Mincuckának titulál), továbbá egy segéddel is bír, Boldizsár diákkal, akit következetesen Birbucnak hív.
Az általunk sokat emlegetett kiszólásaiból néhány: „Birbuc, kiütöm a fogad. Agyonütlek, s aztán elkergetlek.”         
Másutt: „Üsd ágyun! De ne nágyun. Dobd ki az ablékun, had szalágyun, mert nem tudod, hogy ki vágyun?”
A 27 éves mesemondó ilyen mondatot ír le: „…[a boltos] mindenfélét árult, ami szemnek, szájnak és ostornyélnek való volt.” Humora nem hagyja el később se. Játszik a szavakkal: „Gerguc soha életében nem élt orvossággal. Nem azért, mintha a bevételtől, hanem inkább a kiadástól irtózott…”
A könnyű bohózatnak induló mese éles fordulatot vesz. A haldokló Gergucról kiderül, hogy hatalmas vagyont csaklizott össze fél évszázad alatt. Ezt kedvenc Mincuckájára hagyja. A rossznak kikiáltott Libucka Birbuchoz ragaszkodása miatt csak az üres boltot kapja.
Újabb csavar a történetben: Minerva-Libucka a vagyonával Fügefi grófhoz törleszkedik, aki kiforgatja belőle pillanatok alatt, Olívia-Libucka pedig Boldizsár-Birbuccal házasodik össze, jólétet teremtve maguknak és gyerekeiknek szorgalmas munkájukkal.
Óhatatlanul az a szovjet-orosz dal jut az eszembe, amelyet ugyancsak 1955-ben tanultunk az általános iskolában énekórán: „Jó lesz nektek, szegény lányok, rossz-rossz gazdag lányok!”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr305169536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása