Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.03.04. 14:04 emmausz

Egély - QQ

Írtam, hogy játékaink közé tartozott ritka, a használatból kiment szavak jelentésének a megfejtése. Bizonyára tízezer ilyen akad, mégis kiemelek egyet közülük, mert minap az Antikvárium.hu weboldalon erre a rejtélyes könyvcímre akadtam rá: A katholikus egély könyve. (1874-es kiadás).
Elég nyilvánvaló, hogy nyelvújítási szó ez az egély. Nem is olyan egyszerű a megoldása: religio értelmű, azaz vallás. Az egély – ezek után nem kétséges – olyan disciplína, mely az egekben lakóval, a mennyei ügyekkel foglalkozik, tehát egy tételesen fogalmazott vallás, nevezetesen a katholikus religio könyveként íródott.
Híreim.  Tegnap este közösségünk elmondta, ki hogy van. Nem vitás, hogy különféle súlyos és kevéssé súlyos betegségekkel nézünk farkasszemet. Mindenki mondta a magáét, ki könnyed hangvételt ütött meg, ki pedig őszintén fogalmazott. Nekem Örkény egypercese ugrott be, melynek a csattanója kb.: És te hogy vagy?   
Kösz, én jól.
És mi az a madzag, amit magad után húzol?
Ja, azok a beleim.
Utóbb, meghallgatva kinek-kinek a beszámolóját, újfent csak arra a sokat ismételt véleményemre jutottam, miszerint „sokan küszködnek halálos betegségekkel. A többiek egészségesen halnak meg.”
Magamról elmeséltem, hogy a doktornő 135-ös vérnyomást mért, boldoggá tette az eredmény, és így szólt: Gyorgyovich úr, maga egészséges.
Én is így tudom – válaszoltam –, csak azt nem értem, hogy akkor minek szedem be naponta a tízféle gyógyszert. És a többiek épülésére elsoroltam, hogy indulásunk előtt egy nagy és egy kis kerek, egy piros, egy nagy hosszúkás és egy kis hosszúkás, egy ovális, és egy fél-szív alakú pirulát kaptam be. Ne kérdezzétek a nevüket. Magam se győzöm őket megjegyezni, de feltűnően sok X- és ph- hangzót találtam a fantázianevükben, mert ezek a lélekbúvárok szerint jobban hatnak, mintha mondjuk az volta a dobozon: Csalán.
QQ-nál is jártunk. Próbáltuk suttogásából megérteni, hogy mi történt, hogy van, mire van szüksége. Ma népes delegáció járt nála, a bőrét simogatták végig jótékony olajjal, krémmel.
Állapota nem sokat változott az elmúlt 24 órában. Talán stabilizálódott a rengeteg-féle infúzió hatására.
Reménykedünk.  
Oremus – adoremus.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr655169632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása