Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.10.13. 14:05 emmausz

Mi lenne, ha…?

A kérdés jogos, és megválaszolhatatlan. Mert ami csak lehetne, az nem biztos, hogy úgy is lesz.
Fernandel egyik filmjében azt mondja: Ha a nagymamámnak kerekei volnának, ő lenne az omnibusz.
Így is lehet beszélni, meg úgy, ahogy a viccbeli rabbi válaszol a kérdezőnek: Azt tudom, hogy mi lesz, csak azt nem tudom, hogy addig mi lesz.
De ha komolyra fordítom a szót, akkor a víziókig kell elmennem.
Mi lenne, ha mindenki azt valósítaná meg, amire rendelve van, amire tehetségei képesítik, amikhez karizmát kapna, ha hinne működésükben? Azért azt nem túl nehéz kitalálni, hogy tündöklő egyéniségek működnének együtt, sziporkázó tehetségek kínálnák mindenkinek a javára tudásukat, és nem futkosnának a szabadalmi hivatalba titkosításért, levédésért. Felragyognának az emberi kvalitások, mi pedig egymásban gyönyörködhetnénk, áldva a Teremtőt, akitől mindez van, aki mindezeknek az ős oka, és aki megteremtette az emberi képességek kibontakoztatásának a lehetőségét. Lehetett ilyen egymásnak megnyílás rövid időszakra az őskeresztények közösségeiben. Talán … Azért, hogy lássák, egyedül az önfeledt életnek van értelme, és hogy megerősödjenek a krisztushitben.
Mielőtt beleélném magamat a pozitív és színes emberi társadalomról magamból kivetített vízióba, két dolgot érdemes megfontolni. Az egyik, hogy efelé kell törekednünk mindent megtéve „erőnk szerént a legnemesbekért”, a másik, hogy ez az első Paradicsomban lehetett még így, de csak az üdvösségben valósul meg, teljesedik be totálisan másodjára.
Nem mondhatod, hogy pesszimista vagyok. A Mester tanította: A konkoly és a búza együtt nő az aratásig. Máshol, szegények mindig lesznek veletek, és ez ugye azt jelenti, hogy az anyagi javak arányos elosztása a világ végéig sérelmet szenved. Ám azt is mondta, hogy egyházán a pokol kapui sem vesznek erőt.
Ezek között a limitek között tinglitanglizunk, vagy próbáljuk becsületesen kihozni magunkból azt, amit megálmodott rólunk az Úr. Ha egyáltalán felismertük, és ha nem hagytuk, hogy szirénhangok elcsábítsanak a gagyi irányába. Ha nem kötöttük meg a mefisztói alkut, s ha nem adtuk el egy tál lencséért elsőszülöttségünket.
Kérdezheted, hogy miért foglalkozom ezekkel a gondolatokkal?
Válaszom, mert ezekkel a gondolatokkal foglalkozott a II. vatikáni zsinat ötven éve, és most a hit évében is ezekkel a gondolatokkal foglalkozik a pápa és mindazok, akiknek az ingerküszöbét még elérik az egy-egy különleges célokat kitűző időszakok célkitűzései.
S mert ezeket a gondolatokat valósítja meg a maga szerény eszközeivel a minden fiatalt megszólító 72 óra kompromisszum nélkül mai és holnapi akciósorozata.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr745169888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása