Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.01.24. 13:06 emmausz

Internetes műfajhatárok

Az internet számos lehetőséget kínál a virtuális kapcsolatok létrehozására, ápolására és fenntartására.  Mindazonáltal az egyes „műformák” elválnak egymástól. A blog rövid posztokban dolgozik, de fűszerezhetik a keret megformálásai, alkalmazott rajzok, fotók. Szerencsés esetben elkalandozhat az esszé irányába is. Az email-ek világa az sms-hez hasonló rövid műfaj. De itt sincs merev megkötöttség. Részben, mert bármekkora szöveg-kép csatolható hozzá, részben, mert maga az elektronikus levél hossza sincs igazán maximálva. Rövid műfaj a twitter, mely tán 140 leütésben mondja el a magáét. Itt észnél kell lenni. Most pedzegetem. Megint más a FaceBook, mely inkább a közérdekű, a nyilvánosságnak szánt, többeket érdekelhető közléseket, gondolatokat, grafikákat, képeket, hanganyagokat kíván propagálni. A többi elektronikus műfaj számomra fekete doboz, így nem foglalkozom vele. Inkább bemutatok néhány példát az email és a posztok közötti átjárásra. Saját levelezésemből veszem a példákat, név nélkül:
1. sorozat email:
levél: Kedves Em! A fotós megbízásából küldök néhány képből álló sorozatot, melyet az édesanya készített lapjukat olvasó férjéről és 10 hónapos fiukról, aki a követési effektusnak engedve modellálja a papát. Használják fel, ha kedvüket lelik bennük. Üdvözlettel:
Válasz:
Kedves …! Nagyon köszönjük. De régóta „vadászom” egy ilyen felvételre J ! A 12. oldalra hamarosan be is tesszük. Üdvözlettel és köszönettel: -a
PS.:  Azt szeretném megkérdezni, hogy fiatal olvasónknak mi a becses keresztneve? J
levél: Ő GL.,  fiam és menyem gyermeke. Üdvözlettel…
(A konkrétumok a megjelenés után válnak publikussá.)
2. sorozat email:
levél: M, készítsd lécci a korrektúrát.
válasz: Kedves X! Igen, ha megérem. Mostanában ketten „mentek haza”, sógorom és húgom.
RIP. mindketten. Üdv …
levél:
Köszönöm. Mostanában többször eszembe jut, hogy csaknem két évtizeden keresztül az iskoláimban készültem az 'életre'. Vajon hány év kell ahhoz, elegendő lesz-e egyáltalán a földi lét az örök életre való (f)elkészüléshez? Ez a szenteknek sikerült, de nekünk? Csak Isten irgalmában bízhatunk, és egyre sürgetőbb számunkra, hogy ne linkeskedjük el a készülődést. Isten áldjon: X
válasz: Kedves X!
Gondolatgazdag soraidat köszönöm. Feltételezésem szerint nem lehet felkészülni rá igazán. Egyet lehet, vágyni Isten személyes megnyilvánulásaira, olvasni, hogy másoknak (szentek) miért sikerült (sikerült?), s próbálni a jelenben maradni és éberen kitapintani, hogy mire hív a Lélek. Bár tudnám. Az vigasztal, hogy utólag többször megtudtam, hogy csak Ő lehetett. További vigasz: Isten szeret, és ez a fontos, nem fordítva (én Őt).
A kettősséget az okozza, hogy ott is arat, ahol nem vetett, a talentumot számon kéri, s aki sok tanítást kapott, az sok verést kap. Továbbá: Krisztus szerint a magunk erejéből nem lehetséges az üdvösség.
Ám ugyanő megváltott bennünket. Megmutatta irgalmas szeretetét, s Faustyna szerint alapvető, hogy bízzuk magunkat irgalmas szeretetére. Bizalmat kér, nem önmarcangolást. Mindenesetre mi sose állhatunk le kiteljesedési törekvésünkben.)
Rövid leszek.
Magam is megtapasztaltam, hogy gyermekem akkor is az ölembe szalad, ha tudja, hogy „sáros”, mert bízik szeretetemben. Hát akkor Isten, Aki a Szeretet, ne fogadna, és ne ölelne magához, ha mi ezt tesszük szeretteinkkel?!

Éljen, aki él, a többiek nyugodjanak békében. Téged Ég áldjon.
Em
(A rejtély feloldása „odaát” lesz, addig az olvasók szíves türelmét kérem.)

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr305170006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emmausz · http://emmausz.freeblog.hu 2013.01.24. 17:08:40

Ritkán teszem meg, hogy saját posztomhoz kommentet írjak. Van nekem egy kritikusom, Tücsinek hívják, aki megbírálja írásaimat, ha fennakad valamin. Kértem, hogy írja meg kommentben, de eddig nem tette. Most hát a bibliai verésre vonatkozó kitételemet pontosítom: A szöveg Lukács ev.-ból való. 12,47-48 versek: „Az a szolga, aki ismeri ura akaratát, de nem áll készen, hogy akarata szerint járjon el, sok verést kap. Aki azonban nem ismeri s így tesz olyat, amiért büntetést érdemel, csak kevés verést kap.Mert aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól annál többet kívánnak.” Most aztán végképp kiegészítésre szorul az idézet: Ez a kitétel vigaszára lehet a tiszta szívvel keresőknek, a tiszta lelkiismerettel élőknek akkor is, ha soha nem hallottak Krisztus tanításáról.
süti beállítások módosítása