Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.02.12. 10:49 emmausz

Mikroklíma, mikro-idő

Vegyük például a mikroklímát, hogy Frölichet utánozzam a tanár úr, kérem c. Karinthy műből.
Vegyük. 
Van Nyíregyházán egy ember, aki megmondja, hogy milyen lesz a következő év időjárása. Miért ne mondaná meg. Mert vagy tényleg olyasféle lesz, vagy másféle. De ki fog emlékezni rá, hogy háromnegyed évvel korábban mit is mondott a megmondós ember.
Az én fiatalságom idején, aki valakinek akart látszani, szerzett egy „belgrádi naptárt”, mert az egész évre szólt, megmutatva, hogy hogyan alakul az időjárás. Azt a kérdést, hogy itt vagy Belgrádban, senki se tette fel. És ez így volt jó, mert ha itt nem úgy alakult, ahogyan a naptár mutatta, azonnal rá lehetett fogni, hogy nem is azt mutatja, hogy itt mi van, hanem a belgrádi időjárást. Amit bizonyosra lehetett venni, hogy itt, Európában nyáron meleg lesz, télen meg hideg.
Ma már túl vagyunk ezen. Az időkép csak 30 napra merészkedik előre jelezni, a köpönyeg pedig 15-re. Teljesen érthető okokból naponta korrigálják a ténylegesen mért hőmérsékletekkel, széljárási adatokkal stb. Azon szoktam mulatni, hogy a nappalra jelzett hőmérséklettől is eltér a folyamatosan mért, aktuális hőmérséklet. Több fokkal eltér.
Azt hiszem, csak elméleti matematikusok képesek megközelíteni annak a valószínűségét, hogy egy csepp eső pontosan hová érkezik, esetleg már a levegőben elillan, párává lesz, vagy megfagy és mint dara esik le valahova.
A mi életünkben is létezik a makro és a mikro. Hat ránk a makrogazdaság és a mikrogazdaság. A makrokörnyezet és a mikrokörnyezet.
Amit megélünk, az a hic et nunc. Az itt és most. Még rövidebben a jelen. Aki a jelenének ura és van is kellő rálátása, az az esztétikumot éli meg, esztétikusan él. A múlt tapasztalataival a tarsolyában a jövő perspektívájára tekintettel teszi a dolgát a jelenben. A jelen feladatait nem is olyan könnyű meghatározni.
A pápa például a közelmúltban lemondott. Lemondása mögött életének korábbi élményei éppen úgy jelen voltak, mint kapcsolata Teremtőjével, s előrelátása bizonyos makro- és mikrokörnyezeti eseményeknek, valószínűségeknek. Reméljük, jól döntött. Nekünk ugyanígy naponta döntések sorozatát kell meghoznunk. Egy idős pap meséli, hogy nem tervezi meg a napját. Reggelenként kéri a Lélek irányítását, hogy mutassa meg, mivel kell kitöltenie a nap egyes pillanatait. És ebben a ráhagyatkozó valóságban él és alkot mindmáig.
BB püspök szerint úgy kell működnünk, mint a trolinak, mely benne mozog a forgalomban – látszólag szabad pályán. Ám áramszedője mindvégig az energiát adó vezetékbe kapaszkodik, hozzá dörgölőzik. Nélküle egy lépést sem tesz.
Hogy napjainkat mivel töltjük, olykor nehéz előre megmondani. De jól tesszük, ha érintkezésben maradunk azzal, Aki megálmodta életünket, s benne pillanatról pillanatra tennivalóinkat. Így teljesíthetjük, amire teremtve vagyunk, így szolgálhatunk másokat.
Csöngettek.
Nyitva hagyom a fejtegetést, mert a pillanat mást kíván.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr335170026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása