Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.01.24. 19:26 emmausz

Fogócskázom

Reggel az üzletközpontban jártunk rendes szokásunk szerint. A felség vett egy dobozt, felirata szerint színfogó (mosóautomatába való). Ugyanott lehet légyfogót és kakifogót is venni (utóbbi a pelenkára jön: általa lehet megragadni a nem kívánt masszát) . Hogy még hányféle fogót lehet a kombinált- és harapófogón, a csőfogón és csípőfogón, a telefon- és laposfogón  kívül venni: önmagában fogós kérdés.
Nézzünk néhányat:
Kéményeken szikrafogó,
háromszögben befogó és átfogó,
lepkészek kezében lepkefogó,
a rókaféle csirkefogó,
a hegedűn hangfogó,
a jó diák mindent felfogó,
a verandán szélfogó,
az országút mentén hófogó,
a mesében golyófogó,
a mester kezében csőfogó,
a búzaraktárban egér- és patkányfogó,
a lakásban sok-sok porfogó,
mecénásom pártfogó,
filteres cigin füstfogó,
rendhagyó a kipu-fogó,
szerelmeseké a kézfogó,
kandallóhoz parázsfogó,
s mit használ a fogász? Fogfogót?
Jön egy kutya: kaffogó?
A vipera pufogó?
A levált cipótalp klaffogó.
A szamba alapfigurája és brazil futballklub neve: Botafogó,
A szülészorvos kezében a...
Na, most aztán elég legyen.
Összefoglaló az 1Krón 1-10-hez. Rendhagyó összefoglaló a rendhagyó 10 fejezethez. Nevek és nevek. Ismertek és korábbról ismeretlenek. Lényegesek és lényegtelenek. Családfák törzsenként – nagyjából. Beosztások, fontos és fontatlan részadatok, epizódok, megjegyzések, amikkel nem sok tennivalója akad a mai olvasónak. Emberek, akik olyat tettek, ami kedves az Úr előtt, és emberek, akik olyat tettek, ami gonosz az Úr szemében. Énekesek, akik jobbra álltak, énekesek, akik balra álltak. Közöm. Igazából nem sok, legfeljebb annyi, hogy a ma embere kapaszkodókat keres, keresi gyökereit. Nagyon sokan fognak családfakutatásba. Tiszteletre méltó ez a törekvés, ám magam nem kívánkozom a levéltárakat bújni, sem a pozsonyi plébániák anyakönyveit, hátha egy közbülső láncszemre akadok. Apánk az 1800-as évekig feltárta egy-egy ősünk nevét. Voltak közöttük, akik gyarapították a család vagyonát, mások pedig olyat tettek, ami gonosznak számítana az utódok körében. Öregapámra egyetlen fotó maradt dédapánkról, aki eldorbézolta, amit lehetett. Ezt az egy képet apróra tépte. Így mára ez sincs, ez a mára már kincs értékű dagerrotípia. Marad hát a mosolygás. Első írásos feljegyzés II. Rudolftól van (Vö. Madách Az ember tragédiája, prágai szín), akitől címert kaptunk. De hogy kik voltak korábbi felmenőink s kik követték őket: nem tudom. Amit bizton állíthatok és hatalmas mosollyal szoktam emlegetni: Mi „régi családból” származunk.
És a többiek?     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr977105731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása