Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.05.03. 06:31 emmausz

„Mert ma van anyák napja”

Magyarországon május első vasárnapja az anyák napja. Ezt nemcsak én tudom, tudja ezt a google is, hiszen a keresőre kattintva azonnal az anyák napja jelenik meg, ezer és egy verset ontva, melyek valamilyen szempontból az anyák tiszteletéről szólnak. Tekintetem „A legszebb anyák napi versek”-re esett. Megnyitottam, de nem találtam, amit kerestem. Aztán pontosítottam a dolgot, és persze felkínálta youtube-on és írásban is előadva a keresettet. Nos, az alábbi vers után kutattam, amely lehet, hogy nem a „legszebb” anyák napi versek egyike, nekünk mindenesetre a legemlékezetesebb, mert húgaink hozták az óvodából, mi meg hallgattuk az ő előadásukban mintegy jó fél évszázaddal ezelőtt.  
Donászy Magda: Anyák napja van ma

Üres a kis csókafészek 
Egy májusi reggel. 
Az öt vidám csókagyerek 
Tán világgá ment el. 

Csókamama szívdobogva 
Keresgette őket, 
De nem látták sem a nyuszik,
Sem a fürge őzek. 

Jönnek! Szólt a kakukk, 
Ki a legmesszebbre látott, 
Kis csőrében mindegyik hoz 
Egy-egy szál virágot 

Hol voltatok? Szólt az anyjuk,
S megcsuklik a hangja. 
Neked hoztunk virágot, 
Mert ma van anyák napja.

 Összefoglaló a Jud 13-hoz. A lakoma végén az eunuch bezárta Holofernesz sátrát. Judit csak erre várt. Az Úrhoz fohászkodott erőért, s két csapással levágta a részegen alvó Holofernesz fejét annak saját kardjával. Aztán szokásához híven kiment szolgálójával imádkozni, s meg sem állt Betiluáig. Az őrök beengedték. Ő elővette a vezér levágott fejét, s felmutatta övéinek. Azok áldották az Istent, aki megoltalmazta népét a biztos pusztulástól. Áldották Juditot is, hőstette miatt, amiért megakadályozta a tömeges mészárlást. Közöm. Hatalmas bátorság és hit kellett (a rafinérián kívül) ahhoz, amit ez az özvegy véghezvitt. Az Úr eszköze volt az adott esetben. Két bibliai idézet jut eszembe, melyet azóta is oly sokszor alkalmaztak. Verd meg a pásztort és elszéled a nyáj. (Megpróbálták Jézuson, megpróbálták Mindszentyn, megpróbálták a szerzetesrendek szétkergetésével. Nem sikerült). A másik – prófécia –, amit Kaifás is alkalmazott: „Jobb, ha egy ember hal meg a népért.” Kaifás nem tudta, hogy szavainak miféle világot rengető következményei lesznek. Mindenesetre érdekes felvetés. Holofernesz halála elejét veszi egy ezrek halálát, kínszenvedését okozó csatának. Hitler kinyírását is megpróbálták. Sikertelenül. Trockijét is, sikeresen. Sztálin még igen sok ember halálát megpróbálta elérni – sikeresen. És még sokan nagyon sok ember halálát. Ha azt veszem, Judit tette anarchikus lépés volt, de eredményes. Megállította a rosszat. Gavrilo Princip merénylete nem állított meg semmit, hanem milliók halálát indította el.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr797425696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.05.03. 10:09:56

Anyámnak fáj a feje —
anyámnak fáj a semmi,
Anyám fekete rózsa
nem tud kiszínesedni.
Egy éjjel földre roskad,
megtört lesz majd, kicsi —
Bejön egy madár érte
s csőrében elviszi.

(Csoóri Sándor: Anyám fekete rózsa)

emmausz 2015.05.03. 11:11:49

Igen. A drága enyémért 15 éve jött be, hogy elvigye. R.I.P.
süti beállítások módosítása