Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.06.02. 10:21 emmausz

Tarka-barka mix

Elég nagy szamárságokat álmodtam az éjjel, felébredtem rájuk. Majd egy következő fázisban meg idétlenségeket. Volt valami közük persze a hétköznapjaimhoz, de nem sok. Öröm volt tehát kikecmeregni az ágyból, és élvezni a hajnali hűvösséget. Ma már itt a nyár, kánikulaközeli hőséget ígérve. Június lett. (Az első öt hónap letelt.) Tegnap Blanka unoka 8 éves. Isten éltesse! Ma reggel vérvétel. (Az öt hét is hamar letelt.)  Ugyancsak tegnap megkaptam SZIG-emet. Nem állandó. 2065. május 31-én lejár. 119 éves koromban mehetek az újért. Ha egyáltalán látszik még valami digitális arcképemből. Ha egyáltalán lesz még valaki, aki én vagyok. Ha... Ha-ha-ha.
Čapek könyve 1965-ben került ki a nyomdából. Lapjai rendesen oxidálódtak mára. (Azóta ötven év letelt.)
Tegnap T. rendet vágott a gyógyszeres dobozokban. Teszi sorra elém a kérdéses patikaszereket. Némelyiknek a nevét sose olvastam. Fogalmam sincs, hogy mi ellen kellett (volna) bevenni őket. Nyilván másvalakinek írták fel a családban. Zömük felhasználhatósági ideje rég lejárt. Ma már mind veszélyes hulladék csupán. De eddig is lehet, hogy veszélyesek lettek volna, azokra nézve, aki kapták. Hogy miért? Mert mindnyájan élünk, miközben többek gyógyszere megmaradt. Be nem szedésük pozitívnak bizonyult. A gyógyszer-kereskedelem is jól járt. Érdekli is őket, hogy a vevő beveszi? Elég, ha megveszi. Ugyanakkora a haszon.
Más. Tegnap a fb-on feltűnik egy kép. Látogatók az Angyalvár előtt. Valahonnan visszaköszön ez a szóösszetétel. Persze. Petersburg, alias Leningrád Szentpétervár lett. Azonnal elterjedt a vicc: Mit mondanak az oroszok a nagy betegnek? ... Szent Péter vár! A rómaiak ennek analógiájára kijelenthetik: Az angyal vár odaát!
Más. 2015 nagyjából a „megszentelt élet” éve. A szerzetesek és a klérus éve, amelynek során megismertetik saját létmódjuk alapjait, hétköznapjait, azokat a kapaszkodókat, regulákat, amelyek mentén igyekeznek élni. Látunk sok fotózó papot, biciklis apácát és még sok mindenki mást. Mosolyognak. A róluk szóló virtuális interjúgyűjtemény címe, amelynek a jegyében keletkeznek ezek az írások találó: RENDBEN VAGYOK. Igen ám, de én, aki olvasom, NEM VAGYOK RENDBEN. Legalábbis a szónak abban az értelmében nem, amire a megalkotója gondolt. Nem azért nem vagyok rendben, mert rendezetlen az életem, hanem, mert más a hivatásom, más az életállapotom. Innen nézve nem hangzik olyan jól az egyébként tényleg blikkfangos cím.
Más. elhoztam az UK-ból származó, fülzúgás elleni gyógyszert. Semmit se használt. Mégse merem abbahagyni, hátha akkor még jobban zúg a fülem. Igazam van? Ki tudja!
Más. Két dallam kergeti bennem egymást (időnként több is). Az egyik Zoráné. Refrénje: Ó, mentsetek meg, ... majd tíz hang terjedelemben esik a dallam. A másik Kovács Katié (Adamis: Mintha). Ebben erre a szövegre – „Lélegzem, a lélegzetedben szomjazom a szót, amit még érzek benned” – 11-13 hangot esik a dallam (tercpárhuzam miatt a kettősség). Amikor Erkel Himnuszát a világ legpesszimistább dallamívének mondják, lehet, hogy igazuk van. Ott 12 hang (egy kvart és egy oktáv) esés valósul meg a dallam végén. Íme, három dal, három gyöngyszem, három szuperpesszimista dallamvezetés. Mégis-mégis mindhárom gyönyörűséges és felemelő. Hogy ne mondjam: katartikus.
Összefoglaló a 2Mak 4-hez. Nevek, belviszályok, istenhit és hellenista befolyás. Hosszú fejezet, tele egymásnak feszülő emberi indulatokkal. Simon bemószerolja Oniászt a helytartónál, Oniász a királynál keres menedéket. Majd Epifanész uralkodik. Simon testvére, Jázon lesz a főpap megvesztegetéssel, aki a hellenista divatot bevezeti. A papok hanyagolják a templomi szolgálatot. Jázon pénzt küldet a királynak Simon testvérével, Menelaosszal, aki Jázon fölé kerekedik. Menelaosz fosztogatja és osztogatja a templom kincseit. Oniászt megöleti Andronikosszal, akit viszont Antiochusz király fogat el és végeztet ki. Menelaosz ellen bíráskodna a király, de M. megvesztegeti. Így a templom érdekeit védők szenvedik el az igazságtalan ítéletet. Menelaosz a nép ellensége. Közöm. A pénzmágnások korában kivált erős a fent vázolt tendencia. Annak van igaza, akinek jobb ügyvédje akad. Elég ide annyi, hogy a földi bíróságok ítéletét egy igazságos fogja követni, melyben mindenki megmérettetik. S lehet, hogy a kiskapukat bezárják az ítélet meghozatala előtt. A túlvilágon nincs az az ügyvédi rafinéria, amely eltüntetné a hamisságok nyomait. Igaz viszont, hogy jelen van Isten irgalma, sokak egyetlen menekülési lehetőségeként. Az irgalom az a szalmaszál, amelybe megkapaszkodhatnak, akik kellő alázattal beismerik korábban elkövetett gonoszságaikat.  
         

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr757511396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.06.02. 11:21:39

Nekem sikerült saját lelki és fizikai módszerrel megszüntetni a fülzúgást. Csak erős stresszes állapotban jön elő. Javaslom, hogy figyelj befelé. Bocsánat, ha illetéktelen beleszólásnak véled.

emmausz 2015.06.02. 12:15:31

Rendben, próbálom. Hátha...

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.06.02. 12:31:31

Na, ugye hogy nem állandó a személyid. :) Ámbár ez az 50 éves érvényesség enyhén szólva nevetséges, én 2009-ben cseréltettem, 10 évig érvényes.
"Ha egyáltalán látszik még valami digitális arcképemből" - erről nekem a Nagy László-féle "ha lesz még arcuk" jutott eszembe, és ide most nem is tudom, milyen szmájli kéne, talán szomorkás.
süti beállítások módosítása