Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.06.10. 10:12 emmausz

Mi foglalkoztat?

- Matteo atya. Sablonos krimisorozat, humorral átszőve, Terence Hill főszereplésével. Az atya Gubbio papja, aki „kenterbe veri” a hivatásos nyomozókat. Gubbio. Szerencsétlen település, mert „egyvalamely farkas” naponta termel egy hullát, mivel a tévésorozathoz ez szükséges. A pap rendre megtalálja a tetteseket. Közben még súg is a városka rendőr-törzsőrmesterének, aki feletteséhez továbbítja az infót saját ötleteként. Óhatatlanul visszaemlékezem beosztott SZB-titkáromra, aki a heti értekezleteken emlegette: „Azt gondoltuk a Miklóssal...” Mígnem egyszer leállította az egyik kollegina: „Pontosítsuk: Azt gondolta a Miklós, te meg most felveted nekünk.”
- Reggel éhomra labor. Viszek három könyvet a Csobánka téri könyvmegállóba abban a reményben, hogy találok helyettük három másikat. Lett volna egy ifjúsági, de koszos. Lettek volna még határesetek, mégis inkább három irodalmi folyóiratot hoztam el. Lássuk, mit írnak, akik ebből élnek. Akcióm a viccre emlékeztet: Tied ez a ronda dög? Mit beszélsz, ez egy 10 000 ft-os kutya... Eeeez? Igen, tegnap cseréltem két 5000 ft-os macskáért. A népnyelv tömörebben fogalmaz: Eben gubát cseréltem.
- Azt hirdeti az áruházlánc: Akció, egyet fizet, kettőt kap. (Nem is ér többet.) Azt tapasztalom évtizedek óta az üzemanyagpiacon: Kettőt fizet, egyet kap. A bankhitelesek is tudnának mesélni, de nem foglalkozom vele. Lerágott csont.
- Ha (újság)író iskolát nyitnék, nagyon céltudatosan tanítanék. Ilyeneket:
Akkor jó az írás, ha átmegy az üzenet. Azt olvassa az érdeklődő, amit értésére kívánok adni.
Ehhez ébren kell őt tartani. Vagy azzal, hogy állandóan történik valami izgalmas, vagy humorral, esetleg olykor egy-egy zseniális értékű gondolattal. Olyannal, amiből utóbb szállóige lehet.
Ha két mondatnyi a mondandóm, legyen mínuszos hír terjedelmű.
Ha harminc oldalnyi, akkor legyen benne spiritusz, hogy ennyi szöveg elolvasására rábírd a nagyérdeműt.
A hitelesség az első pozitív fémjelző. Ám nem könnyű megszerezni.
Ehhez, mind egy kötet megjelentetéséhez kapcsolati tőkére van szükség. (Zsenik kivételek, nekik elég egy frappáns reklám.)     
Könyvkiadáshoz tőkére van szükség, s intézményeknek van tőkéjük. Ha könyvet kívánsz megjelentetni, csapódj intézményhez, s add a kulcsember értésére, hogy elengedhetetlenül fontos műved kiadása az emberiség megmaradása szempontjából.
Legyen egészséges önkritikád! Ha tudod, hogy köteted csak a remittenda könyvek számát gyarapítaná, ne terheld vele az olvasó társadalmat. Pénzeddel való beszállással se mozdítsd elő megjelenését. Annyi ócska könyv hever a boltokban.  
Összefoglaló a 2Mak 12-höz. A hatalmasok levelekben biztosított békéje nem tart sokáig. Liziász nyugton marad, de Timóteus és Nikanor nem. Joppe tengerbe süllyeszt 200 zsidót, Jamnia lakói hasonlót terveznek. M. Júdás mindkét kikötőt felégeti, majd az arabok ellen fordul, győz, de békejobbjukat elfogadja. Kaszpi városa ellenségesnek bizonyul, falait lerombolják, patakokban folyik a vér. Charakában az ostrom során 10 000 embert megölnek. A zsidók Karnion ellen vonulnak, hogy Timóteussal leszámoljanak. 30 000 pogány harcost lekaszabolnak. Timóteus az életéért könyörög. Elengedik. Efronban 25 000 embert terítenek le. Gorgiász csapatait is megfutamítják. Júdás ezután saját halottait temeti. Bálványokat talál ruhájukba rejtve. Rámutat: Ez a kétlakiság okozta vesztüket. Mindenesetre imádkozik a halottak feltámadásáért, mert hiszi, hogy így is lesz. Meggyőződése szerint a jámborul elhunytak nagy jutalomban fognak részesülni odaát. Közöm. Akkor is, ma is égen-földön folyik a tánc. A békétlenségek háborúkhoz vezetnek. De a halállal nincs vége mindennek. Erre tanít a jó 2200 éves Makkabeus-könyv. Nem reménytelen a megtévedtekért imádkozni, s bizonyosra vehető, hogy az igazak nagy jutalomban részesülnek. A Mester (Jézus, a Krisztus) majd megerősíti ezeket tanításában. Talán feltűnt, hogy azt írom: a Krisztus. [Onnan a névelő, hogy Krisztus Felkent értelmű, tehát „a Felkent”.]

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr657531124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása