Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.07.14. 21:26 emmausz

Kérdések magamnak

Mekkora az a jövedelem, amire azt mondom, hogy elég? Van-e ennek felső határa? (Ha nincs, akkor állandósuló sztrájkokra mozgósít?)
Mit kell tudnia az elég jó mobilnak? Hány hónapig tartja magát egy típus?
Miért kell a legújabb okostelefon?
Hány csatorna fogása elég egy átlagos tévénéző igényeinek?
Mekkora az a tévéképernyő, ami már elég nagy?
A piacon lévő E-book fajták közül melyik az elég jó?
Milyen típusú laptop elég okos, elég rugalmasan alkalmazkodó igényeinkhez? Meddig?
Kell-e okvetlenül tablet otthonra?
Hány digitális felvételt érdemes megtartani albumokba rendezve?
Milyen közel lakjunk a főközlekedési utakhoz? Miért baj, ha túl közel, miért, ha túl messze?
Házra spóroljunk-e, vagy lakást vegyünk inkább?
Hány generációs legyen? És a kert? És a magánjátszótér?
Kell-e mosogatógép, vagy fölösleges?
Kell-e robotgép készlet?
Mikor vagyunk elégedettek a hűtés-fűtéstechnikával? Soha?
És a lakásban alkalmazott világítástechnikával?
Hány ökológiai lábnyom ad elegendő komfortérzetet?
Milyen sűrűn kell lakberendezést váltani, autót még jobbra cserélni? És ruhatárat? – hogy boldognak érezzük magunkat, vagy legalább megelégedettnek.
A tömegközlekedés csak szükséges rossz, vagy értelmes alternatívája az autózásnak?
Tud-e egy szakrendelő orvosa tisztességes munkát végezni, vagy csak magánpraxisban?
Hova kell mennünk nyaralni, üdülni egy évben – és hányszor – ahhoz, hogy jól érezzük magunkat?
Hány országot, várost, természeti nevezetességet kell megismernünk ahhoz, hogy úgy érezzük: világot láttunk.
Fama est, hogy néhány száz éve a királyok nem étkeztek olyan pompásan, mint mi. Mikor leszünk elégedettek az ételeinkkel?
Hallom, némelyek kiabálnak már: Hagyd abba!
Legyen akkor így.  
Ízelítő a Jób 26-
ból. Bildád szavaira reagál Jób: „Sokat segítettél a tehetetlenen, az erőtlen karnak támaszul szolgáltál; jó tanácsot adtál a tudatlannak, és nagy bölcsességről tettél bizonyságot! De kinek nyilatkoztattad ki a szavad? És kinek a lelke szólt belőled?... Előtte az alvilág mezítelen fekszik, nincsen eltakarva. Északot feszíti az üresség fölé, és a semmi fölé a földet függeszti. Ő sűríti össze a vizet felhőkbe, s nem szakad le alattuk az ég boltozata. Ő az, aki elfödi a telihold arcát, felhőtakaróját fölé borítja. A vizek színe fölé egy kört rajzol ott, hol a sötétség a fénnyel határos. Az ég oszlopai inogni kezdenek, reszketnek korholó szavától. Ereje fölkorbácsolja a tengert, bölcsessége Rahab fölé kerekedik. Hogyha rálehel, újra ragyog az ég, és a fürge sárkányt átdöfi a keze. De ez mind csak szegélye útjának, suttogó szavakat hallottunk csak tőle! Eget rázó tetteit ki tudja felfogni?” Közöm. Jób nem hárítja el Bildád szavait, csak fölöslegesnek tartja. Meglepő módon rövid összefoglalót kapunk korának a világmindenségről való elképzeléséről. Érdekes a párhuzamosság a majd századokkal később bekövetkező jelenettel: Krisztust felkeltik párnájáról a a tanítványai, Galileai-tó háborgása miatt, aki lecsendesíti a habokat. Ki ez, hogy még a szélnek s a víznek is parancsol? – kérdezgetik egymástól. De ez még mind semmi – toldja meg Jób: „csak szegélye útjának, ... eget rázó tetteit ki tudja felfogni?” Költői a kérdés. Senki. Minden kegyelem, a hőség, a fagy, a szél, a hó. Minden. A Lélek teszi, hogy a szél ott fú, ahol akar, mondja majd Jézus Nikodémusnak.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr567628706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.07.14. 21:46:55

Jó kérdések! és szinte vég nélkül lehetne még hasonló kérdéseket sorolni.

Klári Bodó 2015.07.14. 22:08:16

Valószínű, hogy nem örülnél a válaszaimnak. Nekem tetszik a modern világ. (Nem elfeledve a régit.)

emmausz 2015.07.14. 23:38:34

exbikfic :)
Klára. Nincs nekem semmi bajom a modern világgal, de a dobd el a régit vegyél egy újat, ne légy sose megelégedve semmivel, az tarthatatlan az emberiség létszámát és az anyagi javakat tekintve. Nekem meg nincs jogom a magam méltóságát a többiek elé tenni. Értem rajta: több komfort jár nekem, mint más igyekvő embernek.

Klári Bodó 2015.07.15. 07:25:06

Ilyen összefüggésben nézve: persze, igazad van.
süti beállítások módosítása