Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.10.03. 20:07 emmausz

Esküvő Máriaremetén

Egyszer – kb. húsz éve – korrektúrázásért kaptam tíz Bibliát. Kétféle méretűt választottam. Mivel közösségeinkben sok ismerős gyermeke házasodott, elajándékoztam őket. Mind Bibliát kapott tőlünk nászajándékba. Az eltelt két évtized során számosan kötöttek házasságot. Rendre Bibliát kaptak. Valahogyan megmaradt ez a szokásunk. Nem bántam meg. Egyik barátunk gyermeke azt kérte, hogy írjak néhány sort ajándékukba. Nem tettem, hanem egy könyvjelzőt küldtem neki egy gondolattal. Annyira pozitív visszajelzést kaptunk, hogy azóta mindenki ezzel a könyvjelzővel kapja. Szövege: „Az írás a legnémább beszéd, olykor mégis a leghangosabb. Ez az Írás még ennél is több: Isten lenyomata – nevezzük kinyilatkoztatásnak. Ez a lap csak könyvjelző, de ez a Könyv az Élet jelzője, iránymutatója. Legyen a Ti életeteké is!”
***     
Utánanéztem. Máriaremete előbb (1800 előtt) Remete Mária volt, nagyon helyesen. Valamikor megfordult a sorrend, és Máriaremete lett belőle. Igaz, hogy van Mariazell, és Máriaradna, de van Makkosmária is, és utóbbi a helyes. Csak profán példáim vannak. Már Tömörkény is óg-móg a halpaprikás miatt. Miért ficamítják ki a paprikáshalat, megtekerve a szórendet? Azóta aztán bővült a lista csirkepaprikással, csokoládéfelfújttal, stb. Még szerencse, hogy nem hólyag felfújtról, hanem felfújt hólyagról szoktunk beszélni.

***    
Levente közelről láthatta az alkalmi zenekart. Gitárok, fuvola, blockflöte, nagybőgő. Mivel többek között nagybőgős is akar lenni, megpendítette a húrokat. Nagyon élvezte. Én pedig azt pendítettem meg, hogy ennek a bőgőnek ára is van. Kérdeztem: Mennyi? Válasz: Egy milka. Mondom: Levente, gazdag apád van, hogy neked majd ilyen drága hangszert fog vásárolni.
***
Hallgatom az egyik számot. Vajon tudják-e a többiek, hogy sem a szöveg költője, sem átigazítója, dallamának szerzője nem él már? Weöres Sándor (†1989) versére szerezte a testes – ezért Cipó névre hallgató – Benkó Tibor (†2010). Miközben száll a dal, kicsit rájuk is emlékezem, akik odaföntről hallgatják közös alkotásukat.

*** 
A pap imádkozik az új asszonyért és egyáltalán az új párért. Sok minden szépet sorol. Többek között azt, hogy adja az Isten, hogy mindketten megláthassátok gyerekeitek gyerekeit. Ránézek a Tücsire. Stimmel. Megértük, hogy megláthassuk gyerekeink gyerekeit. Legidősebb unokánk fiú 18 éves. Ha kis szerencsénk van, örvendhetünk gyerekeink gyerekei gyerekeinek is. Még egy kicsit kellene kitartani hozzá. Rászorulna ez a formula egy kis változtatásra, mert korunk átlagéletkora bőven lehetővé teszi egy újabb generáció megérkezésének a megérését.
*** 
Hazafelé beugrottunk az üzletházba kenyérért és tepertőért. Mert ha mi nem is ehetünk kenyeret, más igen. S holnap várjuk más érkezését. Sorba álltunk a kasszánál. Ráértünk, mert az orrunk előtt pénztároscsere folyik. Kis türelmet kértek. Mondom, másunk sincs. Nézegettük, hogy az elénk tett élelmiszerekből mit fogyaszthatnánk. Rövid leszek. Semmit. Pedig egy kávés italt T. szívesen megivott volna. Viszont láttunk egy ragasztóletépőt.
Nos, mit gondoltok, hogy hívják a cellux-szalagnak nevezett Tixót? ...? Scotts-nak.
Közben elkészült a váltás. Nézem a szerzeményeket. Én vettem két tepertős pogácsát, mert az kenyér is, meg tepertő is. Tücsi vett egy kis kenyeret, három doboz tepertőt, egy tálca süteményt, egy zacsi valamit vörös áfonyával. 3160 Ft-t hagytunk ott. Hm. Nem is olyan sok egy milla egy jó nagybőgőért.
66. ZSOLTÁR. (részletek) A NÉP HÁLAÉNEKE (A karvezetőnek – ének, zsoltár.) Ujjongjatok Istenemnek... Imádjon téged az egész föld, és zengje dicséretedet, magasztalja nevedet! Gyertek és lássátok Isten nagy tetteit: csodálatosat művelt az emberek között! ... Hatalmával kormányoz örökké, szeme vigyázza a nemzeteket, nehogy a lázadók elbízzák magukat. ... Igaz, megpróbáltál bennünket, Istenünk, ahogy az ezüstöt szokták, tűzben megvizsgáltál..., de végül mégis könnyebbülést adtál. Égőáldozattal lépek hajlékodba, ... Isten meghallgatott, felfigyelt könyörgő szavamra. Áldott legyen az Úr, mert kérésem nem vetette el, irgalmasságát nem vonta meg tőlem. Közöm. A zsoltár nem nevez meg szerzőt. Attól még mondanivalója logikus és értelmes. Isten jó, irgalmas, az igazat megsegíti, (hozzáteszem: a hamist is szereti, ha hagyja, hogy szeresse). Istenünk gondviselő Isten.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr747887150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása