Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.11.23. 10:42 emmausz

Szobafogságban marad az olvasás és a rejtvényfejtés

Hű kutyaként tart velem az influenza, s eközben próbáltam odafigyelni aktuális olvasmányomra, Sławomir Mrożek: Zuhanás közben c. elbeszéléskötetére. A szerző nem egészen ismeretlen előttem. Tini koromban már kapcsolatba kerültem írásaival. Fanyar humorú íróként raktároztam el magamban. Ezeket a novellákat olvasva nemegyszer megizzadtam, állapotomnál fogva vagy annak ellenére bele-belealudtam egy-egy véget érni nem akaró történetbe. Biztos, hogy bennem van a hiba, mert Mrożek jól ír, képei tiszták, rövid írásai frappánsak, érthetők, gazdagítanak. A hosszabb, már-már kisregény terjedelműek mintha nem mondanának többet, mint rövidre fogott sztorijai. Próbáltam a magyar írókhoz hasonlítani. Nem sikerült igazán. Ahogy Schneider úr válaszolt Hippolit lakájnak, az itt is elsüthető: Mrożekben találtam „ebbül is egy kicsit, abbul [az íróbul] is egy kicsit”.
Mrożek leginkább Mrożekre hasonlít. Úgy vélem, hajlik az abszurd felé. Nem akar feltétlenül pontot tenni a mondat végére. Még megjegyzem, hogy az elbeszélések zömét Kerényi Grácia fordította – nagyon olvasmányosan. A többi műfordítóról nem tudnám hangsúlyosan állítani az előzőeket.
***
Ó, azok az olasz módra jellegű rejtvények. El-elszórakoztatnak, ameddig azt igazolják, hogy szellemi állapotom még jó színvonalú, azaz elvárható időn belül megoldom a feladványokat. Aztán kezd egyre pikánsabb lenni a feladványgyűjtemény. Egy-egy szektor megfejtendő meghatározásait rendben leközli, egy másikat pedig ömlesztve. egy szintig megoldom a feladványokat, de aztán bedobom a törölközőt. Az észtorna kedves, de a Hamupipőkééhez hasonló froclizás nem nekem való. Minden meghatározás ömlesztve. Na nem. Nem azért élek, hogy egy műbalhét, egy álproblémát megoldjak. se kedvem, se energiám hozzá. Hogy is volna. Ez már nem szórakozás, hanem öncélú kínlódás. Én lebeszélném a rejtvénykészítőket, hogy megalázzák azokat, akiket szórakoztatni akarnának. Ha meggondolom, akár sikerül a megfejtés, akár nem, egyként a szelektív hulladékgyűjtőben végzi a kitöltött füzet. Akkor meg minek ez a sziszifuszi erőlködés?
***
Minden inggalléromat újra be tudom gombolni az utolsó gombig. Ez jó hír. A jobb kezem ujjai nem találkoznak még balcsuklóm megszorításával. Az igazi fogyás akkor áll be, amikor mindkét kezem ujjai átérik a másik csuklót. Mivel balkezes vagyok. balcsuklóm sokkal erősebb, ergo vastagabb is, mint a jobb. Tehát nincs megállás. Van még mit tenni, továbbra is keveset enni.
Lassan visszatérünk a napi sétákhoz. Úgy gondolom, hogy kezd alábbhagyni az influenza szorítása. Van még, de már nem az igazi. Hála Istennek! Éppen ideje már, hogy abbahagyja rám telepedését.
119. zsoltár. A törvény dicsérete
Cáde
Igazságos vagy, Uram, igazak végzéseid! Igazságosságban és teljes hűségben nyilvánítod ki parancsaidat! Emészt a buzgóság házadért, mert ellenségeid feledik szavadat. Kijelentésed tiszta és igaz, azért kedves szolgád szemében. Bár kicsi vagyok és lenézett, törvényeidet mégsem felejtem el. 

Jogod örök érvényű jog, utasításod maga az igazság. Szomorúság és szükség látogatott meg, törvényed mégis gyönyörűségem. Bizonyságod mindörökre igaz, taníts meg rá, és élni fogok.
Kof
Egész szívemből szólítalak, Uram, hallgass meg! Az utat, amelyre tanítasz, azt fogom követni. 

Hozzád kiáltok, adj szabadulást, s megtartom parancsaidat. Korán reggel jövök segítségért, és várok szavaidra. Szemem már az éjjeli őrség előtt ébred, hogy megfontoljam tanításod szavát. Halld meg hangomat, Uram, irgalmad szerint, s ahogy megígérted, adj nekem életet! Közelednek, akik álnokul üldöznek, s törvényeidtől nagyon távol állnak. De te közel vagy, Uram, s minden szavad igazság. 
Parancsaidat már régóta ismerem, örök időkre hirdetted ki őket. Közöm. Uram, adj szabadulást, s megtartom parancsaidat – tanítja a zsoltáros. Ám az újszövetség túllép ezeken a szavakon. A keresztségben minden ajándékot megkaptunk, amelyek az üdvösséges élethez szükségesek. A mi feladatunk tudatosítani magunkban: Krisztus társörökösei vagyunk – éljünk is ennek megfelelően.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr398101654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.11.24. 18:01:00

Ez a csuklóátfogó módszer azért kissé vitatható, mert ha valakinek a csontozata vastag, akkor lehet, hogy nem tud annyira lefogyni, hogy átfoghassa, arról nem is beszélve, hogy ha még ehhez tömzsi ujjai is vannak az illetőnek, akkor próbálkozhat napestig. :) Ettől még a fogyás az bizony eredmény!

emmausz 2015.11.24. 18:28:51

A dolog attól egyszerű, hogy amikor 25 kilót fogytam, a vége felé már sikerült átfognom saját csuklómat. egyiket is, a másikat is. Persze nem általánosítható a dolog, inkább csak érdekes.
süti beállítások módosítása