Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.01.07. 06:32 emmausz

Néhány játékról

- Capitaly. Gyerekkoromba visz vissza. Unokatesónknak volt. Még a háború előttről. Nagyon szerettük a stílusos régi táblát, a házakat, a szállodákat, a szerencsekereket. A forgótőkét felvenni. Szerettük a Váci u.-t, a Dorottya u.-t, a Verpeléti utat (ma Karinthy F. u.), a Rákóczi utat, az Üllői utat, stb. Szerettük a játék bankókat. Tudtuk, hogy házakat kell venni, majd szállodákat, és aki megszáll bennük, fizetnie kell.
Szocialista változatával (Gazdálkodj okosan!) nem volt szerencsém játszani. De láttam. (OTP volt és részletre vásárlás, mosógép, porszívó stb.). A Capitaly „fényűzési adójához” képest ez kissé snassznak tűnt. Később újra megjelent a Capitaly. Francia rokonságunk hozzánk látogatva olykor hozzáfogott játszásához. Ilyenkor már menekülőre fogtam, mert ismertem annyira, hogy két-három óránál is hosszabb ideig tart, mire a „nagy halak megeszik a kis halakat”.
- Ki nevet a végén? Gyerekkoromban sose nevettem rajta. Később unokáimon igen. Leültünk Ágostonnal, Blankával. Dobáltunk, s lányom figyelte, milyen módon játszunk. Blanka, a kisebb hatos dobással kiállította figuráit, majd a pályát megrövidítve azonnal betért a kör égén lévő házába. Ágó elég szabadon kezelte, hogy mikor mennyit dob, mennyit lép. Ő lett a második. Én megpróbáltam a szabályokat tartani. Ha nem rúgnak ki, akkor is csak harmadikként poroszkáltam volna be. Kérdi lányom: Miért jó így játszani? Mire én: mert így örömet szereztem unokáimnak ahelyett, hogy összetűzésre került volna sor köztük.
- Rabló römi. Unalmas játék, ha van a játékosok közt agyilag zokni. Először elkezd kombinálni, majd öt perc elteltével rájön, hogy nem lehet kirakni, amit akart. Ekkor elkezdi a folyamatot visszafelé.  A többiek fejcsóválva jegyzik meg: „Nem megy flottul a játék”.
- Kanaszta. Kb. fordított römi. Ahány ház, annyi szokás. Hányszor tanultam meg a számolást? Ahányszor utóbb elfelejtettem.        
- Ötleteim. Egy felnőtt játékom. Olykor egy-egy ötletet megosztok másokkal. Ha nekem bevált, beválhat másoknak is, pl.  Folyadékcsere könnyebben. Félévenként illik cserélni az autó szélvédőmosó folyadékát. A nyári inkább bogarak fehérjéjét hivatott letakarítani, a téli pedig fagyállóval van keverve. A folyadékok betöltőnyílása a Colton (de más típusú autókon is) valahová be van suvasztva, olykor elég nehéz hozzáférésű helyre. Nehéz a beömlő nyílás fölé úgy emelni a kannát, hogy az öt literes flakonból mellé ne menjen egy kisebb-nagyobb mennyiségű folyadék. Legalább 20 éve segédeszközzel célzom meg a lyukat. Tölcsért vágtam pillepalackból. Ezt helyezem a folyadéktartály nyílására, és csak arra kell ügyelnem, hogy az immár elég nagy átmérőjű tölcsérbe célozzak. Általában gond nélkül sikerül az akciót befejeznem. Nem ömlik mellé semmi. 
Nos, 2016-ra ez az ajándékom minden autós olvasómnak. Kívánom, hogy könnyítse meg az életét ötletem felhasználásával. Akinek meg nincs szgk-ja, vegyen egyet magának, különben nem tudja alkalmazni ezt a könnyítő manővert.
Péld 25.
V. SALAMON MONDÁSAINAK MÁSODIK GYŰJTEMÉNYE

Ezek is Salamon mondásai – Hiszkijának, Júda királyának emberei gyűjtötték össze őket: Istennek a dolgok elrejtése a dicsősége, a királyoké meg a fölfedésük. Az ég magassága, a föld mélysége és a király szíve kifürkészhetetlen. Ha az ezüstből kiveszed a salakot, akkor egészen tiszta lesz. Ha a király közeléből elűzöd a gonoszt, trónja megszilárdul az igazságosságban. Ne tolakodjál a király színe elé, ne akard a nagyok helyét elfoglalni! Jobban jársz, ha hívnak: „Gyere ide följebb!”, mint ha elküldenek az előkelőbb elől. Hogyha meg is látott valamit a szemed, ne vidd elsietve a bíróság elé! Mert aztán végül is mit teszel majd akkor, ha az embertársad átkozva megcáfol? Intézd el peredet embertársaddal, de közben ne fedd föl másnak a titkait. Különben, aki hall, az megszégyenít, fecsegésedet nem szívhatod vissza. Mint az aranyalmák ezüsttányérokon, éppen olyan a szó, amit jókor mondanak. Mint az aranygyűrű, s mint az arany ékszer, olyan a bölcs tanító a szófogadó fülnek. Mint a hűsítő hó aratás idején, olyan a hű követ annak, aki küldte, felüdíti az ura lelkét. Tornyosuló felhő és szél eső nélkül az, aki kérkedik, bár nincsen tehetsége. A türelem megenyhíti a fejedelmet, a szelíd beszéd megtöri a csontot. Ha mézet lelsz, csak annyit egyél, amennyi jólesik, különben torkig leszel vele és kiadod. Ritkán tedd lábadat más ember házába, különben jóllakik veled és meggyűlöl. Mint a harci pöröly, a kard és a hegyes nyíl, olyan, aki más ellen hamis vallomást tesz. Mint az odvas fog, és mint a roskatag láb, annyit ér a hűtlen, amikor bajban vagy. Mint aki hideg napon leveti ruháját, mint amikor a sebre ecetet öntenek, olyan, aki összetört szív előtt nótázik. Ha ellenséged éhes, adj neki kenyeret, hogyha meg szomjas, adjál neki vizet! Így izzó parazsat gyűjtesz a fejére, és majd megfizeti neked az Úr. Az északról fújó szél esőt szokott hozni, a titkon suttogó nyelv megdöbbent arcokat. Jobb a tető szegletében lakni, mint közös házban egy házsártos asszonnyal. Mint a hűvös víz a kimerült embernek, olyan a jó hír távoli országból. Mint a felkavart kút és a megromlott forrás, olyan az igaz, aki meginog a gonosz előtt. Ha mézet eszel, a túl sok abból sem jó. Ne hagyd, hogy hízelgő szókkal megfogjanak! Mint a lerombolt város, amelynek nincsen fala, olyan a férfi önuralom nélkül. Közöm. Néhány mondatát kiemelem a salamoni bölcsességeknek. Ne akard a nagyok helyét elfoglalni! Jobban jársz, ha hívnak: „Gyere ide följebb!”, (majd Krisztus is idézi: kerülj feljebb.) Tornyosuló felhő és szél eső nélkül az, aki kérkedik, bár nincsen tehetsége. (A helyes önismeretre buzdít.)  Mint amikor a sebre ecetet öntenek, olyan, aki összetört szív előtt nótázik. (Egy fájdalomtól összetört ember előtt örömről beszélni merő ostobaság.) Ha ellenséged éhes, adj neki kenyeret, hogyha meg szomjas, adjál neki vizet! Így izzó parazsat gyűjtesz a fejére, és majd megfizeti neked az Úr. (Szinte szó szerint idézi Jézus az ellenségszeretetre vonatkozóan.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr718248214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása