Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.08.30. 17:58 emmausz

Magányom idején

Szombaton bevásároltunk. Mondom a felségnek: Nagyon szeretem a Balatont. Nincs ebben semmi különös. Én is szeretem, ő is szereti. Útjaink olykor kettéválnak. Ki ezért futkos, ki azért. Aztán találkozunk. Amikor az akciós kosár mellett vitt el az utam, egy Balaton szeletet magamhoz vettem (ha már annyira szeretem). Feleségem meg engem szeret, mert összetalálkozva látom, hogy ő is a kosarunkba tett egy Balaton szeletet. Nincs ezzel semmi baj. Kicsit hizlal.
Itthon kerülgettük az asztalra tett ostyákat. Ám feleség napokra elutazott unokázni, a Balaton-szeletek pedig eltűntek. Keresem itt, keresem ott, keresem lehetetlen helyeken. Csak nem vitte el az útra?    
Ma végre megtaláltam. Jégkrémekre vadásztam a fagyasztóban, amikor megláttam, hogy ott lapul a két csokis nápolyi. Megmenekítettem őket a fagyhaláltól.
Különben is, minek a nápolyit fagyasztani?
***
A vadszőlő kiirthatatlan és hatalmas életerővel megáldott növényfaj. Újra és újra elfoglalja panelerkélyünk falát. Feleségem irtogatja ismételten. Érdekes módon azt vettem észre, hogy a növény tapadó kacsokkal olyannyira megrögzíti magát a zúzottkő-falon, hogy az elszáradt kacsmaradékokat erőnek erejével lehet csak eltávolítani – egyesével. Mivel mániám a tépkedés (jaj, minden kezembe kerülő palacknak), hozzáfogtam, hogy letépkedjem a helyzetüket makacsul védő elszáradt tapadó kacsokat. Addig tépkedtem őket, ameddig bele nem fáradtam. Közben hatalmas ötletem támadt: Biokémikusok hatalmasat kaszálhatnának azon, ha vegyelemeznék a vadszőlő tapadó anyagát, és azt a folyamatot, amelynek során jó hatású kötést hoznak létre azon a közegen, amelyre rátapadnak. Szerintem kiváló ragasztószert lehetne előállítani a természet e csodájának ellesése nyomán. Ötletemért a szokásosakat kérem: A forgalmazott szer hasznából 1% legyen az enyém.  
Persze elszalad velem a képzeletem. A pókfonal is sokkalta erősebb, mint a vele azonos átmérőjű legjobb acél, ennek ellenére máig se gyártanak műökörnyálat.
Nem tökéletes ez a világ.   
Ízelítő a Jeremiás 51. f.-ből:
Az Úr háborút hirdet Babilon ellen
Ezt mondja az Úr...Elhullnak a halálra sebzettek a káldeusok földjén, és Babilon utcáin azok, akiket utolér a kard. Mert országuk eltelt gonoszsággal Izrael Szentje ellen. .... Meneküljetek el Babilonból, [ki-ki mentse az életét... Mert az Úr elhatározta és végre is hajtja, amit kimondott Babilon lakói ellen. ..., a csatakiáltás felzúg ellened. ... Szégyenkezik az ércöntő a bálvány miatt, mert képmásai csak hiábavalóságok, ... elvesznek mind, ha elérkezik megfenyítésük napja. ...

Az Úr kalapácsa és a nagy hegy
Kalapácsom voltál; harci fegyverem..., de most szemetek láttára megfizetek Babilonnak és Káldea minden lakójának azért a rosszért, amit Sionnal ...

Közel van Babilon pusztulása... Média királya változtassa pusztasággá Babilon földjét... Hasonlóvá lett Babilon leánya a szérűhöz, amelyet jól megtapostak.
Az Úr bosszúja
...ezt mondja az Úr: Nézd, magam vettem kezembe ügyedet, hogy biztosítsalak: bosszút állok érted. Kiszárítom folyamát és elapasztom forrásait. Romhalmazzá teszem Babilont, ...

Siratóének Babilonról
...Babilon ...városai pusztasággá lettek, ... Olyan földdé, amelyen nem lakik ember.

Az Úr megbünteti a bálványokat
Megbüntetem Bélt Babilonban... az erőszak jut uralomra a földön és az egyik zsarnok kiirtja a másikat. Igen, eljön az idő, amikor meglátogatom Babilon bálványait. Egész országa megszégyenül akkor, és minden lakója elhull halálra sebzetten. ... akik megmenekültetek ... jusson eszetekbe Jeruzsálem! ... Maga az Úr pusztítja el Babilont... Örökké tartó álomba merülnek, és többé nem ébrednek föl. A Király mondja ezt, akit a Seregek Urának hívnak.

Babilont földig rombolják
... Így lesz semmivé mind, amiért a népek fáradoztak; és tűzben enyészik el a népek műve.

Az Eufráteszbe vetett prófétai szózat
... Jeremiás leírta egy könyvbe mindazt a csapást, amelynek Babilont utol kellett érnie... így szólt Jeremiás Szerajához: Amikor megérkezel Babilonba, láss neki, és olvasd fel hangosan ezeket a szavakat. Majd ...köss rá egy követ és vesd az Eufráteszbe ezekkel a szavakkal: „Így süllyedjen el Babilon, és ne keljen föl többé abból a nyomorúságból, amelyet rá hozok!” Eddig tartanak Jeremiás szavai. Közöm. Isten végtelenül erős. Az ószövetség embere antropomorfnak képzeli. Bosszúállónak, aki megbünteti a gonoszokat. Noha az Ószövetség más helyén a zsoltáros így lamentál: „Uram, ha a vétkeket számon tartod, Uram, ki állhat meg előtted? ...tenálad a bocsánat, ... az Úrnál van az irgalom, és bőséges nála a szabadítás. (129)” Ami pedig a zsarnokságot illeti: az erőszak jut uralomra a földön és az egyik zsarnok kiirtja a másikat, mit mondjak? Ma is ez történik. Az egyik zsarnok kiirtja a másikat.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5211662788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása