Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.11.03. 11:12 emmausz

Háttérzenéim

Háttérzenéim szinte folyamatosan szólnak. Náluk folyamatosabban csak a fülem zúg, különösen is hidegfront idején. Mostanság reggeli posztom írása közben egy arpeggio Dont hegedűetűd szólt bennem, de nem az én meglehetősnek ítélt hegedűtechnikámmal, hanem a lófarkas lány előadásában. Ő napi másfél órát gyakorolt, de nem azért, hogy letudja kötelező adagját, hanem hogy tökéletesítse hegedűjátékát. Én csak bámultam, ahogyan mozgott játék közben, egész testével megerősítve azt a darabot, amibe éppen beleélte magát: két lábon álló hegedűvé vált. Úgy hajlongott, mint utóbb Illényi Katica. Úgy is játszott később, ha utóbb abba nem hagyta. Tehát Dont-etűd.
Ám megreggeliztem (ham and eggs), utána, ha kissé későn is felporszívóztam a lakást. Ámde ekkor már egészen más zene szólt bennem. A Turn, turn, turn c. sláger The Seekers előadásában. Csakugyan ideje van a porszívózásnak és ideje a porszívózás abbahagyásának. Ideje van a reggelizésnek és ideje a reggelizés abbahagyásának. Ideje van a temetőlátogatásoknak és ideje a rokonok felkeresésének. Ámde, minden csak szélkergetés és csupa hiábavalóság – tudjuk ugyancsak a prédikátortól.

***
Freund Tamás egyik előadásának nyomtatott változatát olvasom, benne elég baljóslatú jövőképét. A civilizációs körülmények a mikrobák mutációs rátája megnövekedhet, s emiatt rengeteg a torzszülött. Az agyunkra nehezedő adaptációs nyomás rontja kulturális örökségünk továbbadásának a hatásfokát, s kialakul a terrorizmus, a szekták, az elmagányosodás és az önzés. Az önzés terjedésének segít az urbanizáció, a közösségek hiánya (elidegenedés). Az ember nem hajlandó gk.-használatának minimalizálására, nemzetéért sem hajlandó áldozatvállalásra, (vö. pl. a 2004. dec. 5. népszavazás), alig tesz valamit lakóhelyéért, ... A tendencia hosszú távon a családok, rövidebb távon a nemzeti közösségek széteséséhez vezet. 
Szép jövő elé nézünk, nemde? Mit mondjak? Éljen a szép új világ, The Brave New World, amelyet 1932-ben, tehát nyolcvan egynéhány éve prófétált elénk A. Huxley.
Ízelítő a Dániel 9. f.-ből:
3. LÁTOMÁS A HETVEN ÉVHÉTRŐL
Dániel bűnbánó imádsága...
 én, Dániel, megértettem a szent könyvekből, hogy... Jeruzsálem pusztulása hetven évig tart. Istenhez, az Úrhoz fordultam... Uram, pirul az arcunk, a királyainké, fejedelmeinké és atyáinké, mert vétkeztünk ellened. De te, Urunk és Istenünk, irgalmas vagy és megbocsátasz, bár lázadoztunk ellened... Igazságos az Úr, a mi Istenünk, minden tettében, amelyet véghezvitt, mert nem hallgattunk a szavára.

Dániel irgalmat kér népének
...most feldúlt szentélyed fölött ragyogjon fel arcod, ó Urunk, tenmagadért. ...

Gábriel angyal jövendölése a hetven évhétről
... Még mondtam az imádságot, amikor Gábriel, az a férfiú, akit már láttam az előbbi látomásomban, hirtelenül ...megszólított és azt mondta: „... Hetven hete van népednek és szent városodnak. Akkor véget ér a gonoszság, lepecsételik a bűnt és levezeklik a vétket. Elérkezik az örök igazság, megpecsételik a látomást és a jövendölést, és fölkenik a Szentek Szentjét. ... Attól, hogy elhangzik a parancs: Jeruzsálem épüljön fel újra, hét hét telik el a fölkent Fejedelemig. Hatvankét hét alatt újra felépül az utca és a fal,... Hatvankét hét elteltével megölnek egy Fölkentet, (bírói ítélet) nem lesz neki. ...a pusztulás mindvégig tart..., míg a kiszabott büntetés rá nem zúdul a pusztítóra.” Közöm. Ez a fejezet is homályos prófécia. Egyesek a makkabeusi korra, mások a Messiás eljövetelének a korára vetítik ki a jövendöléseket. Bárhogy van is, a kérő ima mindig meghallgatásra talál, és úgy hat, hogy az legjobban szolgálja üdvösségünket. A többi nem a mi gondunk.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1911927139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása