Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.12.17. 14:05 emmausz

Szabad asszociációk

Amikor nincs itt vendég, akkor ráérünk mindenre. Most például összeszámoltam, hogy hány fejezetről nem adtam még ízelítőt és hozzátapadt gondolatokat az Ószövetség könyveit illetően.  Huszonnyolc a számuk. Ennyi tekercs, ennyi nap (kb. egy hónap) kell ahhoz, hogy a Biblia első nagy vonulatának a végéhez érjek.
Utána következik az Újszövetség nagyon tömény – és ki tudja hány – fejezete. Azért tömény, mert tele van életre szóló útmutatásokkal.
Módszerként az kívánkozik, hogy a szöveg elolvasásakor – mint eddig is, – várható, hogy néhány mondanivaló különösképpen is megragadja figyelmemet. Ezek azok a tartalmak, amelyekhez aktuálisan közöm van. Egyetlen esélyem arra, hogy ne torzítsam el a lényeget, éppen ebben rejlik:
A szöveg sokoldalúan hat az emberre, de rám ott és akkor nem véletlenül éppen azok a kitételek hatnak, amelyeket szeretnék kiemelni.
A továbbiakban is ezzel a módszerrel kívánok operálni.
Nevezzük szabad asszociációknak.
Ízelítő Náhum könyve 1. f.-ből
Jövendölés Ninivéről. Az elkosi Náhum látomásának könyve.
I. BEVEZETÉS
Zsoltár. Az Úr haragja
... Türelmes az Úr, de hatalma félelmetes, nem hagyja büntetlenül a bűnöst... Hegyek rendülnek meg előtte, halom halomra dől. Összeomlik színe előtt a föld, a földkerekség és minden lakója. ... Jó az Úr, menedék a szorongatás napján. ...

Jövendölés Júdáról és Ninivéről (Júdáról)
Miként gondolkoztok ti az Úr felől? ...

(Asszíriáról)
Belőled származott az, aki gonoszságot forral az Úr ellen...

(Júdáról)
Ezt mondja az Úr: ...többé nem alázlak meg. Nézd, most összetöröm az igát, amely rád nehezedik, és széttépem kötelékeidet.

(Ninive királyáról)
Felőled ezt határozta az Úr: Nem lesz utódod, aki viselje nevedet. Eltávolítom isteneid templomából a faragott és öntött bálványokat... Közöm. Tipikus ószövetségi istenkép. Hatalmas, félelmetes, aki nem hagyja büntetlenül a bűnöst. Az idők során sokat finomodott ez a kép. Érdekes kérdés, hogy miként gondolkodunk az Úr felől. Hasonlóan érdekes lehet, hogy Ő miként gondolkodik rólunk.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5212054035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása